Försäkra din elbil

Ditt pris framställs automatiskt. Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.

Rätt försäkring för elbil

Att hitta rätt bilförsäkring för din elbil kan kräva en del research av dig. Utöver skydd mot skador på motor och batterisystem är det värt att undersöka om försäkringen också täcker in elbilens tillbehör.

En elbil innehåller ett högvoltsbatteri och teknik som skiljer den från en traditionell bränsledriven bil. Om du har en elbil är det därför viktigt att ha en försäkring som täcker de delar som är elbilsspecifika, om en olycka skulle vara framme. 

3 fördelar med vår elbilsförsäkring

 • Du får hjälp om du kört slut på el
 • Försäkringen är anpassad för elbilar
 • Inget åldersavdrag på högvoltsbatteriet

Därför är vår bilförsäkring fördelaktig för elbilar

Vår bilförsäkring är anpassad för elbilar. I våra halv- och helförsäkringar finns moment som gäller för just elbilar. Om du har en elbil som är yngre än 8 år och har körts mindre än 100 000 km så kan du få ersättning från bilens maskinskadeförsäkring om det plötsligt uppstår ett fel.

Maskinskadeförsäkringen täcker skador och gäller bland annat för:

✓ Högvoltsbatteri för framdrivning av el- och hybridbil. Vår bilförsäkring gäller utan åldersavdrag för detta. 

✓ Kylsystem för högvoltsbatteri inklusive givare.

✓ Fabriksmonterad batteriladdare i bilen (OBC).

Väljer du dessutom Stor Bilförsäkring till din elbil så gäller maskinskadeförsäkringen ända upp till att bilen är 10 år och har körts mindre än 150 000 km.

Familj packar och laddar sin elbil

Råkat köra slut på el?

Om du har minst en halvförsäkring hos oss så ingår bärgning till närmaste laddstation om du råkar köra slut på el. Och du betalar ingen självrisk för bärgningen, om du väljer Stor Bilförsäkring till din elbil eller har vår tilläggsförsäkring Hyrbil och vägassistans (tidigare kallad BilXtra).

Vad kostar en bilförsäkring för elbil?

Det är flera faktorer som påverkar vad en elbilsförsäkring kostar. Bland annat: 

 • Vilken försäkring du väljer: trafikförsäkring, halvförsäkring, helförsäkring alt. Stor Bilförsäkring. 
 • Hur gammal du är och vart du bor.
 • Hur många år du haft körkort. Om du är under 24 år kommer din försäkring att kosta mer. 
 • Bilens tillverkningsår, bilmärke och bilmodell. 
 • Hur många mil du kör per år.
 • Vilken självrisk du väljer och antal skadefria år. 

Är elbilar dyrare att försäkra än fossildrivna bilar?

Elbilar har oftast högre nybilspris och är dyrare att köpa än bensin- och dieselbilar, och det kan innebära ett något högre pris på bilförsäkringen.

Eftersom efterfrågan på elbilar ökar kommer försäkringspriset för elbilar troligen bli lägre över tid. Priset på en elbil förväntas sjunka beroende på bättre teknik samt ökad efterfrågan och konkurrens. Viktigt att tänka på är också att driftskostnaden är lägre för elbilar än för fossildrivna bilar. Det kan vara något att tänka på när man står i valet av bil. 

Man laddar elbil

Ersättning för batteri, elektronik och andra tillbehör

Stöld av batteri är ovanligt, att stjäla och demontera ett batteri är riktigt svårt. Maskinskadeförsäkringen i vår bilförsäkring gäller för batteri för hybrid- och elbilar - men inte för lågvoltbatteri (12 volt). Försäkringen gäller även för fabriksmonterad batteriladdare i fordonet.

 • Om laddningsstolpen och laddkabeln blir stulen så kan du få ersättning från din villaförsäkring.
 • Om bilens laddkabel blir stulen då den är inlåst i bilen eller inkopplad i en publik laddstation så kan du få ersättning från bilens stöldförsäkring. 

Frågor och svar om elbilsförsäkring