vinterdäck

och de regler som gäller för dubbdäck
Det finns lagar och regler för när vinterdäcken ska sitta på bilen, vilken märkning de ska ha och när och var du kan använda dubbdäck. Här berättar vi om vad som gäller. Det allra viktigaste är att du har bra däck som är anpassade efter väder och väglag.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem. 

1 december–31 mars måste du ha vinterdäck.1 oktober–15 april har du rätt att ha dubbdäck.
Byt till vinterdäck i tid så undviker du avåkning och böter.

Kör säkert på vintervägarna

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbdäck.

Den 1 oktober har du laglig rätt att sätta på dubbdäcken. Senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner. Du får alltså använda dubbdäck mellan den 1 oktober och den 15 april, eller om väglaget kräver det.

Det viktigaste är att däcken ska var anpassade till de omständigheter som råder. Din bilförsäkring gäller med en extra självrisk på 5 000 kr om dina däck inte uppfyller lagens krav.

Polisens information om vinterdäck och dubbdäck​  

NTFs information om vinterdäck

Transportstyrelsens information om dubbdäck 

Kontrollera mönsterdjup och lufttryck

Var noga med att alla vinterdäck är ungefär lika mycket slitna. Skulle det vara skillnad ska de bästa däcken sitta baktill för att undvika risk för sladd.​ Kontrollera däcken ofta – läs mer om hur  

​Köpa nya vinterdäck med rätt märkning

När du köper nya vinterdäck till bilen ska du kontrollera att däcken är godkända. Vinterdäcken ska ha en E-märkning eller e-märkning. Från den 1 oktober 2009 ska alla däck också ha en S-märkning (Sound), vilket betyder att de klarar de ljudkrav som finns. Det låter inte så mycket om dem när de rullar på vägen.  

Dubbdäck behöver inte ha S-märkning

Trots att alla däck ska ha S-märkning, så behöver inte just dubbdäck ha det. Inte heller reservdäcket. 
Vad innebär E-märkning/e-märkning och S-märkning?

Lokala förbud mot dubbdäck kan förekomma

Kommunerna har möjlighet att meddela förbud mot trafik med bilar som har dubbdäck på en viss väg eller vägsträcka.​ Du kan kontrollera med kommunen vad som gäller där du brukar köra.​

Tvätta däcken innan förvaring

Ge däcken en grundlig rengöring så att friktionsförmågan och gummits mjukhet inte försämras i onödan, tipsar vår motorexpert Dan Falconer.

  • Få bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg. Det finns specialborstar för detta ändamål, men du kommer långt med en gammal diskborste. Många använder vanligt diskmedel, men det finns också särskilt tvättmedel att köpa på bensinstationer och liknande, säger Dan.
  • Eftersom fälgar lätt rostar, är det viktigt att rensa och torka dem ordentligt. Det är också viktigt att skölja bort alla rester av såpa och starka avfettningsmedel, om du använder sådant.
  • Använd massor av rent vatten för att bli av med alla kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader. Om du använder högtryckstvätt så håll lite avstånd- och ha aldrig fullt tryck. Däcken är inte konstruerade för att tåla det.
  • Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Allra helst ska de lagras hängande, på fälg.

Om däcken stjäls

Däck som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen om de är monterade på bilen eller förvaras i ett låst utrymme – till exempel i garage eller förråd. Gör det gärna ännu krångligare för tjuven genom att märka hjulen med märkDNA.

Du kan anmäla din skada här. Du får omedelbart en bekräftelse och information om vad som händer härnäst.

Däckens ålder och bäst före-datum

Rekommenderad livslängd för däck är högst sex år från tillverkningsdatum. Greppet i däcken minskar även om bilen används sällan. Däck som är över tio år gamla ska inte användas även om de fortfarande har bra mönsterdjup.

Så kontrollerar du däckens ålder

Den fyrsiffriga tillverkningsinformationen återfinns på sidan av däcket vid DOT-markeringen.

  • De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat.
  • De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat.

Exempel

1013 betyder att däcket tillverkats vecka 10 år 2013.