Hemförsäkring student

När du är student och har flyttat hemifrån behöver du en egen hemförsäkring som är anpassad till dig och dina behov. Vanligtvis gäller inte dina föräldrars hemförsäkring för dig när du flyttar till eget studentboende.

Detta gäller för alla våra hemförsäkringar

 • Hjälp vid id-stöld

  Du får råd och hjälp om du blir utsatt för id-stöld.

 • Reseskydd 45 dagar

  Försäkringen innehåller reseskydd för resor i hela världen i 45 dagar.

 • Delbetala utan kostnad

  Hos oss kostar det inget extra att dela upp betalningen.

Vad kostar en hemförsäkring?

Chansa inte med att hoppa över att köpa en hemförsäkring. Det kan bli dyrt för dig om något händer. Priset på hemförsäkring baseras bland annat på:

 • var bostaden ligger
 • hur många kvadratmeter den är på
 • hur många den ska gälla för

Försäkringsbeloppet, den summa som ska täcka värdet på dina ägodelar, är 1,5 miljoner kronor. Vi erbjuder detta belopp för att du ska slippa hamna i en situation där du är underförsäkrad, men beloppet påverkar inte priset på försäkringen. 

Få pris för hemförsäkring

Vilken hemförsäkring passar dig?

Du har tre alternativ att välja mellan. Alla tre ger ett bra ekonomiskt skydd och gäller för de vanligaste situationer man kan råka ut för där en försäkring behövs. Du kan sedan välja utökad omfattning om det passar dig bättre.

 1. Hemförsäkring – ger ett bra grundskydd som bland annat innehåller reseskydd och hjälp vid id-stöld.
 2. Hemförsäkring Extra – utökat alternativ där allriskförsäkringen Otur ingår. Behövs för att få ersättning för till exempel tappad mobil och utökat skydd vid flytt. 
 3. Stor Hemförsäkring – den mest omfattande hemförsäkringen, med bland annat utökat reseskydd och att hemelektronik ersätts med ny om den är yngre än 2 år.
Läs mer om hemförsäkring

Därför behöver studenter en försäkring

Försäkring för saker

En hemförsäkring gäller för det du äger, hyr och lånar. Om du har lånat material från skolan gäller hemförsäkringen för det du lånat. Du har förmodligen en mobiltelefon, en dator, du har köpt möbler till studentboendet och du kanske har en cykel? För den som har begränsad ekonomi blir det tufft om de få saker man har stjäls eller förstörs.

Hjälp med ersättningsbostad

Om din bostad blir obrukbar på grund av exempelvis vattenläcka hos grannen får du hjälp med ersättningsbostad. Det kan kännas tryggt om du studerar på annan ort än där dina föräldrar bor.

Försäkring för dig

Hemförsäkringen gäller om du blir bestulen utanför hemmet, skadeståndsskyldig eller om du behöver rättslig hjälp vid tvist. Det kan till exempel vara att hyresvärden anser att du orsakat en skada i bostaden och kräver dig på skadestånd.

Många hyresvärdar kräver dessutom att du har hemförsäkring för att få hyra studentrum eller lägenhet. 

Reseförsäkring

Reseskydd för 45 dagar ingår. Vid en resa utanför Sverige får du hjälp och ersättning om du blir sjuk eller skadad under resan. Reseskyddet kan förlängas upp till ett år. 

Tips till dig som flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara svårt. Det är ovant och mycket nytt att ha koll på. Vi har samlat tips och gjort en checklista som kan vara till hjälp när du flyttar första gången.

Läs tipsen inför flytten 

Gör en flyttanmälan

Du som flyttar för att studera på universitet och högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, där du sover flest nätter. 

skatteverket.se/studentflytt – läs mer och gör flyttanmälan

Studenter flyttar in
Det är mycket att tänka på när du ska flytta.

Senast uppdaterad 14 juli 2021