Vinterdäck

För att köra tryggt och säkert på vintern är det bäst att ha bra däck som är anpassade efter väder och väglag. Och att byta till vinterdäck i god tid.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt men vi rekommenderar att inte köra med odubbade vinterdäck på sommaren då bromsträckan blir längre och väggreppet sämre.

Regler för vinterdäck

Du får inte blanda olika däcktyper så att du till exempel har dubbade däck bak och odubbade däck fram. Du får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck. Om du kör med släp och dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Datum för vinterdäck

 • Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbdäck.
 • Den 1 oktober har du laglig rätt att sätta på dubbdäcken. Senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.
 • Du får alltså använda dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april*, eller om väglaget kräver det. Det viktigaste är att däcken ska var anpassade till de omständigheter som råder.

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

Lokala förbud mot dubbdäck 

Kommunerna har möjlighet att meddela förbud mot trafik med bilar som har dubbdäck på en viss väg eller vägsträcka.​ 

I Göteborg, Stockholm och Uppsala är det förbjudet att köra med dubbdäck på vissa gator.

 • Göteborg – Friggagatan och Odinsgatan.
 • Stockholm – Kungsgatan, Fleminggatan och Hornsgatan.
 • Uppsala – Kungsgatan mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan, Vaksalagatan mellan Storgatan och Kungsgatan.

Kontrollera gärna med din kommun vad som gäller där du brukar köra.​

Köp godkända vinterdäck

När du köper nya vinterdäck till bilen ska du kontrollera att däcken är godkända. Vinterdäcken ska ha en E-märkning eller e-märkning. Från den 1 oktober 2009 ska alla däck också ha en S-märkning (Sound), vilket betyder att de klarar de ljudkrav som finns. Det låter inte så mycket om dem när de rullar på vägen.

Dubbdäck behöver inte S-märkning

Trots att alla däck ska ha S-märkning, så behöver inte just dubbdäck ha det. Inte heller reservdäcket.

Läs om E-märkning/e-märkning och S-märkning.

Så gäller bilförsäkringen

Bilförsäkringen gäller även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december och det är sådant väglag att du ska ha det. Du får dock en extra självrisk på 5 000 kronor om dina däck inte uppfyller lagens krav.

 • dimma över väg

  Vinterrusta bilen

  Förutom att byta till vinterdäck, kan du rusta bilen för snö och kyla så att den klarar vintern.

  Rusta bilen för vinter
 • Kontrollera däcken

  Både väghållningen och säkerheten påverkas av däckens lufttryck och mönsterdjup. 

  Så kontrollerar du däcken
 • Däckförvaring

  Förvara dina däck på rätt sätt så att de inte åldras och blir slitna onödigt snabbt. 

  Så förvarar du dina däck

Senast uppdaterad 15 september 2020