Huggormsbett

Så skyddar du din hund
I Sverige är huggormen den enda giftiga ormen. Läs om vad som är bra att veta och tänka på om din hund blir ormbiten.

I Sverige finns tre arter av ormar – huggormen, snoken och hasselsnoken. Huggormen är den enda giftiga ormen och känns igen med ett svart sick-sack mönster på ryggen. Det finns dock en del huggormar som är nästan helt svarta och de kan vara svårare att känna igen.

Huggormsbett är farligare för hundar än för människor, eftersom hundar har mindre kroppsvolym att fördela giftet på. Bett i ett ben eller en tass är ofta allvarligare än ett bett i nosen. När hunden går på benet gör blodcirkulationen och musklernas aktivitet att giftspridningen påskyndas. Därför är det viktigt att hunden hålls lugn och stilla om den blivit ormbiten.

Skydda hunden mot huggormsbett

  • Håll din gräsmatta kortklippt. Huggormar trivs inte på välklippta gräsmattor och känner sig osäker på fria ytor.
  • Plocka bort ris och löv på marken där du inte vill ha ormar, de söker sig ofta till ris- och lövhögar.
  • Var extra vaksam soliga och varma dagar. Huggormarna gillar att ligga och sola sig och kommer fram när solen visar sig.
  • Om du är ute i skog och mark kan du stampa lite extra hårt med fötterna. Huggormar känner när marken vibrerar och brukar försvinna när någon rör sig i närheten.
Håll hunden stilla och uppsök veterinär direkt om din hund blir ormbiten.

Om din hund blir ormbiten

  • Kontakta alltid veterinär omgående om du misstänker att din hund blivit ormbiten, även om hunden inte verkar påverkad.
  • Håll din hund stilla och låt den vila. Om hunden rör på sig kan giftet spridas snabbare ut i kroppen. Bär din hund om det är möjligt.
  • Låt ormbettet vara. Använd inte bandage eller försök att kyla ner runt bettet.

Kontakta alltid veterinär

Det är mängden gift som sprutas in vid bettet som är avgörande för hur allvarliga skadorna blir. Vanliga symtom är trötthet, smärta och svullnad. I de allvarligaste fallen får hunden lever- och njurskador och hjärtats funktion kan påverkas. Ibland biter huggormen torra bett, det är tomma varningsbett utan att gift injiceras i såret. Uppsök alltid veterinär så fort du kan även om hunden inte visar några symtom. 

Om du har en hundförsäkring gäller försäkringen för veterinärvårdskostnaderna om din hund blir ormbiten.

Huggormarna gillar solen

Huggormarna kommer fram när vädret börjar bli varmare, redan i slutet på februari och i början på mars längst söderut i landet. När vårsolen kommer brukar de ofta ligga och sola sig för att få upp kroppsvärmen efter vintern. Huggormarna ligger inte och lurar för att attackera utan blir ofta skrämda och slingrar iväg när de känner dina steg i marken. Men en huggorm som blir överraskad eller känner sig trängd kan hugga, om du till exempel råkar trampa på den.

Hund

Skydda hunden mot fästingar

Tips och råd på hur du kan skydda din hund mot fästingbett och hur du tar bort en fästing på bästa sätt.

Läs mer om fästingbett på hund
man med setter

Hundförsäkring

Läs om våra hundförsäkringar. Försäkringen är en trygghet om din hund blir sjuk eller skadar sig. 

Se ditt pris direkt
hundvalpar

Ska du köpa hund?

En hund behöver tid och kärlek. Vi tipsar om vad du ska tänka på och förbereda när du ska köpa hund.

När du ska köpa hund