Köpa begagnad bil

Råd och tips när du ska köpa bil privat

Funderar du på att köpa en ny – om än begagnad – bil av en privatperson? Känns det lite osäkert? Läs våra tips om hur du kan göra en bra bilaffär.

Välj typ av bil först

Börja med att komma fram till vilken typ av bil du behöver och välj bilmodell utifrån det. När du bestämt dig, eller om du var säker från början, tittar du runt och skaffar dig en bild av prisläget. Priset för samma bil kan variera mycket. Är priset väldigt lågt finns det oftast en förklaring.

Ute efter en säker bil?

Var rädd om dig och dina passagerare och köp en säker bil. Den bör ha särskilt whiplashskydd, antisladdsystem och minst fyra, helst fem stjärnor i de tester Euro NCAPs – The European New Car Assessment Programme – gör.
Läs mer om Euro NCAP

Letar du bil på Blocket?

Filtrera fram annonser med Blockets Begagnat-försäkring. Den ger dig ett särskilt skydd vid skador.

Provkör bilen och kolla i motorrummet.

Provkör bilen

Våra tekniker säger att man bör provköra bilen i minst 30 minuter. Då får man tid att testa alla funktioner i bilen i form av instrument och utrustning.

  • Testa klimatanläggningen. Den ska kunna producera kall luft.
  • Leta efter rost. Gå igenom bilens kaross. Lyft på mattor och reservhjul. Titta på trösklarna om det finns spår av rost eller lagringar.
  • Öppna motorhuven. Är det allmänt oljigt och smutsigt kan det bero på bristande underhåll.
  • Kontrollera att oljan är "ren" – inte svart.
  • Ta reda på hur många nycklar som finns till bilen. Bilnyckeln är en värdehandling och saknas en nyckel ska den omedelbart kodas bort från bilens dator.
  • Är bilen servad och besiktigad? Titta i serviceboken och kontrollera att bilen blev godkänd på bilbesiktningen​.

Du ansvarar för kontroll av bil och säljare

Det är du som köpare som ansvarar för att kontrollera bilens skick. Undersök den därför noga innan du bestämmer dig så att du inte står där med problem efter köpet.

Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger bilen, hur länge denne ägt bilen och om bilen är köpt på kredit. Undvik säljare som mer eller mindre är bilhandlare. De utmärker sig oftast genom många bilannonser, korta ägartider och avställda bilar.

Att köpa bil

Funderar du på att köpa bil? Vi har tips till dig om vad du bör tänka på för en tryggare bilaffär.

Se filmen

Innan du köper

När du hittat bilen du vill ha är det några saker du bör kontrollera innan du slår till – bilen och säljaren.

Se filmen

Maxa provkörningen

Testa bilen du är sugen på att köpa rejält innan du bestämmer dig. Provkör minst 30 minuter och var noggrann.

Se filmen

Hitta information om bilen

Gör allt du kan för att bilen du tittar på är rätt för dig. Det finns olika sätt att kolla upp bilar. Här hittar du länkar till andra sidor som kan vara användbara för en blivande bilköpare.

Sök uppgifter om bilen

Jämför bilmodeller – bilsvar.se

Test av stöldskydd

Kom ihåg bilförsäkringen

Försäkra bilen innan du kör iväg med den. Du köper enkelt på webben.

Det är lag på att ha trafikförsäkring på bilen för att få köra med den. Du måste ha en bilförsäkring för bilen i ditt eget namn från den stund du kör iväg med den eftersom säljarens försäkring inte gäller för dig. Om du inte försäkrar bilen får du betala dyra böter till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag den är oförsäkrad. Ägarbytet registreras förvisso i efterhand, men man utgår alltid från den faktiska ägarbytesdagen.

Här hittar du hjälp med att välja bilförsäkring.

Köpekontrakt för bil

Skriv ett köpeavtal om vad ni kommit överens om.

Vid köp mellan privatpersoner gäller ​köplagen om inget annat avtalas. Ni kan skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Det är viktigt för både säljaren och köparen att skriva in allt som är överenskommet i kontraktet.

​Köpekontraktet upprättas i två exemplar, ett för vardera part.

Registrera ägarbytet

  • Fyll i ägarbyteshandlingarna (del 2, den gula delen) och skicka till Transportstyrelsen. Tänk på att man alltid måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Det går också bra att anmäla ägarbyte via Transportstyrelsens app "Mina fordon".
  • Kontrollera att säljaren är den person han/hon utger sig för att vara och att det är bilägaren du gör affären med.
  • Du bör alltid se till att handlingarna postas och verkligen skickas till Transportstyrelsen.