Pool och badtunna

Så gäller försäkringen

En egen pool eller badtunna på tomten kan vara lösningen att enkelt kunna ta ett härligt dopp i uppvärmt vatten. Här berättar vi om hur försäkringen gäller för pool och annat utomhusbad.

Försäkring för pool och utomhusbad

Vi rekommenderar att du väljer Stor Villaförsäkring respektive Stor Fritidshusförsäkring för att få ersättning för skador på utomhusbad som pool, badtunna, simbassäng och jacuzzi om det skadas av storm, vind eller hagel. Högsta ersättningsbelopp är 50 000 kronor. Försäkringen gäller även för skador på den maskinella utrustningen.

Om det snöat mycket bör du ta bort snö från pooltaket eftersom försäkringen inte gäller för skador som orsakats av snötryck. 

Du behöver inte meddela oss att du har en pool/utomhusbad på tomten.

Ansvarsförsäkring

I villaförsäkringen och fritidshusförsäkringen ingår en ansvarsförsäkring som gäller för dig som fastighetsägare. Om du blir stämd och krävd på skadestånd utreder vi om du är skadeståndsskyldig och om du är det betalar vi skadestånd upp till 5 000 000 kronor. Kontakta alltid oss först om du blir krävd på skadestånd. Betala ingenting och säg inte att du ska betala något innan du har pratat med oss. 

Försäkring när du bygger själv

Detta gäller om du gör jobbet själv istället för att anlita behörig hantverkare:

  • Vid reparation, ny-, om- eller tillbyggnad ska de krav som ställs i Boverkets byggnadsregler eller meddelats av lokal byggnadsnämnd vara uppfyllda.
  • Den byggnorm och de branschregler samt branschens råd och anvisningar som gäller för aktuell byggnadsdel ska följas.
  • Installationer och monteringar ska vara fackmannamässigt utförda och tillverkares anvisningar för montering, användning, skötsel och underhåll ska följas.

Poolen ska underhållas och skötas så att den inte riskerar att komma till skada.

Behövs bygglov?

Oftast behövs inte bygglov för att bygga själva poolen. Vill du ha pooltak, högt staket eller spränga kan du behöva bygg- eller marklov. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vad som gäller just där du bor.

Tips till dig som vill bygga pool

  • Gör en budget och räkna in markarbete, uppvärmning och arbetskostnad.
  • Bestäm storlek på poolen – många bygger för smått. Det vanligaste måttet är 4 x 8 meter med djup 150 cm. Och det är vanligt med linerpool, vilket betyder att väggar och botten är en duk. Helkaklad pool rekommenderas inte eftersom vi har kalla vintrar i Sverige.
  • Marginalen bör vara en meter runt poolen och tre meter från huset. Väljer du standarddjupet 150 cm behöver du gräva ca 180 cm.
  • Placera poolen i solen så att den kan värma vattnet.
  • Skaffa pooltak eller pooltäckning, både för att minska nedskräpning och för säkerhetens skull.
  • Välj helst en leverantör nära dig så blir det lättare om du behöver service eller köpa tillbehör.

Tipsen kommer från Poolkungen och Folkpool. Källa: viivilla.

Säkerheten kring poolen

Att bada i bassäng är härligt, men inte riskfritt. Särskilt inte för barn oavsett om de kan simma eller inte. De kan halka och trilla i eller leka lite oförsiktigt. Du som har pool på tomten är ansvarig för säkerheten. Du är skyldig att ha någon form av skydd för poolen och det gäller även om du inte har egna barn att tänka på.

Väljer du staket ska det vara minst 90 cm högt, grinden ska vara låsbar och det ska inte finnas föremål vid staketet som man kan klättra på för att komma över. Tänk också på att barn inte ska kunna krypa under staketet eller klättra på staketet.

Väljer du pooltäckning ska det klara ett barns vikt. Har du nätöverdrag ska maskorna vara högst 5 cm stora. Pooltak eller lamellöverdrag är säkrare och mer praktiskt eftersom de även skyddar mot nedskräpning.

På boverket.se finns fler tips om poolsäkerhet.

Senast uppdaterad 31 augusti 2018.

Hantverkare

Använd ROT-avdraget

Om du anlitar en hantverkare så kan du använda dig av ROT-avdraget, det håller dina renoveringskostnader nere.

Läs mer om ROT-avdraget

Försäkra huset

Intresserad av försäkra ditt hus hos oss? Du får 10 % rabatt och får ta del av förmånsprogrammet.

Räkna ut ditt pris
Man med jeansskjorta

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Kontakta kundservice