Hemförsäkring student

När du är student och har flyttat hemifrån behöver du en hemförsäkring som är anpassad till dig och dina behov. Teckna din egen hemförsäkring här.

Se ditt pris

Därför behöver studenter en försäkring

 • Vanligtvis gäller inte dina föräldrars hemförsäkring för dig när du flyttar till eget studentboende.
 • En hemförsäkring gäller för det du äger, hyr och lånar. Om du har lånat material från skolan gäller hemförsäkringen för det du lånat. Du har förmodligen en mobiltelefon, en dator, du har köpt möbler till studentboendet och du kanske har en cykel? För den som har begränsad ekonomi blir det tufft om de få saker man har stjäls eller förstörs.
 • Hemförsäkringen gäller om du blir bestulen utanför hemmet, skadeståndsskyldig eller om du behöver rättslig hjälp vid tvist. Det kan till exempel vara tvist med hyresvärden eller att du får ett skadeståndskrav riktat mot dig.
 • Många hyresvärdar kräver att du har hemförsäkring för att få hyra studentrum eller lägenhet. 
 • Om din bostad blir obrukbar på grund av exempelvis vattenläcka hos grannen får du hjälp med ersättningsbostad. Det kan kännas tryggt om du studerar på annan ort än där dina föräldrar bor.
 • Reseskydd för 45 dagar ingår. Vid en resa utanför Sverige får du hjälp och ersättning om du blir sjuk eller skadad under resan. Reseskyddet kan förlängas upp till ett år om du är på en längre resa. 

Vad kostar hemförsäkringen?

En anledning till att studenter chansar och hoppar över att teckna hemförsäkring är att de vill spara pengar. Det kan dock bli dyrt om något händer.

Priset på försäkringen baseras bland annat på:

 • var bostaden ligger
 • hur många kvadratmeter den är på
 • hur många den ska gälla för

Försäkringsbeloppet, den summa som ska täcka värdet på dina ägodelar, är 1,5 miljoner kronor. Det kan låta mycket för en student, men beloppet påverkar inte priset på försäkringen. Vi erbjuder det beloppet för att du ska slippa hamna i en situation där du är underförsäkrad.

Vilken försäkring ska du välja?

Du kan välja mellan tre olika alternativ. Alla tre ger ett bra ekonomiskt skydd och gäller för de vanligaste situationer man kan råka ut för där en försäkring behövs. Du kan sedan välja utökad omfattning om du tycker det passar dig bättre.

 1. Hemförsäkring – ger ett bra grundskydd. Den innehåller bland annat reseskydd och hjälp vid id-stöld.
 2. Hemförsäkring Extra – utökad till att innehålla allriskförsäkringen Otur som behövs för att få ersättning för till exempel tappad mobil och utökat skydd vid flytt. Flyttar du ofta kan detta vara ett bra alternativ.
 3. Stor Hemförsäkring – den mest omfattande hemförsäkringen, med bland annat utökat reseskydd och att hemelektronik ersätts med ny om den är yngre än 3 år. Allriskförsäkringen Otur och flyttskyddet ingår i Stor Hemförsäkring.

Vill du veta fler detaljer? Läs mer på sidan Hemförsäkring.

Detta gäller för alla våra hemförsäkringar

 • Hjälp vid id-stöld

  Du får hjälp med att begränsa skadorna vid en id-stöld.

 • Reseskydd 45 dagar

  Försäkringen innehåller reseskydd för resor i hela världen i 45 dagar.

 • Delbetala utan kostnad

  Hos oss kostar det inget extra att dela upp betalningen.

Gör en flyttanmälan

Du som flyttar för att studera på universitet och högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. 

Om du har e-legitimation kan du snabbt och enkelt göra din flyttanmälan med Skatteverkets e-tjänst. Läs mer och gör din flyttanmälan på skatteverket.se/studentflytt

Senast uppdaterad 17 december 2018