Hemförsäkring student

En bra hemförsäkring är nyckeln till trygghet när du flyttar för att studera. Du får inte bara ett skydd för dina saker, utan även till exempel ett bra reseskydd, hjälp vid id-stöld och hjälp om du krävs på skadestånd.

Detta gäller för alla våra hemförsäkringar

 • Hjälp vid id-stöld

  Du får råd och hjälp om du blir utsatt för id-stöld.

 • Reseskydd 45 dagar

  Försäkringen innehåller reseskydd för resor i hela världen i 45 dagar.

 • Delbetala utan kostnad

  Hos oss kostar det inget extra att dela upp betalningen.

Välj en hemförsäkring som passar dig

Du kan välja tre olika omfattningar av din hemförsäkring. Alla tre ger ett bra ekonomiskt grundskydd och gäller för de vanligaste situationer du kan råka ut för där en försäkring behövs. Har du behov av utökat skydd, väljer du en försäkring med större omfattning.

 1. Hemförsäkring – ger ett bra grundskydd som bland annat innehåller reseskydd och hjälp vid id-stöld.
 2. Hemförsäkring Extra – utökat alternativ där allriskförsäkringen Otur, även kallad drulle, ingår. Behövs för att få ersättning för till exempel tappad mobil och utökat skydd vid flytt. 
 3. Stor Hemförsäkring – den mest omfattande hemförsäkringen, med bland annat utökat reseskydd och att hemelektronik ersätts med ny om den är yngre än 2 år.
Ung man med mobil ligger på en soffa
Vilken hemförsäkring ska du välja?

Vad kostar hemförsäkring för dig som studerar?

Priset på hemförsäkring baseras bland annat på var bostaden ligger, hur många kvadratmeter bostaden är och hur många personer försäkringen ska gälla för. Så länge det sammanlagda värdet av ditt lösöre, alltså dina ägodelar, inte överstiger 1,5 miljoner kronor, påverkas inte priset.

Se ditt pris och köp hemförsäkring här

Därför behöver du som student en hemförsäkring

Försäkring för saker

En hemförsäkring gäller för det du äger, hyr och lånar. Om du har lånat material från skolan gäller hemförsäkringen för det du lånat. Du har förmodligen en mobiltelefon, en dator, du har köpt möbler till studentboendet och du kanske har en cykel? För den som har begränsad ekonomi blir det tufft om de få saker man har stjäls eller förstörs.

Hjälp med ersättningsbostad

Om din bostad blir obrukbar på grund av exempelvis vattenläcka hos grannen får du hjälp med ersättningsbostad. Det kan kännas tryggt om du studerar på annan ort än där dina föräldrar bor.

Försäkring för dig

Hemförsäkringen gäller om du blir bestulen utanför hemmet, skadeståndsskyldig eller om du behöver rättslig hjälp vid tvist. Det kan till exempel vara att hyresvärden anser att du orsakat en skada i bostaden och kräver dig på skadestånd.

Många hyresvärdar kräver dessutom att du har hemförsäkring för att få hyra studentrum eller lägenhet. 

Reseförsäkring

Reseskydd för 45 dagar ingår. Vid en resa utanför Sverige får du hjälp och ersättning om du blir sjuk eller skadad under resan. Reseskyddet kan förlängas upp till ett år. 

Vanliga frågor och svar om hemförsäkring student

Tips till dig som flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara svårt. Det är ovant och mycket nytt att ha koll på. Vi har samlat tips och gjort en checklista som kan vara till hjälp när du flyttar första gången.

Läs tipsen inför flytten 

Gör en flyttanmälan

Du som flyttar för att studera på universitet och högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, där du sover flest nätter. 

skatteverket.se/studentflytt – läs mer och gör flyttanmälan

Studenter flyttar in
Det är mycket att tänka på när du ska flytta.

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 29 juni 2022