Högsäsong för stenskott

Vårvinter är högsäsong för stenskott. På torrt, grusigt underlag, när de flesta fortfarande har vinterdäcken på, är det lätt att småsten fastnar och skjuts iväg från däcken. Följden blir glasskada på framrutor och lyktor.

Därför ökar stenskotten

Mer grus och dubbfria däck

De som håller vägarna körbara på vintern använder mer och mer grus och sand till att bekämpa halkan – bland annat för att användandet av dubbfria däck ökat. Dessutom är dubbfria däck ofta gjorda av en gummiblandning som gör att grus och småsten lättare fastnar i mönsterdjupen.

Tunnare framrutor

De nytillverkade bilarnas framrutor blir bara tunnare och tunnare, vilket ökar sannolikheten för att ett stenskott lämnar en spricka efter sig. En framruta är i dag runt 10 % tunnare än för några år sedan.

Stänkskydd borttagna

För ungefär tio år sedan hade alla bilar stänkskydd som fångade upp mycket av det grus som slungas bak av däcken, men på nytillverkade modeller är de ovanliga. Dessutom sitter bakhjulen allt längre bak på fordonet, vilket också ökar risken för stenskott.

Ökad vägstandard

Vägarna har fått fler parallella körfält. Omkörning och påkörning på ny väg, exempelvis på motorvägens accelerationsfält, är de vanligaste orsakerna till stenskott.

Så gäller försäkringen vid stenskott

Om du fått stenskott, en spricka eller om bilens vind,- sido- eller bakruta krossats kan du få ersättning för reparationen om du har minst halvförsäkring på bilen. 

Självrisken är 1 800 kronor vid byte av ruta. Har du Stor bilförsäkring är självrisken 1 500 kronor. Om glasmästaren eller verkstaden bedömer att det går att laga rutan istället för att byta den är självrisken 200 kronor.

Laga eller byt glasruta

Bilmekaniker byter vindruta.
Mindre stenskott kan oftast lagas, vilket är billigare för dig jämfört med att byta rutan.

Spara pengar genom att laga stenskottet direkt – 200 kronor istället för 1 800 kronor.

Johan Granholm, motorexpert på If

Tips för att undvika stenskott

  • Håll avståndet till bilen framför.
  • Ligg inte för nära mitten av körbanan.
  • Sänk farten ordentligt vid möte.

Om du fått ett stenskott

  • Laga stenskottet direkt innan det börjar spricka. En glasverkstad kan täcka för stenskottet med tejp, det förhindrar att smuts kommer in och förvärra skadan.
  • Har du redan en spricka så är det lätt att den blir större om spänningarna ökar i rutan. Det gör den eventuellt om du kör på en gropig väg eller upp över en trottoarkant.
  • Om du har en modern bil med ”ögon” framför backspegeln för autobroms med mera krävs kalibrering, vilket tar lite mer tid och det är viktigt att det görs på rätt sätt så att hjälpsystemen fungerar som de ska.

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 23 maj 2024