Brandfilt kan användas för mindre bränder

Mindre bränder, som i överhettade kokkärl, i en bostad kan du släcka med hjälp av en brandfilt. För att stoppa branden är det viktigt att du använder brandfilten på rätt sätt.

Så släcker du med brandfilten

  • Ta ut filten ur sin hållare genom att ta tag i banden och ryck till.
  • Skaka ut filten och lägg den försiktigt över elden. Kasta inte filten över det som brinner för då får elden mer syre.
  • Stryk bestämt på det som brinner så att du kväver elden. Jobba från mitten och utåt. Slå inte på filten för då kommer det in mera luft.
  • Fortsätt tills du är helt säker på att elden är kvävd. Låt filten ligga kvar över det som brunnit i 20 minuter. 
  • Om det brinner i någons kläder, stryk på filten från huvudet och bort från kroppen. Lyft försiktigt bort filten nerifrån och upp.

När elden är släkt ska brännskadorna kylas ner så snabbt som möjligt. Håll brännskadorna täckta med vått tyg för att dämpa smärtan, det gör ont när man får syre i brännsår.

Förvara brandfilten lättåtkomligt

Om det brinner behöver du agera snabbt. Då är det inte läge att leta reda på brandfilten. Låt den hänga på ett ställe där du lätt kommer åt den, gärna i köket. Sätt fast den på sådant att du lätt får tag i handtagen och kan rycka åt dig filten.

Godkända brandfiltar

Numera finns det snygga fodral i olika stilar till brandfiltar så du hittar säkert någon som passar dig så att du kan låta den hänga framme. Du hittar godkända brandfiltar i vår Säkerhetsbutik. Köp en redan idag – som If-kund får du 20 % rabatt. 

Fler relaterade artiklar

Senast uppdaterad 15 november 2021