Datum och regler för lagen om vinterdäck

För att köra tryggt och säkert på vintern är det viktigt att ha bra däck som är anpassade efter väder och väglag. Byt till vinterdäck i god tid så att du är redo när den första halkan kommer.

Dubbdäck och friktionsdäck

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Vilka däck du behöver skiljer sig beroende på var i Sverige du kör bil. Ta hjälp av din däckförsäljare så att du får rätt däcktyp för din bil och underlaget du kör på.

Blanda inte olika däcktyper

Du får inte blanda olika däcktyper så att du till exempel har dubbade däck bak och odubbade däck fram. Du får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck.

Om du kör med släp och dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

man byter däck
Byt till vinterdäck i god tid innan halkan kommer.

Lagar, regler och datum för däckbyte

1 oktober – 15 april

Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.

16 april – 30 september 

Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor. ​​

1 december – 31 mars 

Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.

När är det vinterväglag?

* Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig. 

Då behöver du köpa nya däck

Vår motorexpert Johan Granholm råder alla bilägare att kolla däckens mönsterdjup och beställa nya däck i god tid så att du kan köra säkert i vinter.  
– Vinterdäckens mönsterdjup måste vara minst 3 mm för att vara lagliga, men 4-5 mm är att föredra.

Om du behöver nya vinterdäck, men inte får tag på några är det en bra idé att fundera på om det finns andra alternativ än att ta bilen.

– Bilen är ett viktigt transportmedel i många människors liv men att köra på gamla och slitna vinterdäck är en trafikfara. Om du inte får tag på nya däck bör du undvika att använda bilen under de dagarna vädret är som mest besvärligt, säger Johan Granholm.

Man ute och går i kraftigt snöfall.
Inte hunnit få på vinterdäcken? Då är det säkrast att låta bilen stå och hitta annat sätt ta sig fram.

Så gäller bilförsäkringen

Bilförsäkringen gäller även om du inte har vinterdäck på bilen efter den 1 december och det är sådant väglag att du ska ha det. Du får dock en extra självrisk på 5 000 kronor om dina däck inte uppfyller lagens krav.

Lokala förbud mot dubbdäck 

Kommunerna har möjlighet att meddela förbud mot trafik med bilar som har dubbdäck på en viss väg eller vägsträcka.​ 

I Göteborg, Stockholm och Uppsala är det förbjudet att köra med dubbdäck på vissa gator.

  • Göteborg – Friggagatan och Odinsgatan.
  • Stockholm – Kungsgatan, Fleminggatan och Hornsgatan.
  • Uppsala – Kungsgatan mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan, Vaksalagatan mellan Storgatan och Kungsgatan.

Kontrollera gärna med din kommun vad som gäller där du brukar köra.​

Ung man och kvinna i bil
På vissa gator i Sverige är det förbjudet att köra med dubbdäck.

Köp godkända vinterdäck

När du köper nya vinterdäck till bilen ska du kontrollera att däcken är godkända. Vinterdäcken ska ha en E-märkning eller e-märkning. Från den 1 oktober 2009 ska alla däck också ha en S-märkning (Sound), vilket betyder att de klarar de ljudkrav som finns. Det låter inte så mycket om dem när de rullar på vägen.

Dubbdäck behöver inte S-märkning

Trots att alla däck ska ha S-märkning, så behöver inte just dubbdäck ha det. Inte heller reservdäcket. Du kan läsa mer om E-märkning/e-märkning och S-märkning hos Transportstyrelsen. 

Till Transportstyrelsen

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 15 september 2023

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...