Huggormsbett

Huggormen är den enda giftiga ormen och känns igen med ett svart sick-sack mönster på ryggen. Det finns dock en del huggormar som är nästan helt svarta och de kan vara svårare att känna igen. Håll utkik när du promenerar i skogen med hunden så att den inte blir biten. 

Huggormsbett är farliga för hundar

Eftersom hundar har mindre kroppsvolym att fördela giftet på blir ett huggormsbett farligare för en hund än för en vuxen människa. Bett i ett ben eller en tass är ofta allvarligare än ett bett i nosen. När hunden går på benet gör blodcirkulationen och musklernas aktivitet att giftspridningen påskyndas. Därför är det viktigt att hunden hålls lugn och stilla om den blivit ormbiten.

Skydda hunden mot huggormsbett

 • Håll din gräsmatta kortklippt. Huggormar trivs inte på välklippta gräsmattor och känner sig osäker på fria ytor.
 • Plocka bort ris och löv på marken där du inte vill ha ormar, de söker sig ofta till ris- och lövhögar.
 • Var extra vaksam soliga och varma dagar. Huggormarna gillar att ligga och sola sig och kommer fram när solen visar sig.
 • Om du är ute i skog och mark kan du stampa lite extra hårt med fötterna. Huggormar känner när marken vibrerar och brukar försvinna när någon rör sig i närheten.

Om hunden blir ormbiten

Det är mängden gift som sprutas in vid bettet som är avgörande för hur allvarliga skadorna blir. 

 • Kontakta alltid veterinär omgående om du misstänker att din hund blivit ormbiten, även om hunden inte verkar påverkad.
 • Håll din hund stilla och låt den vila. Om hunden rör på sig kan giftet spridas snabbare ut i kroppen. Bär din hund om det är möjligt.
 • Låt ormbettet vara. Använd inte bandage eller försök att kyla ner runt bettet.

Detta kan hända

Vanliga symtom är trötthet, smärta och svullnad. I de allvarligaste fallen får hunden lever- och njurskador och hjärtats funktion kan påverkas.

Schäfervalp
Håll hunden stilla och uppsök veterinär direkt om din hund blir ormbiten.

Ibland biter huggormen torra bett, det är tomma varningsbett utan att gift injiceras i såret. Uppsök alltid veterinär så fort du kan även om hunden inte visar några symtom. 

Så gäller hundförsäkringen

Om du har en hundförsäkring gäller den för veterinärvårdskostnaderna om din hund blir ormbiten.

Huggormarna gillar solen

Huggormarna kommer fram när vädret börjar bli varmare, redan i slutet på februari och i början på mars längst söderut i landet. När vårsolen kommer brukar de ofta ligga och sola sig för att få upp kroppsvärmen efter vintern.

Huggormarna ligger inte och lurar för att attackera utan blir ofta skrämda och slingrar iväg när de känner dina steg i marken. Men en huggorm som blir överraskad eller känner sig trängd kan hugga, om du till exempel råkar trampa på den.

Relaterade artiklar

 • Irländsk setter

  Getingstick på hundar

  Ofta klarar hunden ett getingstick bra, men håll extra koll vid stick i munnen.

  Om hunden blir getingstucken
 • Hund

  Skydda hunden mot fästingar

  Skydda din hund mot fästingbett och ta bort fästingarna på bästa sätt.

  Om fästingbett på hund
 • man håller i hundvalp

  Vill du köpa hund?

  En hund behöver tid och kärlek. Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ska köpa hund.

  Tips till hundköpare

Senast uppdaterad 29 april 2021