Dolda fel på hus

Försäkring för dolda fel i hus ingår inte i villaförsäkringen. Om du ska sälja ditt hus kan du teckna en överlåtelseförsäkring genom din fastighetsmäklare.
Dolda fel – detta gäller vid försäljning

Dolda fel – detta gäller

Dolda fel är större fel och brister som inte kunnat upptäckas av vare sig köpare, säljare eller besiktningsman och felet ska inte vara förväntat med hänsyn till fastighetens pris, ålder och skick.

I princip ansvarar säljaren för brister i byggnadens konstruktion eller utförande. Normalt är säljaren ansvarig för dolda fel i 10 års tid efter försäljning. Om köparen och säljaren inte kommer överens om ersättning vid dolda fel kan saken behöva prövas i domstol. Som köpare har du har ofta lättare att hävda att du uppfyllt din undersökningsplikt om du anlitat en professionell besiktningsman.

Överlåtelseförsäkring

Det är vanligt att säljaren tecknar en överlåtelseförsäkring – eller Dolda fel-försäkring som den ofta kallas - i samband med försäljningen. Det är en 10-årig försäkring mot fel och skador på byggnader.​ Prata med din mäklare om du är intresserad av att teckna denna försäkring. 

Senast uppdaterad 28 november 2018

 • Tvåplansvilla

  Tips till villaägare

  Vi vet att väder och vind kan ställa till det för er husägare. Här har vi tips om hur skador kan förebyggas. 

  Läs tips till villaägare
 • Vitt hus

  En hälsocheck av huset

  Du som har Stor Villaförsäkring får en kostnadsfri hälsocheck av huset utförd av Anticimex vart fjärde år. 

  Läs om Huskollen
 • Kvinna med mobil

  Har det hänt något?

  Om något blivit stulet eller skadat kan du anmäla det här så återkommer vi dig.

  Anmäl skada