Elda säkert i kaminen

Allt fler väljer att installera braskamin i huset. För att det ska bli så mysigt som du tänkt dig är det bra att känna till riskerna med att elda i kaminer och hur du undviker att det börjar brinna.

Så undviker du en brand

Det finns fyra saker att tänka på när det gäller eldstäder för att undvika brand på grund av dem:

1) Välj rätt produkt för ditt behov. Behöver du värma upp hela huset eller vill du ha något som skapar trivselvärme? Kaminer, braskaminer, kakelugnar och öppna spisar är till för att ska trivselvärme eller för att stödja annan värmekälla som till exempel en värmepanna.

2) Se till att din värmekälla installeras på rätt sätt. Följ monteringsanvisningarna noga. Väger eldstaden mer än 150 kg måste bjälklagets bärighet säkerställas. För installation av en eldstad krävs att en bygganmälan görs till kommunen.

3) Elda på rätt sätt. Det finns eldningsinstruktioner för ditt val av eldstad. Följ dem!

4) Eldstaden behöver skötas på rätt sätt för att fungera bra och vara säker att elda i. En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet för att ta bort brännbara beläggningar för att minska risken för sotbrand. Hur ofta man ska sota bestäms av varje kommun. Ta reda på vad som gäller för kommunen du bor i

Lite mer om säkerheten

Gör så här vid brand

När det brinner behöver du agera snabbt för att rädda dig själv och andra. Råden om hur du ska agera vid brand sammanfattas bäst i ramsan RVLS. 

Rädda – dig själv och andra i bostaden

Varna – grannar och andra runt omkring  

Larma – ring 112

Släck – försök släcka elden, men bara om det är säkert för dig.

Brandröken är giftig

Det räcker med några få andetag med rök för att förlora medvetandet. Håll dig under röken. Om du kan, täck munnen med något, ett klädesplagg eller en tygbit.

Senast uppdaterad 18 oktober 2021