Övningsköra privat

Tips och råd om övningskörning

Att börja övningsköra är kul och spännande, men det är mycket att tänka på. Här får ni tips om vad ni ska göra för att komma igång med övningskörningen och vad ni ska tänka på under tiden ni övningskör.

 

 • Ansök om körkortstillstånd

  Eleven ska ha fyllt 16 år för att få tillståndet. Det är sen giltigt i 5 år.

 • Ansök om handledarskap

  Handledaren måste ansöka om tillstånd, vara minst 24 år och haft körkort i 5 år.

 • Gå introduktions­­utbildning

  Både handledare och elev måste gå denna kurs hos en körskola.

 • För att få vara handledare måste man ha fyllt 24 år, ha haft körkort för bil under minst fem år och inte ha fått körkortet indraget på grund av rattfylleri eller annat grovt brott. Handledarens körkort ska vara utfärdat i ett EES-land.
 • Tänk på att handledartillståndet bara gäller för en elev. Är man förälder till flera barn måste man ha ett handledartillstånd per barn.
 • Se till att ni har den senaste läroboken.
 • Läs gärna på om hur eco-driving – sparsam körning – fungerar. 

Krav på bilen

Bilen ni ska övningsköra med måste ha trepunktsbälte och huvudskydd. Den ska vara försedd med den gröna skylten ÖVNINGSKÖR när ni är ute och kör. Kom ihåg att ta bort den om ni byter plats eller efter avslutat pass.  

Det är såklart bra att övningsköra med en bil som har manuell växellåda. Och kontrollera att parkeringsbromsen fungerar i olika hastigheter, den är handledarens enda möjlighet att kunna hjälpa till med att bromsa in. Skaffa gärna en extra backspegel så att du kan ha uppsikt bakåt. Det finns även så kallade elevspegel. I den kan du se elevens ansikte och vad han eller hon tittar på. 

bilförare
Planera körningen utifrån elevens förutsättning.

När ni övningskör

 • Planera körningen utifrån elevens förutsättningar. Välj en plats med lite trafik som är lättöverskådlig och utan hinder. Det kan vara tillräckligt svårt att krypköra och öva på att starta och stanna utan att få motorstopp i början. Öka svårighetsgraden efter hand. 
 • Börja inte övningsköra under dåliga väderförhållanden. Snö, halka, ösregn och kraftig blåst gör det bara svårt för en nybörjare att manövrera bilen. Välj hellre dagar med bättre väder och när det inte är så mycket annan trafik ute.
 • Kombinera teori och praktik när ni börjar köra i trafik. Gå igenom de teoretiska delarna tillsamman och öva sedan i verkligheten.
 • Om eleven går i körskola – följ den plan som lagts upp, ligg inte före. Kör inte på trafikleder och motorvägar innan din elev gjort det hos körskolan. Samma sak gäller med mörkerkörning.

Hur gäller bilförsäkringen?

Det är handledaren som räknas som förare under övningskörningen. Handledaren är ansvarig för allt eleven gör. Bilförsäkringen gäller därför på samma sätt som när någon som har körkort kör bilen. Det är bra att ha helförsäkring på bilen för att kunna få ersättning för eventuella bucklor och repor.

man med telefon i bil
Man får övningsköra med andra i bilen.

Får andra åka med när man övningskör?

Det är inte olagligt att köra med andra passagerare i bilen. Samma försäkringar som annars skulle ha gällt passagerare gäller även passagerare vid övningskörning. Vi rekommenderar dock inte att man har barn med sig när man övningskör. Särskilt i början av utbildningen kan den som övningskör bli onödigt stressad och distraherad. 

Körkortsportalen

Körkortsportalen är ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket. Där hittar du mer information om körkort, handledarkurser och övningskörning. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vi tar upp ämnen som berör vardagen för bilägare och förare. Anmäl dig och få erbjudanden, tips och råd från oss.

Registrera din mejladress

Tips och råd om bilsäkerhet

Bilsäkerhet handlar inte bara om bilarna. Skiftande årstider påverkar oss både som bilägare och förare.  

Läs mer om bilsäkerhet