Marie - en ballerina

En gammal dröm som fick liv
​​Jag gick i pension när jag var 66 år. Innan det jobbade jag som enhetschef för äldreomsorgen.​​ Jag hade en massa målsättningar när jag pensionerade mig: jag ville bland annat testa att åka motorcykel och så ville jag engagera mig i kommunalpolitiken och bli nämndeman. Så det gjorde jag.
Marie Sjölund, 70 år, ballerina

Den mer långvariga drömmen var att ta upp baletten igen. Det var en tanke jag haft i flera år men gått och skjutit på. Jag dansade klassisk balett från att jag var 6 år tills att jag var ungefär 15. 

När jag skulle konfirmera mig ringde prästen upp min pappa och ville att jag skulle välja mellan att konfirmeras och att fortsätta dansa balett. Han ansåg väl att dans var syndigt! Min pappa tyckte att det var urfånigt så jag fortsatte med båda grejerna och låtsades som ingenting. Men sen kom andra saker emellan. Man skulle ju ut och roa sig och så.

Drömmen om balett satt i så när jag gick i pension anmälde jag mig till en balettgrupp för seniorer på Medborgarskolan. Vi tränar en gång i veckan. De flesta av oss har dansat när vi var unga och det är så fantastiskt kul att se att de gamla rörelsemönstren och positionerna sitter kvar! Dans är en utmärkt hobby för oss som är äldre, det är mjuka rörelser som är stärkande och ger bra hållning.

Jag tror att det är viktigt att man har drömmar och mål när man går i pension och att man inte skjuter på att förverkliga dem. Jag har insett hur otroligt bra jag mår av att vara i gång och göra saker jag drömt om, träffa människor och utsätta mig för nya situationer. Det är inget jag tänker sluta med. 

Olle Söderberg, 66 år – snickrar

Möbelsnickeriet är en dröm jag haft länge, men nu ska det bli slag i saken. Jag vill lära mig snickra en snygg möbel eller ett skåp med fina detaljer. 

Läs om Olles snickardrömmar

Gunilla Lindholm, 71 år – boxare

Som nybliven pensionär hittade Gunilla boxningen och gick med i gruppen Grå pantrarna. På köpet fick hon ett helt gäng nya kompisar. 

Läs Gunillas berättelse

Staffan Odell, 62 år – biodlare

Staffan är verksam som yrkesmusiker och kompositör. Nu förverkligar han sin dröm om att starta en biodling. Han har redan 120 bikupor.

Läs om Staffans nystart

Suzanne Hedberg, 68 år – bonde

I samband med att jag fick ett arv, bestämde jag mig för att köpa loss mark för att starta ett biodynamiskt jordbruk. 

Läs om Suzannes nya liv som bonde

Rolf Bergqvist, 68 år – surfare

Rolf är kvar i företagarrollen, nu inom en annan bransch. Och inom idrotten, som han alltid hållt på med, är han nybörjare igen – nu med kitesurfing.

Läs om Rolfs intresse

Marie Sjölund, 70 år – ballerina

Balett var något Marie drömde om, men som sköts upp. När hon gick i pension anmälde hon sig till en balettgrupp på Medborgarskolan.

Läs om Maries drömmar