Med koll på ljusen

Stearinljus, värmeljus och ljusslingor – alla är vackra och stämningsfulla. Behåll den mysiga stämningen och hantera ljusen försiktigt och förnuftigt.

De elektriska ljusen

När det är dags att julpynta är det smart att kolla att ljusslingor och annan el är i säkert skick. Använda bara sådan som är CE-märkta. Sprakar det och luktar det om elbelysningen? Sluta använd den direkt.

 • Lyser en lampa i elljusstaken starkare än de andra? Byt genast ut den! Den kan överhettas och antända material runt ljusstaken. 
 • Lyser alla lampor jättestarkt har du satt i fel slags lampor, exempelvis sju-ljuslampor i en femarmad ljusstake. Byt genast till rätt typ av lampa. 
 • Om du har en ljusslinga med lampor som inte kan bytas och någon lampa har slocknat måste den kasseras. En skadad ledning eller lampa leder till att spänningen ökar på resten av slingan och det finns en risk att den blir överhettad och fattar eld. Lämna skadade ljusslingor till återvinningen.
 • LED-lampor är bra. De drar mindre energi och blir inte lika varma. Blanda dock aldrig LED-lampor med glödlampor i ljusstaken eller slingan. 
 • Släck ljusstake och julgransbelysning när du går och lägger dig. Och tänk på att släcka med med strömbrytaren. Saknas det sådan dra ut sladden ur väggkontakten, inte genom att vrida loss en av lamporna. 

Om utomhus- och inomhusbelysning

 • Använd endast belysning utomhus som är gjord för det. Om du använder inomhusbelysning ute kan det komma in fukt och det är farligt.
 • Koppla utomhusbelysningen på portabel eller fast installerad jordfelsbrytare. 

40 % av alla bostadsbränder som orsakats av levande ljus inträffar i december. Kom ihåg att släcka ljusen!

De levande ljusen

Att släcka levande ljus när siste man lämnar rummet, använda brandsäker mossa och inte ställa ljus nära gardiner och annat brännbart känner många till. Men visste du att även värmeljus måste hanteras försiktigt?

 • Ställ alltid värmeljus i en värmetålig behållare av något slag.
 • Ställ inte flera värmeljus bredvid varandra på ett fat eller liknande. Det ska vara minst en hands bredd mellan varje värmeljus. 

Om ljusen står direkt på bordet eller för nära varandra blir de för varmt och risken att det börjar brinna är stor. 

Stearinljus
Håll koll på ljusen.

Om det brinner – gör så här

Rädda – dig själv och andra

Varna – grannar och andra runt omkring

Larma – ring 112

Släck – du kan försöka släcka elden om det sker utan risk för dig själv. 

När elden är släckt och läget under kontroll kontaktar du oss. Du kan ringa 0771-655655 dygnet runt, vi finns alltid på plats för att hjälpa dig. Din hemförsäkring gäller för brandskador i bostaden.

Håll koll på julgranen

Det är tack och lov inte vanligt med levande ljus i granen längre. Men var noga med hur du pyntar så att exempelvis karamellpapper inte ligger mot ett julgransljus, blir varmt och fattar eld. 

Julgransfoten kan orsaka vattenskada

Det är inte bara bränder man ska tänka på runt jul. En relativt vanlig skada som upptäcks efter jul är vattenskadat parkettgolv på grund av läckande julgransfötter.

Tips för att slippa vattenskadat golv

 • Lägg plastskydd under julgransmattan.
 • Ha en större julgransfot.
 • Känn efter hur mycket vatten det är i behållaren innan du fyller på och fyll inte upp till kanten.

Senast uppdaterad 1 december 2020