Öppna fritidshuset

Vår i luften och dags att öppna den vinterstängda stugan. Följ checklistan när du öppnar upp stugan så att du slipper skador och obehagliga överraskningar.

Håll koll på vattenledningarna

Kolla så att vattenledningarna har klarat av vintern utan att ha frusit sönder. Det är extra viktigt att kontrollera dem om det har varit en kall vinter. 

 • Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vinterstängningen innan du slår på vattnet.
 • Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt. 
 • Kolla vattenmätaren när kranarna är stängda. Tickar vattenmätaren är det en indikation på att det finns en vattenläcka. Om du inte har en vattenmätare kan du lyssna i huset. Om vattenpumpen går igång trots att vattnet är avstängt kan det läcka vatten någonstans.
 • Ta en titt på vattenlås och golvbrunnar för att se att de är hela och täta. 
 • Stanna kvar i huset och övervaka uppvärmningen för se om det börjar sippra vatten någonstans.
Läckande vattenkran
Kolla att kranarna inomhus och utomhus inte läcker.

Det är vanligt och helt normalt om det låter i rören när vattnet slås på. Det beror på att det samlats luft i ledningarna när vattnet varit avstängt. 

Värm upp huset långsamt

Dra inte på elementen för fullt utan låt uppvärmningen ske långsamt.

Om du har öppen spis eller kamin får du inte elda för hårt. Skorstenen kan spricka och den måste värmas försiktigt eftersom höga temperaturer i skorstenen ökar risken för brand. 

Här kan du läsa mer om hur du eldar säkert i kaminen

Har mössen gnagt på kablarna?

En annan orsak till att det kan börja brinna är att möss och andra gnagare har skadat elledningar och det kan orsaka kortslutning. Gör en kontroll av alla sladdar och kablar för att vara säker på att de är hela. 

brasa i öppen spis
Elda försiktigt för att undvika brandfara.

Elda säkert på tomten

Att elda utomhus på våren är inte riskfritt. Det är ofta torrt i marken redan tidigt på våren och spridningsrisken är stor. Gnistor kan flyga iväg och antända torrt gräs, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande hos oss på If.

 • Respektera eldningsförbud. Du kan följa brandriskprognoser på smhi.se.
 • Tänk på vindriktningen. Undvik helst att elda när det blåser. 
 • Välj en plats där elden inte riskerar att sprida sig till annat brännbart. 
 • Blöt ned marken runt eldningsplatsen så att elden har svårare att sprida sig.
 • Undersök att inga djur, till exempel igelkottar eller huggormar, gömmer sig i rishögen innan du tänder elden.
 • Tänk igenom vilken släckutrustning du behöver innan du börjar elda.
 • Se till att brasan släcks helt, kratta ur glöden och dränk den med vatten. Kontrollera att brasan inte blossar upp igen, det kan behöva göras under flera timmar efter att du slutat elda.

Är taket helt?

Taket bör kontrolleras regelbundet under året, inte bara på våren. Efter en storm är det extra viktigt titta till taket.

 • Gå upp på taket och kontrollera att alla tegelpannor är hela och att de ligger på plats.
 • Byt de takpannor som spruckit.
 • Rensa hängrännorna från löv och barr och kontrollera att de inte flyttat på sig. Det kan hända om tunga snösjok glidit ner från taket. 

Så gäller försäkringen om taket läcker

Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen. Har du Stor Fritidshusförsäkring kan du få ersättning för skador på resten av byggnaden om det helt oförutsett läckt vatten genom takets ytskikt. Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen oavsett vilken typ av försäkring du har. 

Man på stege rensar hängrännor
Rensa hängrännorna och se till att de inte flyttat på sig under vintern.

Fukt och kondens

Titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden.

Titta efter svarta prickar

Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer. Är det bara lite svarta prickar på fasaden brukar det inte vara någon större fara, de är oftast ytliga och går att borsta bort eller tvätta bort med fasadtvätt.

Rent och luftigt runt husgrunden

Husgrunden behöver luft och mår inte bra av rabatter och buskar nära husfasaden. Rensa bort löv och grenar som kan ha blåst dit och plantera om buskar om de står för nära.

Testa ditt dricksvatten

Vatten som stått stilla en längre tid luktar och smakar inte så gott. Har du egen brunn bör du låta vattnet stå och rinna ett tag innan du använder det.

Vattenkvaliteten behöver kollas med jämna mellanrum, inte bara på våren. Kontrollen görs genom att du skickar ett vattenprov till kommunen. Livsmedelsverket rekommenderar att du gör vattenprov vart tredje år.

Städa ut småkrypen

När våren värmer upp marken och fritidshuset vaknar även skadedjuren till liv. Vårt tips är att du gör en ordentlig storstädning för att bli av med småkrypen. 

Läs städtipsen och varför småkrypen finns i huset.

Har du egen brunn bör du kolla kvaliteten på vattnet.
Kolla kvaliteten på dricksvattnet med jämna mellanrum om du har egen brunn.
Skadedjurssanering ingår

Har du fått in möss eller andra gnagare och behöver hjälp med sanering av skadedjuren kontaktar du vår samarbetspartner Anticimex direkt. Sanering av skadedjur ingår i fritidshusförsäkringen och du betalar ingen självrisk.

Kontakta Anticimex

Senast uppdaterad 22 mars 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...