Barn på cykel

Barncykel i passande storlek och rätt cykelhjälm är en bra start när barn ska börja cykla. Här får du tips om vad som är viktigt att tänka på för att ditt barn ska cykla säkert.

Den viktiga cykelhjälmen

Det finns inget ömtåligare än huvudet, och även en liten stöt kan skada hjärnan. Den vanligaste skallskadan vid en cykelolycka är att man slår i den främre delen av huvudet, där mycket av personligheten sitter.

Grönt spänne för barn under sju år

Barn under sju år bör ha en cykelhjälm med grönt spänne eftersom det löser ut vid den belastning som uppstår om barnet fastnar och blir hängande i hjälmen vid lek. 

Det gröna spännet löser inte ut om barnet exempelvis faller med cykeln och slår huvudet i marken. Hjälm med grönt spänne skyddar huvudet lika bra som en vanlig hjälm med svart, vitt eller rött spänne. 

Sparkcyklar, trehjulingar och balanscyklar räknas som lekfordon, vilket gör att de inte omfattas av lagen om cykelhjälm. Men vi rekommenderar att barn använder hjälm även på trehjulingen och sparkcykeln.

Här kan du läsa mer om cykelhjälm för barn.

Val av barncykel

Ibland önskar sig barn en större cykel än de klarar av. Barn tänker inte på att det till exempel blir svårt att hålla balansen om cykeln är för stor och att de inte kan hantera den.

Köp därför inte en barncykel som ditt barn ska växa i, utan köp en som ditt barn ska växa med. När ditt barn sitter på sadeln ska han/hon nå ner till marken med båda fötterna. 

Trehjuling för de minsta

Trehjuling

För en treåring passar en trehjuling bra. Innan du köper en trehjuling kan du testa att vicka den i sidled för att försäkra dig om att den inte tippar för lätt. När en modell blir för liten finns större på marknaden.

Balanscykel

En balanscykel (även kallad springcykel), är en cykel som saknar pedaler och stödhjul och på så sätt kan barnen sparka, gå eller springa framåt medans de sitter på sadeln. Den passar bra för mindre barn som inte fått ordning på koordinationen och sina rörelser.

När det är dags för tvåhjuling

När är barn redo för tvåhjuling?

När barnet klarar av att lära sig cykla utan stödhjul, är det redo för en tvåhjuling. Normalt sker det i femårsåldern.

Tänk på att barn har svårt att bedöma avstånd, hastighet, vilket håll ett ljud kommer ifrån och andra trafikanters intentioner. I en stressig situation kan de glömma hur man bromsar och till exempel sätta ner fötterna istället för att bromsa i en nedförsbacke.

Att tänka på

  • Det är viktigt att kunna nå marken med båda fötterna när barnet sitter på sadeln.
  • Bäst är det om cykeln har fotbroms, inte handbroms, och inga växlar.
  • Handtagen ska ha knoppar längst ut för att skydda magen om cykeln välter och framhjulet vrider sig.
  • Kontrollera barnets cykel ofta eftersom barns cyklar ofta råkar ut för lite mer hårdhänt hantering.

Vad är en säker cykel?

Det finns viss utrustning som måste finnas på en cykel för att den ska räknas som säker. 

  • Reflexer – vit reflex fram, röd reflex bak och orange reflex åt sidorna.
  • Broms – hand- eller fotbroms eller båda. Barn bör ha cykel med fotbroms. 
  • Ringklocka
  • Cykellyse fram och bak
Barn under 12 år bör inte cykla själva i trafiken.

Trafikregler för barn som cyklar

Alla som cyklar på trafikerade vägar ska känna till vilka trafikregler som gäller. Trafik är till stor del ett samarbete mellan trafikanter, cyklister och gående och om alla kan de regler som gäller går samarbetet mycket lättare. Det vilar ett ansvar på oss föräldrar att vägleda våra barn och lära dem de regler som gäller när man cyklar i trafiken.

Får barn cykla på trottoaren?

Får barn cykla på trottoar och gångbana?

Ja, barn får cykla på trottoaren och gångbanan om det saknas cykelbana, upp till det år de fyller åtta år.

Får man skjutsa på cykel?

Får man skjutsa varandra på cykel?

Ja, men bara om cykeln är byggd för det, vilket den oftast inte är. Barn under 10 år får skjutsas och du själv är över 15 år. Kravet är att cykeln har stabil och bra pakethållare och skydd för ekrarna. Det är också viktigt att du kan manövrera cykeln på ett betryggande sätt.​

Får man cykla i bredd?

Får man cykla i bredd?

Bestämmelserna säger att cyklande ska färdas efter varandra. När det kan ske utan fara eller olägenhet för trafiken får de cykla i bredd.

Försäkring – om något händer

Trots alla försiktighetsåtgärder kan en olycka vara framme. Om ditt barn skadar sig på cykeln bra att ha en barnförsäkring.

Själva cykeln är försäkrad genom hemförsäkringen och den gäller om cykeln blir stulen. Om du vill ha försäkring som gäller för andra plötsliga skador på cykeln behöver du ha allriskförsäkringen Otur, som ingår i Hemförsäkring Extra och Stor Hemförsäkring.

Senast uppdaterad 18 april 2019

Pojke med cykelhjälm

Säkra cykelhjälmar

Hjälmen ska vara CE-märkt, det visar att den uppfyller de krav som lagen ställer.

Cykelhjälmar i säkerhetsbutiken

Smarta cykellysen

Utan cykelbelysning och reflexer är du osynlig i mörker se till att du har bra fram- och baklysen till din cykel.

Köp cykellysen i Säkerhetsbutiken
Män träningscyklar

Cykla säkert och lagligt

Läs om vilka regler som gäller.

Trafikregler för cyklister
Regler och skyltar
Säkerhetsutrusta din cykel