Skadefria år och bonusklasser

Antalet skadefria år är fortfarande en ganska betydelsefull faktor när det gäller att hitta den billigaste bilförsäkringen. När du tecknar en trafik-, halv-, hel- eller Stor Bilförsäkring för ditt fordon fastställs bonusklass utifrån din kör- och skadehistoria hos ditt försäkringsbolag.

Skadefria år ger lägre pris på bilförsäkringen

För varje år som du kör skadefritt, och inte orsakar någon trafikskada, så samlar du på dig skadefria år.

När du tecknar bilförsäkring hos oss och bekräftar att du kört skadefritt de senaste två åren hamnar du i den högsta bonusklassen, vilket gör att du får rabatt på din bilförsäkring. Att orsaka en trafikskada innebär att du krockat med ett annat fordon och att det var du som vållade kollisionen. Det kan också vara att du kört på någon annans egendom, exempelvis staket, brevlåda eller att du kört på en cyklist. 

Det är inte endast du som äger bil och som är försäkringstagare som ska köra skadefritt för att få bonusen. Om du lånar ut bilen till någon annan och den personen orsakar en skada påverkas förutsättningarna att få bonus på samma sätt som när du själv kör bilen. En förutsättning för att tjäna ihop skadefria år är att bilen är påställd.

"Trafikolyckor som har orsakats av någon annan än dig och som ersätts från deras försäkring påverkar inte dina skadefria år."

Johan Granholm, motorexpert If

Frågor och svar om bonus

Senast uppdaterad 13 maj 2022