Klimatanpassa ditt hus

Forskare vid Linköpings universitet har tagit fram ett webbverktyg – VisAdapt – för framtida klimatanpassningar för dig som husägare. Knappa in var du bor så får du tips och råd om hur du kan skydda ditt hus.

​VisAdapt – ger dig en snabb prognos 

Webbverktyget VisAdapt är enkelt att använda. Du fyller i din adress och uppgifter om huset. Du får direkt en prognos för området där du bor. Hur många översvämningar, värmeböljor, skyfall osv. väntas inträffa? Och vad kan du göra för att skydda ditt hus?

Det handlar om hur du undviker vattenläckor, översvämning, röta och höga inomhustemperaturer. Ett råd är till exempel att måla fasaden med en färg som inte bygger in röta och mögel.

VisAdapt är ett resultat av ett brett samarbete

​Arbetet är utfört av forskare vid Linköpings universitet, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) och Aarhus universitet i samverkan med oss och de andra försäkringsbolagen Codan/Trygg-Hansa, Gjensidige och Tryg.

Scenarierna har utarbetats vid SMHI och riktlinjerna för klimatanpassning har samlats in från myndigheter, kommuner och försäkringsbolag. Kartor över riskområden är offentliga via de nordiska myndigheterna.

VisAdapt

Klimatanpassa ditt hus med hjälp av VisAdapt. Testa VisAdapt

 • Vitt hus

  En hälsocheck av huset

  En kostnadsfri hälsocheck av huset ingår i Stor Villaförsäkring som utförs av Anticimex. 

  Så fungerar Huskollen
 • vattendroppe

  Undvik vatten- och fuktskador

  Här kan du läsa tips om hur du undviker att få vattenskada i köket och badrummet.

  Så undviker du vattenskada
 • Grillning i trädgården

  Tips till villaägare

  Vi vet att väder och vind kan ställa till det. Vi har tips till dig om hur skador kan förebyggas. 

  Läs tips till villaägare