Ställa av bil

Planera för när i månaden du ska ställa av bilen. Om du gör det vid rätt tidpunkt kan du få tillbaka mer av fordonsskatten och på så sätt spara pengar. ​

Det är enkelt att ställa av bilen

När du vill ställa av bilen kontaktar du Transportstyrelsen. Du kan ställa av bilen på tre olika sätt:

Tänk på att du inte kan ställa av bilen bakåt i tiden, avställningen gäller från och med den dag då en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen.

Detta händer med försäkringen

  • Risken att få en skada på bilen upphör inte bara för att du ställer av bilen. Därför får du som har halvförsäkring, helförsäkring, Stor Bilförsäkring eller TrafiXtra hos oss automatiskt en avställningsförsäkring. Du behöver inte kontakta oss.
  • Om du endast har en trafikförsäkring för din bil avslutas försäkringen automatiskt under tiden bilen är avställd. 
  • Avställningsförsäkringen gäller vid stöld, brand och skador på plåten och lacken om den blir påkörd, något välter på den eller om den blir utsatt för skadegörelse.
  • Eftersom priset på en avställningsförsäkring är lägre än för en halv- eller helförsäkring kan du få tillbaka mellanskillnaden.
ung tjej med mobiltelefon i handen
När du ställer av bilen hos Transportstyrelsen ändras din försäkring automatiskt.

Med avställningsförsäkring blir det enklare när du vill ställa på bilen. Då behöver du bara anmäla det till Transportstyrelsen och vi ändrar automatiskt din bilförsäkring så att du får tillbaka samma omfattning som du hade innan du ställde av bilen.

Pengarna tillbaka

Du kan få tillbaka pengar både för fordonsskatt och för bilförsäkringen. Hur mycket det kan bli beror på när i månaden du ställer av bilen.

Relaterade sidor

Senast uppdaterad 15 oktober 2021