Räckvidd - så långt kör du med elbil

Hur långt du kan köra på en laddning beror såklart på bilmodell och vilken elteknik din bil drivs med. För renodlade elbilar kan du köra ca 30 mil på en laddning, men om du har en bil med hybridteknik är det andra faktorer som spelar in.

Du kan själv påverka räckvidden

Vilken hastighet och körstil du har är två faktorer som spelar in när vi pratar om räckvidd. Ju fortare du kör, desto mer energi går åt att driva bilen. Du kan köra upp till 10 mil längre i stadsmiljö, jämfört med om du kör på en motorväg.

Även yttre omständigheter som till exempel temperatur påverkar räckvidden. Vid kallt väder minskar räckvidden men det finns inget skäl till oro, dagens elbilar har räckviddsmätare så att du kan följa hur mycket laddning du har kvar i batteriet och hur långt du kan köra till nästa laddning i realtid. 

Hastigheten spelar stor roll

Bara genom att köra i 80 km/h istället för 90 km/h gör stor skillnad för att maximera räckvidden.

Klimatanläggningen påverkar

Luftkonditionering och stolsvärme påverkar räckvidden. Medan inredning såsom lampor och underhållningssystemet har en marginell påverkan på batteriet. Genom att sänka värmen med ett par grader är det möjligt att klämma ut några kilometer extra per laddning.

Kör med god framförhållning

Undvik snabba accelerationer och lär dig att släppa upp gasen i god tid innan ett rödljus och rulla mot ett stopp.

Planera rutten

I uppförsbacke måste motorn jobba extra hårt. I nedförsbacke är det dock helt andra förutsättningar. I en del elbilar laddas batteriet automatiskt när du bromsar eller saktar ner (motorbromsar).