Så tar du hand om hästen på vintern

När vintern kommer finns det några saker som är bra att tänka på för att din häst ska må bra. Som att se till att den får vatten, undviker att halka och att den syns i mörkret.

1. Viktigt att hästen dricker vatten

Hästar behöver mycket vatten för att må bra och för att deras magar ska fungera. För lite vatten kan leda till förstoppning och kolik.

  • Se till att hästen alltid har tillgång till vatten, både i hagen och i boxen.
  • En del hästar gillar inte för kallt vatten och dricker mindre när det blir kallt ute. Ett tips är att ge vatten ur en hink så att du kan hålla koll på vattennivån och att hästen dricker.
  • När det är riktigt kallt kan det vara svårt att se till att det finns vatten utomhus. Då kan du skaffa ett eluppvärmt vattenkar eller isolera det kärl du har så att vattnet inte fryser - och det brukar också uppskattas av hästar som inte gillar att dricka iskallt vatten.

2. Balans mellan foder och motion

Risken för kolik och andra mag- och tarmproblem ökar när vintern är på väg och vädret växlar mellan plus- och minusgrader.

Mörka och korta dagar med sämre väder och väglag innebär ofta fler vilodagar för hästen. Inför vila är det viktigt att tänka till eftersom risken för kolik också är större vid mindre motion och när de vardagliga rutinerna ändras.

  • Under vintern är det viktigt att hästen har ätit sitt morgonmål med grovfoder innan den kommer ut i hagen, att äta på frostigt gräs på tom mage är en stor riskfaktor för kolik.
  • När det är dags för vilodag eller en lite längre vintervila är det viktigt att se över foderstaten. En stillastående häst som får en normal foderstat kan drabbas av kolik, korsförlamning och fång.
  • Minska på kraftfoder eller ta bort det helt, gärna redan dagen innan vilan.
häst äter på frostigt gräs
En balans mellan foder och motion är viktigt för att hästens mage ska må bra.

Även om hästen har viloperiod behöver den röra på sig för att må bra. Ett knep är att sprida ut foder eller hö på flera ställen i hagen så att hästen rör på sig och får motion varje dag.

3. Var försiktig på ojämnt underlag

Under vintern blir marken ofta knölig och ojämn. Var försiktig med var du rider och kör och anpassa träningen och tempot efter underlaget. Försök undvika riktigt knöliga underlag om det går. Hästen kan lätt trampa snett och en vrickning av en led tar ofta tid att läka.

4. Se upp för halkan

Halka är en av vinterns faror för både oss och hästarna. Var försiktig när det är isigt och halt eftersom hästen kan sträcka sig.

Att använda broddar är ett bra skydd för att undvika att hästen halkar eller fläker sig. Men broddar medför dock vissa risker, till exempel att hästen trampar på sig själv eller tramp- eller sparkskador på eller från andra hästar. Därför kan det vara bra att använda boots eller tofflor som skyddar, både när ni motionerar och i hagen.  

5. Använd alltid reflex

Reflexer gör stor skillnad när det är mörkt ute och är ett enkelt sätt att skydda sig från att bli påkörd.

  • Se till att både du och hästen alltid har reflex, då kan en bilförare se er på 125 meters avstånd.
  • Utan reflex och med mörka kläder syns du på ca 20-30 meters avstånd.
  • I Säkerhetsbutiken kan du köpa reflexspray som du sprayar på hästen. 

Relaterade sidor för hästägare

Senast uppdaterad 8 november 2021