Bilinbrott och bilstöld

De skador du får på bilen när någon gjort inbrott i bilen, stulit bildelar eller hela bilen, kan ersättas om du har minst halvförsäkring på bilen.

I halvförsäkringen ingår det något som inom försäkringsbranschen kallas för delkasko och i den ingår stöldförsäkring för bilen. Försäkringen gäller för själva bilen och tillbehör till just den bilen som till exempel en takbox, däcken på bilen och vinter- eller sommardäck som står förvarade i garage eller förråd.

Bilens stöldförsäkring gäller inte för personliga tillhörigheter som du hade i bilen. Om verktyg, barnvagn, golfbagar, datorer etc. stjäls vid ett bilnbrott eller försvinner om hela bilen stjäls behöver du ha en hemförsäkring för att kunna få ersättning för det som inte är biltillbehör. Om du har både bil- och hemförsäkring hos oss på If betalar du bara en självrisk.

Om du haft bilinbrott eller om bilen är stulen

Om du drabbats av bilinbrott, stulna bildäck eller att hela bilen är stulen kan vi hjälpa dig som har minst halvförsäkring på bilen. Du anmäler bilinbrottet eller bilstölden till oss och till polisen. Nedan kan du läsa vad du ska göra.

Om du har haft inbrott i din bil eller om någon har försökt bryta sig in i bilen kan du få ersättning för skadorna på bilen och de biltillbehör som stals om du har minst halvförsäkring.

Inbrott i bilen och inbrottsförsök ska alltid polisanmälas. Du kan göra din polisanmälan på polisens hemsida.

När du gjort polisanmälan ska du göra en skadeanmälan till oss. Du kan när som helst på dygnet anmäla din skada via knappen överst på sidan. Du får ett bekräftelsemejl direkt med besked om vi kan betala skadan eller inte, vilken självrisk du har och vilken verkstad du ska kontakta.

Kör inte med bilen om någon har försökt stjäla den. Rattlåset kan vara skadat och därför kan ratten låsa sig när du kör. Om du behöver hjälp med bärgning ringer du 0771-655 655.

Bilförsäkringen gäller inte för personliga tillhörigheter som till exempel verktyg, barnvagn, dator, mobiltelefon, kläder eller presenter som låg i bilen. Sådana saker ska anmälas via hemförsäkringen. Om du har både bil- och hemförsäkring hos oss på If har du bara en självrisk. ​

Om din bil blivit stulen ska du anmäla det till polisen så fort som möjligt. När du gjort det anmäler du bilstölden till oss på telefon 0771-655 655. Du kan även anmäla stölden här på webben. Vi ringer då dig senast nästa arbetsdag.

De flesta bilar kommer tillrätta inom ett par veckor och polisen kontaktar dig när bilen har hittats. Då ringer du oss så hjälper vi dig med bärgning till lämplig verkstad och ersättning för eventuella skador på bilen.

Om bilen inte kommit tillrätta inom 30 dagar kontaktar vi dig angående ersättning för bilen. För att få ersättning för bärgning, skador på bilen eller hela bilen behöver du ha minst halvförsäkring.

Däck och takboxar som tillhör bilen omfattas av stöldförsäkringen, oavsett om de är monterade på bilen eller förvaras på annat sätt – till exempel i garage eller förråd.

Däck och takbox ersätts inte med kontanter. Du får köpa en ny motsvarande takbox eller däck och du står själv för den kostnad som motsvarar ålder, användning och självrisken.

Du kan anmäla din skada via knappen längst upp på sidan. Du får omedelbart en bekräftelse och information om vad som händer härnäst.

Så kan du undvika bilinbrott och bilstöld

Även om du har en bilförsäkring som gäller vid inbrott i bilen eller om den blir stulen, är det skönast att slippa råka ut för det. Vi har tips om vad du kan göra för att undvika inbrott i bilen

  • Behov av bärgning?

    Här kan du boka bärgning. Vår partner Viking kontaktar dig och hjälper dig direkt. 

    Boka bärgning
  • Reparation/byte av glasruta

    Har du stenskott eller trasig glasruta? Läs mer och boka tid för reparation här.

    Boka reparation för glasruta