Säkerhetstips för mc-förare

Att ha rätt skyddsutrustning och att förbereda motorcykeln inför säsongens alla turer är en självklarhet. Här får du tips på bra säkerhetsutrustning och hur du förbereder dig inför åkturen.

Checklista inför mc-säsongen

  • Kontrollera däcktrycket eftersom luften alltid minskar lite när motorcykeln har stått still över vintern. 
  • Skruva fast batterikablarna ordentligt och kontrollera även att batteriet sitter fast.
  • Se över bromsarna och testbromsa, de sätter sig gärna om motorcykeln har stått ett tag. 
  • Kör försiktigt de första milen om du har nya däck då däcken är väldigt hala i början.
  • Kontrollera nivån på batterivattnet (gäller ej slutet system).
  • Ställ på din motorcykel så att mc-försäkringen gäller (om du inte valt årsförsäkring).

Om motorn inte startar

Om motorcykeln inte startar beror det ofta på att det är gammal bensin i tanken.

  • Byt bensin.
  • Dränera förgasarna.
  • Byt eventuellt tändstiften som kan ha blivit sura. 

Kör med hjärta och hjärna

Omkullkörning är vanligt på våren, speciellt när gruset ligger kvar. Det är väldigt vanligt med omkullkörningar i rondeller.

Många olyckor med framförallt sporthojar är relaterade till alldeles för hög fart med avåkning som följd. Det är därför viktigt att du håller hastighetsbegränsningen när du kör på allmän väg för att minska risken för olyckor.

Man mekar med sin mc
Underhåll din motorcykel så att den fungerar på bästa sätt.

Skyddsutrustning för motorcyklister

Hjälm

Det är lag på att ha hjälm. En kollision i 50 km/h motsvarar ett fall från ca 10 meters höjd. Hjälmen tar emot stora delar av energin vid en sammanstötning. Det är viktigt att hakremmen sitter fast ordentligt, så att hjälpen sitter ordentligt på plats. Hjälmen bör uppfylla internationella ECE 22:05-märkningen. Köp inte en begagnad hjälm. Tänk på att hjälmen inte är för tung eftersom en alltför tung hjälm ger större risk för nackskador.

Ryggskydd

Alla mc-förare bör investera i ett ryggskydd. Se till att ha ett ryggskydd med inbyggda, stötdämpande plattor som hjälper till att dämpa stötar. Ett bra ryggskydd ska sättas fast med hängslen och bälte, och sitta tajt mot ryggen. Det finns även nackkragar som ger ett skydd för övre delen av ryggen.

Mc-ställ

Satsa på kvalitet när du investerar i ett mc-ställ i skinn eller Gore-tex. Hög kvalitet ger ett bättre skydd vid en olycka. För att ge optimal säkerhet bör mc-stället sitta så bra som möjligt på kroppen. Både skinn- och Gore-texställ har ofta inbyggt ryggskydd, men det bästa är att ha en separat ryggplatta eftersom det inbyggda skyddet kan "flytta sig" om jackan inte smiter åt.

Handskar

Händerna är ofta de första du tar emot dig med och därför är det viktig skydda sig med bra mc-handskar. God passform är regel nummer ett. Handskarna bör vara av skinn i hög kvalitet, gärna med förstärkning i handflatan. Tänk på att inte ha för tjocka handskar – det är viktigt att du har ett bra grepp för att kunna kontrollera körningen.

Stövlar

De flesta fotskador på mc uppstår när foten kläms mellan motorcykeln och marken. Använd stabila stövlar, men tänk på att vissa sportcyklar kräver lite smidigare stövlar för att kunna använda pedalerna. Se till att sulan är ordentligt styv, och gärna bredare än foten vid lilltån.

Aktuella standarder för skyddskläder

Det finns ingen lag som tvingar dig att bära skyddskläder under mc-turen men det är en självklarhet för de flesta. Du sitter väldigt oskyddad på en mc och din skyddsutrustning kan ha stor betydelse i en olycka. Ta för vana att inte åka en meter utan skyddskläder, och se till att de har CE-godkända skydd och är godkända enligt någon av nivåerna A, AA, AAA nedan. Använd alltid bra skor och handskar avsedda för mc-bruk, samt ryggskydd och rätt hjälm för ditt huvud.

Aktuella standarder för plagg: 

  • 17092-2, C= rent stötskydd, till exempel skyddsväst, plagg/produkt som endast håller skydden på plats. Ger inte fullständigt minimiskydd varför komplettering med slitskydd enligt B rekommenderas.
  • 17092-3, B= rent slitskydd (inget stötskydd), till exempel jeans och jackor. Ger inte fullständigt skydd varför komplettering med stötskydd enligt C rekommenderas.
  • 17092-4, A= Lägsta nivån, plaggen testas för stötar och nötning.
  • 17092-5, AA= Mellan nivån, plaggen testas för stötar och nötning.
  • 17092-6, AAA= Högsta nivån, helt eller delat ställ. Högsta möjliga skydd, plaggen testas för penetrering, stötar och nötning.

Aktuella standarder för handskar:

  • EN 13594 gäller handskar för motorcykelåkning. Standarden är uppdelad i två nivåer, Level 1 är den lägre och Level 2 den högre skyddsnivån.

Aktuella standarder för skydd:

  • EN 1621-1 =skydd mot mekaniska stötar för motorcyklister och gäller separata eller kombinerade skydd för axlar, armbågar, höfter och knän – de kroppsdelar som oftast skadas vid en olycka. Standarden är delad i två nivåer, Level 1 är den lägre och Level 2 den högre skyddsnivån.
  • EN 1621-2 =ryggskydd för motorcyklister. Standarden är uppdelad i två nivåer, Level 1 är den lägre och Level 2 den högre skyddsnivån.
  • EN 1621-3= bröstskydd för motorcyklister. Standarden är uppdelad i två nivåer, Level 1 är den lägre och Level 2 den högre skyddsnivån.
  • EN 1621-4 – airbag för motorcyklister.
  • SkorEN 13634= skor för motorcykelåkning . Även denna uppdelad i två nivåer, Level 1 och Level 2.

Källa: SMC

Hjälmar för motorcyklister

Den absolut viktigaste delen att skydda på kroppen är huvudet. Du kan aldrig byta ut ditt huvud. Det är extremt utsatt då du kör motorcykel och skadorna kan vara omöjliga att rehabilitera.

  • Köp aldrig en begagnad hjälm.
  • Använd bara godkända hjälmar.
  • Hjälmarna ska vara märkta med ECE 22:05, vilket betyder att de testats och uppfyller nuvarande europeiska krav på hjälmar.
  • En integralhjälm ska också vara märkt med ”P”. En hjälm märkt ”NP” är en öppningsbar hjälm, som inte är godkänd som integralhjälm.
  • En öppen hjälm är märkt med ”J”. En ny standard, ECE 22:06, kommer inom kort.

Den 1 december 2017 infördes en ny hjälmlag

För motorcyklister och mopedister finns den stora förändringen i tredje paragrafen TSFS 2017:94.

  • Vid färd med motorcykel eller moped ska en skyddshjälm användas som är E-märkt och typgodkänd enligt UN ECEreglemente nummer 22 ändringsserie 05 eller senare ändringsserie.

Sammanfattning: hjälmen måste vara E-märkt med minst ECE22-05 eller nyare (ECE22-06 och så vidare). SIS, DOT, SNELL, CE eller andra märkningar göre sig icke besvär.

Källa: SMC

Avrostningskurs

Som motorcyklist är det lätt att bli "ringrostig" då du oftast inte kör motorcykeln under hela året.

Sveriges Motorcyklister (SMC) anordnar därför avrostningskurser som bland annat innehåller balans- och bromsövningar. Det är ett bra sätt att komma igång att träna upp muskler och reflexer som är bra att ha som motorcyklist.

Avrostningskurser hos SMC

Detecht motorcykelapp

Vi rekommenderar att mc-förare laddar ner Detecht motorcykelapp till din mobiltelefon från App Store eller Google Play, den känner automatiskt av om olyckan är framme och larmar upp till tre ICE-kontakter och genom ett premium-abonnemang direkt till SOS Alarms larmcentral.

Vid en identifierad olycka, aktiveras ett larm på telefonen som föraren har möjlighet att avaktivera inom 60 sekunder om föraren mår bra. Avaktiveras inte larmet så skickas ett automatisk sms till förarens inskrivna säkerhetskontakter.

I appens premiumversion skickas larmet direkt till SOS Alarm, där en operatör försöker motringa föraren för att få mer information om olycksläget. Svarar inte föraren antas det värsta och sos-operatören informerar räddningstjänsten om senast kända positionen.

Utöver det automatiska nödlarmet, kan du genom Safety Tracking dela din position med nära och kära för att öka tryggheten.

Detecht motorcykelapp
Ladda ner Detecht motorcykelapp och öka säkerheten på två hjul.

Stöldskydd för motorcykeln

För att slippa få motorcykeln stulen kan du tänka på följande saker:

  • Parkera din mc på ett säkert ställe, helst i garage.
  • Täck över motorcykeln om du ska låta den stå parkerad en längre tid.
  • Försök att ha den under uppsikt när den är parkerad.
  • Ha minst halvförsäkring för att kunna få ersättning om den blir stulen.
  • Lås din mc med styrlåset och ytterligare ett godkänt lås.

Så undviker du mc-olyckor

Bilisterna ser dig inte

På våren är det bra att tänka på att bilisterna inte har sett en mc-åkare på ett halvår, men även under sommaren har bilister svårt att upptäcka mc-åkare.

  • Se till att placera dig i bilistens synfält och försök läsa bilförarens tankar. Sök ögonkontakt om du vill förflytta dig i sidled.
  • Bilförare har svårt att upptäcka en motorcykel som kommer snabbt körande bakifrån. Det är extra farligt vid omkörning och vid vänstersväng.
  • Undvik att låna ut din mc om personen inte är van vid den mc-modell du har med dess vikt och egenskaper. Det är lätt hänt att den som lånar mc välter med den eller kör av vägen.

Tips inför mc-resan utomlands

Här har vi samlat sidor med tips om vad du ska tänka på om du vill åka ut i Europa på motorcykeln.

Grönt kort – är ett bevis på att du minst har mc trafikförsäkring. I vissa länder är det krav på att ha med sig i ett Grönt kort, men oavsett vilket land du åker till är det bra att ha det Gröna kortet i fall det händer en olycka.

Information om Grönt kort

Beställ Grönt kort

Regler för länder i Europa

Senast uppdaterad 4 mars 2025