Hemförsäkring student

En bra hemförsäkring är nyckeln till trygghet när du flyttar för att studera. Den innehåller mer än bara ett skydd för dina saker.

Välj mellan tre omfattningar

Alla våra hemförsäkringar ger ett bra ekonomiskt grundskydd och gäller för de vanligaste situationer du kan råka ut för där en försäkring behövs.

Vad kostar hemförsäkring för studenter?

Priset på hemförsäkring baseras bland annat på:

  • var bostaden ligger
  • hur många kvadratmeter bostaden är
  • hur många personer försäkringen ska gälla för

Så länge det sammanlagda värdet av ditt lösöre, alltså dina ägodelar, inte överstiger 1,5 miljoner kronor, påverkas inte priset.

Så kan hemförsäkringen hjälpa dig

Försäkring för dina saker

En hemförsäkring gäller för det du äger, hyr och lånar. Om du har lånat material från skolan gäller hemförsäkringen för det du lånat. Du har förmodligen en mobiltelefon, en dator, du har köpt möbler till studentboendet och du kanske har en cykel? 

Du får hjälp med ersättningsbostad

Student kopplar av med en kopp te.

Om din bostad blir obrukbar på grund av exempelvis vattenläcka hos grannen får du hjälp med ersättningsbostad. Det kan kännas tryggt om du studerar på annan ort än där dina föräldrar bor.

Om man redan har det tajt med pengar blir det jobbigt om det händer något och om man då inte har en försäkring som hjälper en.

Alfrida, student i Göteborg

Vi hjälper dig när det trasslar till sig

Hemförsäkringen gäller om du blir bestulen utanför hemmet, skadeståndsskyldig eller om du behöver rättslig hjälp vid tvist. Det kan till exempel vara att hyresvärden anser att du orsakat en skada i bostaden och kräver dig på skadestånd.

Många hyresvärdar kräver dessutom att du har hemförsäkring för att få hyra studentrum eller lägenhet.

Student sitter i yogaposition

Vi är med när du är på resa

Reseskydd för 45 dagar ingår. Vid en resa utanför Sverige får du hjälp och ersättning om du blir sjuk eller skadad under resan. Reseskyddet kan förlängas upp till ett år. Om du väljer Stor hemförsäkring har du reseskydd även vid förseningar och om du behöver avbeställa resan på grund av sjukdom eller att du blivit skadad. 

Vanliga frågor om hemförsäkring för student

Tips till dig som flyttar hemifrån

Att flytta hemifrån kan vara svårt. Det är ovant och mycket nytt att ha koll på. Vi har samlat tips och gjort en checklista som kan vara till hjälp när du flyttar första gången.

Läs tipsen inför flytten 

Gör en flyttanmälan

Du som flyttar för att studera på universitet och högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, där du sover flest nätter.  

Läs mer på Skatteverkets hemsida. Skatteverket.se/studentflytt – läs mer och gör flyttanmälan

Studenter flyttar in
Det är mycket att tänka på när du ska flytta.

Relaterat innehåll