Kattförsäkring

Med fast självrisk!

Kattförsäkring

Kattförsäkringen är en trygghet för dig som kattägare, vare sig du har innekatt eller utekatt. Hos oss har du fast självrisk vid veterinärvård.

Både katten och plånboken behöver en försäkring som ger ekonomisk hjälp om katten blir sjuk eller skadar sig och behöver veterinärvård. Hos oss väljer du mellan två alternativ av kattförsäkring – Kattförsäkring och Stor Kattförsäkring. Båda ger ersättning för kostnader vid veterinärvård. Du kan försäkra din katt när den blivit sex veckor gammal.


 • Fast självrisk

  ​Du har fast självrisk vid veterinärvård. Du väljer 2 500 kr eller 4 500 kr.​​​

 • Ersättning för FORL och FIP

  Kattförsäkringen gäller för de vanliga sjukdomarna FORL och FIP.

 • Snabb hjälp vid skada

  Du får snabb och bra hjälp om något händer. Vi får i snitt 4,5 av 5 i betyg av våra kunder.

Jämför innehållet Stor katt Katt
​Veterinärvård

Försäkringen ersätter veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall. Högsta ersättningsbeloppet är 30 000 kr per år. Försäkringen gäller hela kattens liv, men från 10 års ålder trappas ersättningsbeloppet ner med 3 000 kr per år till lägst 10 000 kr.​

Livförsäkring

Du kan välja om du vill ha livförsäkring eller inte till din katt. Om valt livförsäkring och katten dör eller måste avlivas får du ersättning med hela försäkringsbeloppet, oavsett om det beror på sjukdom, olycksfall eller om katten stjäls i samband med utställning. Livförsäkringen upphör vid försäkringsperiodens slut det kalenderår katten fyller 12 år. När katten är 7 år sänks beloppet årligen med 20 %. 

Huskatter kan inte ha livförsäkring.​ 

Skada orsakad av rovdjur

Försäkringen gäller utan självrisk om din katt skadas av björn, varg, lo, järv eller örn.

Kejsarsnitt

Kostnaden för ett kejsarsnitt ersätts. Med Stor Kattförsäkring ersätts två kejsarsnitt.​​

Magnetkameraundersökning

Försäkringen ersätter CT (Computed tomography), magnetkameraundersökning (MRI) och scintigrafi med max 10 000 kr per försäkringsår för Kattförsäkring och 15 000 kr för Stor Kattförsäkring. Maxersättningen omfattar även kostnader för att genomföra undersökning och/eller behandling.​​

Högre ersättning vid veterinärvård 

Ersättningsbeloppet för veterinärvårdskostnader om katten blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall är 60 000 kr per år. Från 10 års ålder trappas ersättningsbeloppet ner med 5 000 kr per år till lägst 15 000 kr.​

Mediciner, rehabilitering och resor

Försäkringen ersätter kostnader för mediciner och rehabilitering som veterinären ordinerar. Högsta ersättningsbelopp för mediciner är 60 000 kr och för rehabilitering 6 000 kr. Du får ersättning med högst 3 000 kr per år för veterinärens eller dina resor till specialistveterinär om du får remiss dit. Försäkringen ersätter även kostnader för avlivning och omhändertagande av kroppen upp till 3 000 kr.​​​


Veterinärvård vid olycksfall

Försäkringen Veterinärvård Olycksfall gäller för veterinärvårdskostnader vid olycksfall upp till 30 000 kronor utan nedtrappning av ersättningsbeloppet efter sju års ålder. Vill du köpa denna försäkring ringer du oss på telefon 0770-117 177.

Tilläggsförsäkring för avelskatt

Du får 100 % av marknadsvärdet eller högst hela livförsäkringsbeloppet om din katt är försäkrad som avelskatt och förlorar sin dokumenterade förmåga till fortplantning före sex års ålder. Försäkringen gäller också om katten tas ur avel på grund av HCM, om föräldradjuren är testade negativt.

​​​​Personliga kontaktombud

Vill du ha en personlig kontakt med någon som är lika intresserad av katter som du?
Då kan du kontakta någon av våra ombud och få råd och hjälp. De är kunniga, har ett stort djurintresse och svarar på dina frågor på dagar, kvällar och helger.

Du som är uppfödare får hjälp med kattförsäkringen så att du kan känna dig trygg med att du är rätt försäkrad i alla lägen.
Kontaktuppgifter till våra ombud

Är du uppfödare?​

Du som If-uppfödare får många fina förmåner hos oss. Bland annat får du 20 % rabatt på dina kattförsäkringar, möjlighet att köpa flockförsäkring och kattungarna är försäkrade redan från födseln. Läs mer om försäkring och fördelar för If-kattuppfödare​​.​Självrisk

Om det inträffar en skada och du får ersättning från försäkringen, får du betala en del av skadekostnaden själv. Det är det som kallas självrisk. Självriskens storlek varierar beroende på vilken typ av skada du råkat ut för.
Det är ingen självrisk för livförsäkringen och tilläggsförsäkringen Användbarhet.

För kattförsäkringen gäller fast självrisk vid veterinärvård

Du väljer ett belopp – 2 500 kr eller 4 500 kr – som du själv betalar vid en skada. Du betalar beloppet en gång per behandlingsperiod. En behandlingsperiod är 100 dagar räknat från det första veterinärbesöket.

Välj till en rörlig självrisk för att sänka priset

Förutom det fasta självriskbelopp du har valt kan du välja till ytterligare en rörlig självrisk på 20 % av den totala skadekostnaden, efter det att det fasta självriskbeloppet är avdraget. Väljer du till en rörlig självrisk får du lägre pris på försäkringen.

Med fast självrisk vet du alltid vad du ska betala

Väljer du fast självrisk på 2 500 kr hos oss, blir din kostnad aldrig högre än det. Några exempel på vanliga skador och vad du måste betala med en rörlig självrisk 2 500 kr + 20 % av kostnaden.

 • Diarré: 10 386 kr. Din kostnad: 4 077 kr

 • Trafikolycka: 16 182 kr. Din kostnad: 5 236 kr

 • Magomvridning: 21 497 kr. Din kostnad: 6 299 kr​

 • Livmoderinflammation: 15 320 kr. Din kostnad: 5 064 kr

 • Främmande föremål i magen: 17 520 kr. Din kostnad: 5 504 kr

 • Korsbandsskada: 27 850 kr i snittkostnad. Din kostnad: 7 570 kr

Din självrisk står i ditt försäkringsbrev

Den självrisk du har valt framgår av ditt försäkringsbrev, som du kan hitta på Mina sidor. Du kan logga in på Mina sidor med BankID eller Mobilt BankID.

Villkor och förköpsinformation


​​​​​​​​​

Frågor och svar

Vad gör jag om min katt blir sjuk eller skadad?

De flesta kliniker och djursjukhus erbjuder direktreglering. Då betalar du din självrisk på plats hos veterinären och vi ordnar resten. Många djurkliniker tar ut en avgift för att direktreglera men denna service är kostnadsfri från vår sida. Därför går också bra att betala djurets veterinärbesök själv och därefter ringa oss. I de flesta fall kan vi hantera ärendet direkt över telefon. Då slipper du direktregleringsavgift och väntetid på kliniken.

Gäller försäkringen för tänder och tandvård?

Om katten får en tandfraktur orsakad av olycksfall eller yttre våld ersätts veterinärvårdskostnader för detta. Vi är också det enda bolaget som ersätter tandsjukdomen Forl upp till maxtaket på veterinärvårdsförsäkringen. Försäkringen gäller inte för tandstensborttagning eller borttagande av mjölktänder.

Vad är FORL?

Det är en tandsjukdom som tyvärr är väldigt vanlig hos katter. Den bryter succesivt ned tänderna och är väldigt smärtsam. Ofta märker djurägare att katten har dålig aptit och har svårt att äta. Orsaken till sjukdomen är ännu inte känd och det finns ingen behandlingsmetod för att stoppa sjukdomen. Vanligast är att de angripna tänderna dras ut för att katten ska bli fri från smärtan.

Kan jag få ersättning för medicinkostnader?

Mediciner som ges vid behandlingstillfället hos veterinären täcks i alla varianter av våra djurförsäkringar. I Stor Kattförsäkring får du även hjälp med kostnader för receptbelagda mediciner.

Hur får jag reda på mitt försäkringsnummer?

Du hittar försäkringsnumret på ditt försäkringsbrev, som du kan hitta på Mina sidor. Du kan logga in på Mina sidor med BankID, Mobilt BankID eller lösenord.

Hur kan jag betala min försäkring?

Du kan välja att betala din försäkring helår, halvår eller månadsvis via autogiro. Välj e-faktura eller autogiro för smidigt och enkelt betalsätt utan fakturaavgift.

Gäller djurförsäkringen utomlands?

Försäkringen gäller alltid inom Norden. Den gäller också under tillfällig vistelse eller resa i Europa i 45 dagar.

Finns det någon uppfödarförsäkring?

Om du har minst sju katter kan du köpa vår Flockförsäkring. Välkommen att kontakta kundcenter på 0770-117 177 eller djur@if.se för mer information.

Tips och råd

Tandsjukdomen FORL

Kattförsäkringen gäller vid tandsjukdomen FORL.
Läs mer om FORL hos katt

Innekatt eller utekatt?

Vi har tips till alla kattägare, oavsett om du har innekatt eller ut​ekatt​.

Katthem gör skillnad​

Vi vill vara med och göra skillnad. Därför stöder vi flera katthem i deras arbete med att hjälpa övergivna och vanvårdade katter till ett nytt hem.

Säkerhetsprodukter för våra fyrfota vänner

I Säkerhetsbutiken finns noga utvalda säkerhetsprodukter för djur, till exempel reflexväst för hund, fästingplockare och hästkamera till trailern. Som kund får du alltid 20 % rabatt.​

Extra försäkringsskydd för kattägare

Om du har Stor hem- eller Stor Villaförsäkring hos oss får du extra försäkringsskydd som innehåller följande:

​Avbeställningsskydd

Om du behöver ställa in en bokad och betald resa på grund av att katten blir sjuk får du ersättning med vad resan kostat dig.

Ersättningsresa

Om du är på semester kan du få en ny resa om du behöver åka hem i förtid på grund av att din katt blir sjuk.

Inackorderingskostnader

Om du blir sjukskriven och inte kan ta hand om katten ersätter vi kostnader för kattpensionat eller liknande.

Självriskbefrielse

Om du blir skadeståndsskyldig för att din katt har orsakat en skada som ersätts ur hemförsäkringen, betalar du ingen självrisk.

Stor Hemförsäkring

Stor Villaförsäkring​​​

Är det något mer du behöver?

Fler försäkringar för dig och dina saker