Olle blev möbelsnickare

Pensionen gav tid för en gammal dröm
Olle har en bakgrund som marknadschef och VD på olika bolag. Idag jobbar han bland annat som styrelseproffs. Drömmen är att lära sig möbelsnickeri. Att bli äldre handlar mest om frihet.
Olle Söderberg, 66 år, möbelsnickare

En frihet att kunna säga nej när man tycker att något inte verkar kul, och å andra sidan en frihet att kunna fokusera på sådant som är intressant.​​ För att vara helt fri och våga drömma  krävs det att man har en stark självkänsla.​ Man måste veta vem man är, inte bara vem man är i ett visst sammanhang med en viss titel. De av mina vänner som är lyckligast och mest harmoniska är just de som släppt konventionerna och fasaderna.

Jag har ingen direkt plan för när jag ska sluta jobba helt, utan väljer för tillfället de uppdrag som känns intressanta. Till exempel jobbar jag just nu med ett italienskt varumärke och reser därför till Milano titt som tätt. Det är fantastiskt kul.

Som motvikt till jobbet har jag alltid snickrat och byggt om hus. Möbelsnickeriet är en dröm jag haft länge men nu ska det bli slag i saken. Jag och en grupp kompisar är i färd med att kontakta en finsnickare för att få till undervisning. Jag vill lära mig snickra en snygg möbel, ett bord eller ett skåp med fina detaljer. Det är inte jobbigt att bli äldre. Tvärtom, det blir bara bättre och bättre.

Gunilla Lindholm, 71 år – boxare

Som nybliven pensionär hittade Gunilla boxningen och gick med i gruppen Grå pantrarna. På köpet fick hon ett helt gäng nya kompisar. 

Läs Gunillas berättelse

Rolf Bergqvist, 68 år – surfare

Rolf är kvar i företagarrollen, nu inom en annan bransch. Och inom idrotten, som han alltid hållt på med, är han nybörjare igen – nu med kitesurfing.

Läs om Rolfs intresse

Suzanne Hedberg, 68 år – bonde

I samband med att jag fick ett arv, bestämde jag mig för att köpa loss mark för att starta ett biodynamiskt jordbruk. 

Läs om Suzannes nya liv som bonde

Staffan Odell, 62 år – biodlare

Staffan är verksam som yrkesmusiker och kompositör. Nu förverkligar han sin dröm om att starta en biodling. Han har redan 120 bikupor.

Läs om Staffans nystart

Marie Sjölund, 70 år – ballerina

Balett var något Marie drömde om, men som sköts upp. När hon gick i pension anmälde hon sig till en balettgrupp på Medborgarskolan.

Läs om Maries drömmar

Olle Söderberg, 66 år – snickrar

Möbelsnickeriet är en dröm jag haft länge, men nu ska det bli slag i saken. Jag vill lära mig snickra en snygg möbel eller ett skåp med fina detaljer. 

Läs om Olles snickardrömmar