Helförsäkring för mc

Med helförsäkring får du ersättning vid skadegörelse och singelolyckor, och får ett komplett försäkringsskydd för motorcykeln. Den obligatoriska trafikförsäkringen ingår, liksom det skydd en halvförsäkring ger.

Vilken omfattning ska du välja?

Det är inte alltid så lätt att veta när ska du välja helförsäkring och när passar det bättre med halvförsäkring.

Om du har en mc som kostar en del rekommenderar vi att du väljer helförsäkring. Skillnaden mellan helförsäkringen och mc:ns halvförsäkring är att den som har helförsäkring får ersättning om mc:n skadas i en olycka eller om den blir utsatt för skadegörelse. Blir mc:n stulen räcker det med halvförsäkring för att få ersättning. Trafikförsäkring för mc ingår i båda varianterna.

Värdet på motorcykeln spelar naturligtvis en roll, samt hur du använder den. Om du använder den ofta är risken större att det händer något som skadar mc:n och då är det bra att ha helförsäkring för att slippa betala hela reparationskostnaden själv. I tabellen ser du vad de olika omfattningarna innehåller.

Avställningsförsäkring

För att kunna ha avställningsförsäkring måste mc:n vara halv- eller helförsäkrad när den är påställd.

 • Om du har en så kallad årsförsäkring så behöver du ingen avställningsförsäkring. Årsförsäkringen gäller med samma försäkringsomfattning året runt.
 • Om du inte valt årsförsäkringen så ändras din halv- eller helförsäkringen automatiskt till en avställningsförsäkring om du ställer av motorcykeln hos Transportstyrelsen.

Jämför innehållet i mc-försäkringen

Jämför innehållet Hel Halv Trafik Avställning
Trafikförsäkring

Expandable content here

checkmark checkmark checkmark
Brand

Försäkringen gäller för skador som orsakats av brand, blixtnedslag, explosion eller skada på elektriska kablar genom kortslutning och direkt uppkomna följdskador.

checkmark checkmark checkmark
Feltankning

Om du tankat motorcykeln med fel typ av bränsle får du ersättning för nödvändiga kostnader för rengöring av tank, behållare, ledningar och byte av filter upp till 50 000 kr. För att få ersättning för feltankning måste du ha en gällande maskinskadeförsäkring.

checkmark checkmark

Glasskada

Försäkringen gäller för skador på vind- och plexiglasskydd (inte strålkastarglas) som spräckts eller krossats.

checkmark checkmark
Maskinskada

För tung motorcykel vilken inte har fler än tre hjul och som är yngre än 5 år och har körts mindre än 10 000 mil omfattas plötsliga fel som påverkar motorcykelns funktion på till exempel motor, elektronik, växellåda och kraftöverföring. Maskinskada omfattar även sanering av tank efter tankning med fel bränsle.

checkmark checkmark
Räddning inkl. assistans

Försäkringen gäller för bärgning eller assistans vid olycka eller driftstopp, samt transport av förare, passagerare och bagage om föraren blir sjuk eller skadad under färden.

checkmark checkmark
Rättsskydd

Försäkringen gäller för ombuds- och rättegångskostnader i vissa tvister och mål.

checkmark checkmark checkmark
Stöld

Försäkringen gäller vid stöld, tillgrepp och försök till stöld eller tillgrepp. Avmonterade fordonsdelar ska vara inlåsta i utrymme som endast du har tillgång till.

checkmark checkmark checkmark
Vagnskada

Försäkringen gäller för skador som uppstått vid trafikolycka, skadegörelse av tredje man eller annan yttre olyckshändelse – till exempel att träd blåst ner.

checkmark

 
Skadegörelse vid avställning

Försäkringen gäller för skador som uppstått vid skadegörelse av tredje man eller annan yttre olyckshändelse.


 
checkmark
 • Mc på väg

  Behöver du mc-försäkring?

  Här kan du räkna ut vad det kostar att försäkra din mc. Du får 10 % rabatt när du köper på webben. 

  Räkna ut ditt pris
 • Har det hänt något?

  Anmäl skadan här. Vi återkommer inom 24 timmar.  Tänk på att stöld och skadegörelse alltid ska polisanmälas. 

  Anmäl skada
 • Bil på slingrande väg

  Grönt kort

  Ta med dig ett Grönt kort – ett  bevis på att fordonet är trafikförsäkrat – när du reser inom Europa. 

  Läs om Grönt Kort