Barn på cykel

Barncykel i passande storlek och rätt cykelhjälm är en bra start när barn ska börja cykla. Här får du tips om vad som är viktigt att tänka på för att ditt barn ska cykla säkert.

Den viktiga cykelhjälmen

Den vanligaste skallskadan vid en cykelolycka är att man slår i den främre delen av huvudet. Där sitter mycket av personligheten. Så skydda pannan!

Grönt spänne för barn under 7 år

Barn under sju år bör ha en cykelhjälm med grönt spänne eftersom det löser ut vid den belastning som uppstår om barnet fastnar och blir hängande i hjälmen vid lek. 

Det gröna spännet löser inte ut om barnet exempelvis faller med cykeln och slår huvudet i marken. Hjälm med grönt spänne skyddar huvudet lika bra som en vanlig hjälm med svart, vitt eller rött spänne. 

Sparkcyklar, trehjulingar och balanscyklar räknas som lekfordon, vilket gör att de inte omfattas av lagen om cykelhjälm. Vi rekommenderar ändå att barn använder hjälm även på trehjulingen och sparkcykeln.

Här kan du läsa mer om cykelhjälm för barn.

Cykelhjälm med grönt spänne
Det finns inget ömtåligare än huvudet, och även en liten stöt kan skada hjärnan.

Välj rätt storlek på barncykeln

Ibland önskar sig barn en större cykel än de klarar av. Barn tänker inte på att det till exempel blir svårt att hålla balansen om cykeln är för stor och att de inte kan hantera den.

Köp därför inte en barncykel som ditt barn ska växa i, utan köp en som ditt barn ska växa med. När ditt barn sitter på sadeln ska han/hon nå ner till marken med båda fötterna. 

Pappa justerar cykelkorgen på barncykeln
Köp inte för stor cykel åt ditt barn.

Cyklar för barn

Trafikregler för barn som cyklar

Samarbete mellan trafikanter, cyklister och gående A och O och det blir bättre om alla kan och följer trafikreglerna. Det är i första hand föräldrarnas ansvar att vägleda barnen och lära dem reglerna.

Försäkring – om något händer

Trots alla försiktighetsåtgärder kan en olycka vara framme. Om ditt barn skadar sig på cykeln är det bra att ha en barnförsäkring.

Själva cykeln är försäkrad genom hemförsäkringen och den gäller om cykeln blir stulen eller skadad vid skadegörelse eller en trafikolycka.

Senast uppdaterad 4 november 2022