Öppna fritidshuset

Vår i luften och dags att öppna den vinterstängda stugan. Följ checklistan så slipper du obehagliga överraskningar.

Håll koll på vattenledningarna

Har vattenledningarna klarat av vintern utan att ha frusit sönder? Det är extra viktigt att kontrollera dessa om det har varit en kall vinter. 

 • Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vinterstängningen innan du slår på vattnet.
 • Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt. 
 • Kolla vattenmätaren när kranarna är stängda. Tickar vattenmätaren då är det en indikation på att det läcker vatten någonstans. 
 • Ta en titt på vattenlås och golvbrunnar för att se att de är hela och täta. 
 • Stanna kvar i huset och övervaka uppvärmningen för se om det börjar sippra vatten någonstans.

Det brukar låta om rören när vattnet slås på. Det beror på att det samlats luft i ledningarna när vattnet varit avstängt. 

brasa
Elda försiktigt i kaminen.

Långsam uppvärmning

Dra inte på elementen för fullt utan låt uppvärmningen ske långsamt. Om du har öppen spis eller kamin får du inte elda för hårt. Skorstenen kan spricka och den måste värmas försiktigt eftersom höga temperaturer i skorstenen ökar risken för brand. 

Här kan du läsa mer om hur du eldar säkert i kaminen

Har mössen gnagt på kablarna?

En annan orsak till att det kan börja brinna är att möss och andra gnagare har skadat elledningar och det kan orsaka kortslutning. Gör en kontroll av alla sladdar och kablar för att vara säker på att de är hela. 

Är taket helt?

 • Gå upp på taket och kontrollera att alla tegelpannor är hela och att de ligger på plats.
 • Byt de takpannor som spruckit.
 • Taket bör för övrigt kontrolleras regelbundet under året och särskilt efter en storm.
 • Rensa hängrännorna från löv och barr och kontroller att de inte flyttat på sig. Det kan hända om tunga snösjok glidit ner från taket. 

Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen. Har du Stor Fritidshusförsäkring kan du få ersättning för skador på resten av byggnaden om det helt oförutsett läckt vatten genom takets ytskikt. Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen oavsett vilken typ av försäkring du har. 

fritidshus
Håll rent och luftigt runt husgrund och fasad.

Fukt och kondens

Titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden. Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer. Är det bara lite svarta prickar på fasaden brukar det inte vara någon större fara, de är oftast ytliga och går att borsta bort eller tvätta bort med fasadtvätt.

Rent och luftigt runt husgrunden

Husgrunden behöver luft och mår inte bra av rabatter och buskar nära husfasaden. Rensa bort löv och grenar som kan ha blåst dit och plantera om buskar om de står för nära.

Städa ut småkrypen

När våren värmer upp marken och fritidshuset vaknar även skadedjuren till liv. Vårt tips är att du gör en ordentligt storstädning för att bli av med småkrypen.

Läs städtipsen och varför småkrypen finns i huset.

Har du fått in möss eller andra gnagare och behöver hjälp med sanering av skadedjuren kontaktar du Anticimex direkt. Skadedjursförsäkring ingår i din fritidshusförsäkring och du betalar inte någon självrisk för saneringsjobbet. 

vatten
Har du egen brunn bör du kolla vattenkvalitén.

Kontrollera vattenkvalitén

Vatten som stått stilla en längre tid luktar och smakar inte så gott. Har du egen brunn bör du låta vattnet stå och rinna ett tag innan du använder det. Vattenkvalitén behöver kollas med jämna mellanrum, inte bara på våren. Kontrollen görs genom att du skickar ett vattenprov till kommunen. Livsmedelsverket rekommenderar att du gör vattenprov vart tredje år.

Senast uppdaterad: 11 mars 2020

 • Mus

  Skadedjurssanering

  Hjälp med sanering av skadedjur ingår i villa- och fritidshusförsäkringen. Kontakta Anticimex direkt.

  Kontakta Anticimex
 • Familj i trädgård

  Säkerhetsprodukter

  I Säkerhetsbutiken hittar du produkter som gör tillvaron i fritidshuset härlig och avslappnande.

  Till Säkerhetsbutiken
 • Hyra ut fritidshuset

  Om du inte kan tillbringa tid i fritidshuset kan du hyra ut det. Vi tipsar om vad du ska tänka på. 

  Tips vid uthyrning