Vid kollision

Du behöver helförsäkring eller vagnskadegaranti för att få ersättning för skador på ditt fordon vid kollision med annat fordon, djur eller dikeskörning.

– MRF 2020 – Bästa bolag enligt verkstäderna

Kollision med någon eller något annat

Om förare eller passagerare känner stelhet i nacke efter trafikolycka är det klokt att kontakta sjukvården för att få hjälp direkt och utesluta whiplashskada.

Krockat med bilen

Om du krockat med ett annat fordon måste både du och den andra föraren anmäla det som hänt till ert eget försäkringsbolag. Vi hjälper dig att utreda vems felet var.

Att tänka på

 • Skriv upp registreringsnummer på det andra fordonet, och be att få se körkortet så att du vet vem  som kört det andra fordonet. Ni behöver inte fylla i skadeamälan tillsammans.
 • Om det finns vittnen är det bra om du kan få deras namn och telefonnummer så att vi kan kontakta dem om det behövs.

Om du saknar helförsäkring eller vagnskadegaranti och du är utan vållande till skadorna måste du kontakta det andra försäkringsbolaget för att få ersättning för skadorna på din bil.

Kört på ett djur

Oavsett om djuret har avlidit på platsen eller om djuret fortsatt till skogs måste du märka ut platsen där djuret blev påkört för att varna andra trafikanter och för att jägare med eftersökshund ska kunna eftersöka det skadade djuret. Läs mer på viltolycka.se

Att tänka på vid djurkollision

 • Du måste göra en polisanmälan om du kört på älg, hjort, rådjur, vildsvin, björn, järv, lo, utter, örn eller mufflonfår. Ring 112 och meddela var djuret kördes på. 
 • Om du kör på ett tamdjur eller en ren måste du anmäla det till djurägaren eller till polisen. 

Singelolycka och dikeskörning

En singelolycka är en trafikolycka där endast ett fordon är inblandat.

Trafikförsäkringen gäller för personskador, den ersätter också annans egendom som skadas till följd av trafikolyckan t.ex. lyktstolpar och staket. Genom din vagnskadeförsäkring eller vagnskadegaranti ersätts skadorna på din bil.

Att tänka på

 • Anmäl alltid personskador direkt, trafikförsäkringen gäller både för förare och passagerare.
 • Du måste anmäla om någon annans egendom skadats t. ex. en lyktstolpe, ett vägräcke eller staket.

När du har gjort  din anmälan får du direkt ett bekräftelsemejl med information om självrisk och vilken verkstad du ska kontakta.

Läs mer här om du behöver du hjälp med att bärga bilen.

 • Behov av bärgning?

  Ring oss så hjälper vi dig. 

  Inom Sverige: 0771-655 655
  Från utlandet: +46 8 625 44 59

 • Reparation/byte av glasruta

  Du kan få ersättning för reparation eller byte av glasruta om din bil minst är halvförsäkrad. Läs mer och boka tid för reparation direkt.

  Boka tid här
 • Nationella Viltolycksrådet

  Nationella Viltolycksrådet arbetar med att förebygga viltolyckor och organisera eftersöket av trafikskadat vilt. 

  Läs mer på viltolycka.se