Försenat eller förlorat bagage

så gäller försäkringen på resa
Om bagaget blir försent på utresan kan du få en schablonersättning. Här hittar du information om vad som gäller när bagaget blir försenat eller försvinner helt på resan.
Om ditt bagage försenas eller försvinner helt kan du få ersättning.

Om bagaget blir försenat på resan

Du som har Stor Hemförsäkring har ett reseskydd som gäller om bagaget försenas på utresan.

 • Ersättningen betalas ut i form av schablonersättning. Det betyder att du får en viss summa efter ett visst antal timmar oavsett vad du hade i väskan.
 • Schablonersättningen har ett maxbelopp per väska och en maxsumma för hur mycket vi totalt betalar ut.
 • Schablonersättningar kan betalas ut från flera håll. Har du flera reseförsäkringar, till exempel både i hemförsäkringen och genom ditt bank- eller kreditkort, kan du göra en skadeanmälan till båda bolagen.
Försvann resväskan? Gör en anmälan direkt på flygplatsen.

Gör så här om bagaget inte kommer fram

 • Anmäl omgående på flygplatsen om ditt bagage inte kommer fram som det ska. Fyll i en PIR-rapport (Property Irregularity Report). 
 • Spar mejl eller annan information som visar när bagaget anmäldes försenat och när det slutligen levererades till dig. 
 • Begränsa dina utgifter. Flygbolaget behöver inte betala ersättning för dina merkostnader om de har gjort allt som rimligen kan begäras för att undvika att ditt bagage försenas och/eller förloras.
 • Spar kvitton på de inköp du gör. Har du betalt din resa med kort och har reseförsäkring via kortföretaget vill de ha kvitton på dina inköp för att ersätta dina utlägg.

Så ersätts försenat och förlorat bagage

Om du har kommit fram till resmålet, men väskan är inte med kan du få ersättning för försenat bagage med något som kallas schablonersättning. Det är en fast summa efter vissa tidsintervall oavsett vad du hade i väskan.

Försenat bagage

Om ditt incheckade/polletterade bagage är försenat på utresan kan du få schablonersättning när det gått mer än sex timmar. Beloppet du kan få är:

 • 750 kr per kolli efter 6 timmar eller
 • 1 500 kr efter 24 timmar eller
 • 2 000 kr efter 48 timmar

Den högsta sammanlagda ersättningen är 5 000 kr.

Förlorat bagage

De flesta flygbolag kontaktar resenären så snart bagaget kommit tillrätta. Om ditt bagage inte har kommit fram under resan och fortfarande är borta när det gått 21 dagar från att det skulle ha varit framme, har du rätt att få ersättning från flygbolaget eller researrangören. Du har rätt att få ersättning för vad bagaget faktiskt är värt.​​

Flygbolagen ersätter inte det som kallas stöldbegärlig egendom och att de kan ha ett maxbelopp för de saker de betalar ersättning för. När du fått ersättning från flygbolaget anmäler du vad som hänt till oss. Eventuellt kan vi betala ytterligare ersättning för det som har försvunnit.

Tips om packning och bagage

Tänk igenom hur du packar smart – och rätt – för att undvika problem. Lägg inte värdefulla saker och elektronikprylar i en väska som du tänker checka in. Om flygbolaget har villkor som förbjuder dig att packa ner vissa saker – värdehandlingar, nycklar, affärsdokument, viss elektronik och värdesaker – i incheckat bagage kan du inte räkna med att få ersättning om bagaget blir försenat eller kommer bort.

Mått och vikt för bagage när du reser med flyg

Flygbolaget du reser med bestämmer hur mycket bagage du får ha med dig ombord på planet. Det gäller både ditt handbagage och ditt incheckade bagage. För handbagaget finns en standard som de flesta flygbolagen följer. Om information saknas på din biljett angående vilken mängd bagage du får ha med dig, kontrollera det med flygbolaget du ska resa med för att vara förberedd på vad som gäller när du kommer till incheckningen.

Handbagage

Enligt dagens IATA-standard – en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen – får handbagaget vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm. De flesta flygbolag använder sig av dessa begränsningar men olika flygbolag kan ha olika regler för handbagagets mått och vikt.

Bagage som checkas in

Antalet väskor som får checkas in, hur mycket de får väga och extra avgifter för visst bagage kan variera en del mellan flygbolagen så kontrollera alltid med det vad som gäller för just din resa.

Vad får du ta med mig ombord?

När du ska resa med flyg finns säkerhetsregler för vad du:

 • får ha med dig ombord i ditt handbagage
 • enbart får ta med ombord i ditt incheckade bagage
 • inte får ta med ombord alls

Kolla upp vilka regler som gäller med det flygbolag som du ska resa med. Bland annat finns alltid en begränsning för hur mycket vätska du får ta med dig, och vad som anses vara vätska.

Polletterat bagage på tåg

I Sverige är det ovanligt att vi polletterar bagage på tåget, men det förekommer i andra länder. Om du är på resa och väljer att pollettera bagage med tåget gäller vissa aktsamhetskrav för att försäkringen ska gäller fullt ut.

 • Lägg inga värdefulla eller ömtåliga saker – som elektronik – i väskan som polletteras.
 • Om innehållet i bagaget är stöldbegärligt behöver du ha en hemförsäkring som innehåller allriskförsäkringen Otur. Den ingår i Stor Hem- och Stor Villaförsäkring, samt i Hemförsäkring Exta och Villaförsäkring Extra. 

Logga in på Mina sidor för att se vilken slag försäkring du har. 

Ingen form av hemförsäkringar gäller om du skickar något genom postombud. 

Hjälp direkt på resmålet

Framme på resmålet, men utan bagaget? Ring 0771-655 655 eller gör en skadeanmälan direkt på webben.

Betalt resan med kort?

Ofta ingår en reseförsäkring när du betalar resan med bank- eller kreditkort. Kolla upp vad som gäller för det kort du har.