Bygga ut huset

Under tiden du bygger ut eller bygger om huset gäller försäkringen även för tillbyggnaden. Kontakta oss innan du börjar bygga så att du får rätt försäkring för huset. 

Försäkring när du bygger om huset

Utöver huset gäller försäkringen även för det byggnadsmaterial som ska ingå i byggnaden, samt arbetsbodar och verktyg som du skaffat för byggnadsarbetet.

Detta gäller försäkringen för:

 • Händelser, exempelvis brand, som villaförsäkringen normalt täcker för befintliga byggnader gäller även för det som är under om- eller tillbyggnad. 
 • Stöld, genom inbrott, av verktyg och material. För att få full ersättning ska verktyg och material förvaras i låst utrymme som är oåtkomligt utifrån. Om du inte låser in verktyg eller material kan ersättningen minskas om materialet blir stulet.

Detta gäller försäkringen inte för:

 • Skada på grund av läckage och skada på installationer innan rörsystemen har provats och befunnits felfria.
 • Skada genom storm på verktyg eller material som finns utomhus.
 • Skada genom uppsåtlig skadegörelse på arbetsbod.

Ditt ansvar som byggherre

När du uppför en byggnad eller bygger om eller till en byggnad, och tecknar försäkring för hur huset ska se ut när det är färdigbyggt ingår byggherreansvar i villaförsäkringen. Om du anlitar en byggare för att utföra exempelvis sprängning så kräver det anlitade företaget att du har en så kallad byggherreansvarsförsäkring. Du behöver inte köpa en separat byggherreansvarsförsäkring så länge du har försäkrat huset för hur det ska se ut när det är färdigbyggt.

Byggherreansvarsförsäkring ingår även i fritidshusförsäkringen med samma förutsättningar som för villaförsäkringen.

Kvinna sågar brädor
Byggherreansvar ingår i villaförsäkringen.

Kostnadsfri byggrådgivning

Innan du börjar bygga om huset, ny altan eller ett attefallshus kan du få hjälp av vår byggrådgivning. Tjänsten ingår utan kostnad i din villa- och fritidshusförsäkring. Du kan bland annat få hjälp med materialval, byggtekniska frågor, byggnormer och rådgivning kring energiförbrukning. 

Läs mer om byggrådgivningen
 1. Tips & råd

  Renovera huset

  Hus renoveras av olika anledningar. Du köpte ett hus med renoveringsbehov, du har bott där flera år och det är dags för renovering. Eller så vill du renovera för att förnya och fräscha till ditt boende.

  2016-10-24
 2. Tips & råd

  Renovera badrummet

  Badrummet används flitigt och mycket vatten flödar. Inte så konstigt att de allra flesta fukt- och vattenskador i svenska hem sker i just badrummet. Risken för vattenskada är större i ett äldre badrum, därför kan det vara en god idé att renovera badrummet när det börjar bli gammalt. Vår skadechef Jenny Rudslätt tipsar om vad du bör tänka på vid badrumsrenoveringen. 

  2016-10-24
 3. Tips & råd

  Renovera köket

  Köket – hemmets mest använda rum får gärna vara både funktionellt och trivsamt. Vi tipsar om vad som är viktigt att tänka på vid köksrenovering.

  2016-10-31
 4. Tips & råd

  Så försäkrar du växthuset

  Ett växthus i trädgården ger dig möjlighet att förlänga odlingssäsongen och odla mer. Men ett växthus ingår inte automatiskt i din villa- eller fritidshusförsäkring, så innan du förverkligar din dröm är det viktigt att se till att bli rätt försäkrad.

  2022-03-16
 5. Tips & råd

  Egen pool – så gäller försäkringen

  Att bygga en pool eller badtunna på tomten kan vara lösningen att enkelt kunna ta ett härligt dopp. Här hittar du tips om vad du ska tänka på innan du bygger poolen, samt information om hur försäkringen gäller.

  2017-04-26

Relaterad information

Senast uppdaterad  12 januari 2022