Packa smart

Genom att packa smart – och rätt – kan du undvika problem. Om bagaget blir försenat är det skönt att ha ett ombyte, hygienartiklar och badkläder i handbagaget. Och packa dina värdesaker i handbagaget!

Packningstips

 • Lägg inget värdefullt som smycken, dator och kamera i väskor som ska checkas in. Ömtåliga saker bör du om möjligt ha i handbagaget.
 • Packa tätt så att kläderna inte åker omkring i väskan. De blir bara skrynkligare då.
 • Mjuka plagg och handdukar kan du rulla ihop. Sätt en gummisnodd runt eller lägg dem i en återförslutningsbar plastpåse så ligger det på plats.
 • Sätt plastfolie under korken på flaskor och burkar så slipper du kladd från läckande flaskor. Lägg dem gärna i separat plastpåse så behöver du inte göra rent allt i necessären.
 • Om ni är flera och har varsin väska kan ni dela upp packningen mellan er så att någon inte står helt utan packning ifall den ena väskan blir försenad eller kommer bort.
 • Lås inte väskan. Säkerhetspersonal på flygplatser vill kunna öppna väskorna och för att de inte ska bryta upp låsen är det bättre att inte låsa väskan. Hos vissa flygbolag är det inte tillåtet att låsa väskan.

 

Resa till New York
Lägg viktiga saker i handbagaget.

Bra att ha i handbagaget

 • En bok, läsplatta, korsord eller kortlek att fördriva tiden med, både under flygningen och om du har väntetider vid mellanlandning.
 • Böcker i pappersvarianten är bättre än läsplatta om du vill läsa på stranden. Dels är de inte stöldbegärliga och dels tål de vatten och sand bättre än en läsplatta.
 • Reseapotek – värktabletter, våtservetter, plåster och handsprit.
 • Laddare till mobil och dator och kom ihåg adapter för eluttagen.
 • Hygienartiklar, ombyte och badkläder. Ifall resväskan blir försenad kan du i alla fall ta ett dopp när du kommer fram.
 • Reser du med småbarn? De somnar ofta i slutet av resan. Skaffa en barnvagn som går som handbagage på flyget. Som bonus har du med säkerhet en hel vagn när ni kommer fram!
Packa smart när du reser med bil.

Vid resa med bil

Det är lätt hänt att slänga med lite extra grejer när man reser med bil. Om det händer något med bilen så att ni måste packa om, för att köra vidare med hyrbil eller om ni måste flyga hem, är det smidigare att ha packat i resväskor. Stora plastpåsar, exempelvis de blåa från Ikea, är svåra att checka in på flygplan.  

Här hittar du fler tips om du ska resa med bil.

Flygbolagens regler

Mått och vikt för bagage

Incheckat bagage

Det finns inget standardsvar för hur stort ditt bagage får vara eller hur många väskor du får ta med. Kolla upp vilka regler som gäller för det flygbolag du ska resa med. Ditt val av biljettyp avgör också hur mycket bagage du får ta med. 

Handbagage

Enligt dagens IATA-standard, en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen, får handbagaget vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm. En del flygbolag har dock 55 cm x 40 cm x 23 cm som gräns så kolla för säkerhets skull vad som gäller för det bolag du ska flyga med. 

Specialbagage

Bagage som väger mycket eller är extra stort, t.ex. golf- och skidutrustning, eller som kräver särskild hantering t.ex. vapen, anses vara specialbagage. För vissa av dem måste en förfrågan göras i förväg, för att garantera transporten. Kontakta flygbolaget i god tid för att ta reda på vad som gäller. 

Incheckat bagage

Antalet väskor som får checkas in, hur mycket de får väga och extra avgifter för visst bagage kan variera en del mellan flygbolagen så kontrollera alltid med det vad som gäller för just din resa.

Vad får du ta ombord?

När du ska resa med flyg finns säkerhetsregler för vad du:

 • får ha med dig ombord i ditt handbagage
 • enbart får ta med ombord i ditt incheckade bagage
 • inte får ta med ombord alls

Vad du får ta med ombord beror också på vilket land du ska resa till. 

 • Vissa föremål, t.ex. brandfarliga, frätande, radioaktiva eller oxiderande föremål betraktas som farligt gods och får inte transporteras på flygplanet. Inte ens som incheckat bagage. 
 • Du får inte ta med föremål som kan skada dig, andra passagerare eller flygpersonalen (t.ex. föremål med vassa spetsar eller eggar) ombord.
 • Flygbolagen följer EU-kommissionens regler för transporter. Detta kan du läsa om på Europeiska kommissionens webbplats

Vad får tas med ombord?

Det finns föremål och ämnen som räknas som farligt gods. Dessa är normalt inte tillåtna att medföras ombord.  Läs mer om farligt gods på Transportstyrelsens hemsida. Observera också att säkerhetspersonalen på flygplatsen har rätt att förbjuda föremål som de bedömer utgör en fara för flygsäkerheten. 

Två regler för handbagage som många missar och blir stoppade för i säkerhetskontrollen på flygplatser:

 1. Du får inte ta ha föremål som kan skada dig, andra passagerare eller flygpersonalen (vassa föremål som t.ex. fickkniv, multiverktyg) ombord.
 2. Vätskor (vätska, aerosol, gel och kräm) måste förpackas i behållare som rymmer högst 100 ml. Vätskebehållarna måste läggas i en återförslutningsbar 1-liters plastpåse. Du får ha max 1 påse med dig i handbagaget. 

Packa väskan

på ett smart sätt
 
Tips om hur du packar väskan på ett smart sätt.

Senast uppdaterad: 25 januari 2019

Resväskor på bagagebandet

Försenat bagage

Kom inte väskan fram samtidigt som du? Du kan få ersättning om du har Stor Hem- eller Stor Villaförsäkring. 

Vid bagageförsening

Resa med barn

Tips om vad du ska tänka på när du reser med barn, för att resan ska gå så smidigt och bra som möjligt.

Tips när du reser med barn

Att resa med hund

Tips om vad du ska tänka på om du ska ta med hunden på resan. 

Tips när du reser med hund