Om du ska ställa av bilen

Planera för när i månaden du ska ställa av bilen. Om du gör det vid rätt tidpunkt kan du få tillbaka mer av fordonsskatten och på så sätt spara pengar. ​

​Det kostar pengar att ha bil. Även om du inte använder bilen får du betala fordonsskatt och bilförsäkring. Om du inte är i behov av bilen en längre tid, eller om du har en bil som bara används under sommarhalvåret, kan det löna sig att ställa av bilen.

Det är enkelt att ställa av bilen

När du vill ställa av bilen kontaktar du Transportstyrelsen. Du kan ställa av bilen på fyra olika sätt.

  • Via e-tjänst på datorn.
  • Via Transportstyrelsens app Mina fordon.
  • Via servicetelefonen.
  • Genom skriftlig begäran på fordonet registreringsbevis.
  • Tänk på att du inte kan ställa av bilen bakåt i tiden, avställningen gäller från och med den dag då en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen.

Pengarna tillbaka

Du kan få tillbaka pengar både för fordonsskatt och för bilförsäkringen. Hur mycket det kan bli beror på när i månaden du ställer av bilen. Det viktigaste är att försöka anpassa dig till reglerna kring fordonsskatt.

Återbetalning av fordonsskatt

Fordonsskatt tas ut månadsvis om skatten inte överstiger 4 800 kronor för ett år. Det betyder att den skatt som återbetalas omfattar alla hela kvarvarande månader. Om fordonet ställs av i samband med ett månadsskifte, är det viktigt att anmälan har kommit till Transportstyrelsen senast den första dagen i månaden. Om anmälan kommer in senare så tas skatt ut för hela den månaden.

Om det finns fordonsskatt att få tillbaka betalas den till den person som är registrerad ägare till bilen vid den tidpunkt då bilen ställs av. Belopp under 50 kronor betalas inte tillbaka.

Pengar tillbaka för bilförsäkringen

Om du har halvförsäkringhelförsäkring, Stor Bilförsäkring eller TrafiXtra för din bil hos oss när du ställer av den görs den automatiskt om till en avställningsförsäkring (även kallad garageförsäkring) eftersom risken för skada inte upphör bara för att bilen ställs av . Avställningsförsäkringen gäller vid stöld, brand och skador på plåten och lacken om den blir påkörd, något välter på den eller om den blir utsatt för skadegörelse. Eftersom priset på en avställningsförsäkring är lägre än för en halv- eller helförsäkring kan du få tillbaka mellanskillnaden. 

Med avställningsförsäkring blir det också enklare när du vill ställa på bilen. Då behöver du bara anmäla det till Transportstyrelsen och vi ändrar automatiskt din bilförsäkring så att du får tillbaka samma omfattning som du hade innan du ställde av bilen.

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Mina sidor

Logga in och hitta dina försäkringsbrev och aktuella betalningar. Välj mellan Bank-id/Mobilt Bank-id eller lösenord.