Så slipper du skadedjur och småkryp

Småkrypen berättar något viktigt om inneklimatet i hemmet. En av de vanligaste orsakerna till skadedjur är att det är för fuktigt inomhus. Olika djur indikerar olika problem samt att något bör åtgärdas. 

Småkryp som gillar fukt

Kvalster

Trivs bäst i varma (20-30 grader) och fuktiga miljöer, och frodas i sängen. Vädra sovrummet och tvätta sängkläderna regelbundet.

Silverfiskar 

Gillar värme och fukt, de dyker oftast upp i badrummet. Silverfisken kalasar gärna på avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De gillar också produkter med stärkelse som papper och tyg. I badrummet gör de ingen skada, om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada.

Ungdomar ligger i sängen
Vänta lite med att bädda sängen på morgonen för att hålla kvalster borta.

Gråsuggor 

Även de skvallrar om fukt. De lever av förmultnande växtdelar och trivs bäst i fukt och mörker i och kan föröka sig skrämmande snabbt i källare och suterrängvåningar.

Fjärilsmyggen 

De känns igen på sina håriga vingar, och trivs i fukt, vid avlopp och golvbrunnar. De frodas om det finns mycket hår, hud och annat snask i avloppet. Skölj grundligt eller rensa avloppet så kan du slippa dem.

Matrester drar till sig kryp

Svartmyror 

De betyder att det finns matrester och smulor som ligger framme. Töm sophinken, håll efter husdjurens mat och tvätta och skura golv, skåp, bord och bänkar.

Mjölbaggar, plattbaggar och mottfjärilar 

Dessa kryp lever på torrvaror som mjöl, gryner och spannmålsprodukter. De föredrar oventilerade, fuktiga miljöer. Dammsug, torka av hyllor och försvara mat och torrvaror i slutna behållare.

Fixar fika i köket
Städa bort matrester och förvara torrvaror i slutna behållare.

Dags att städa garderoben

Pälsängrar

De söker sig till textilier i garderober där deras larver knaprar hål på kläderna. De lockas av organiskt material därför bör man börja med att städa och endast förvara rena textilier i garderoberna. Redan angripna kläder och filtar måste tvättas i minst 60 grader eller frysas i -18.

Spindlar

Spindlar inomhus vittnar om att det i bostaden finns goda levnadsmöjligheter för smådjur, som spindlarna gärna äter.

Städa bort småkrypen

Dammsug och skura rent hemmet. Var noga med att få bort matrester från skåp, golv, bord och bänkar. Var extra noga med skåpet under diskhon där det ofta förekommer både fukt och matrester.

  • Använd gärna microfibermopp. Den plockar upp nästan allt damm, så även de små äggen från pälsängrar, silverfiskar och andra malar och skadedjur.
  • Städa noggrant, även golvlister, klädkammare och garderober. Du måste in i hörnen ordentligt. Använd det smala munstycke på dammsugaren.
  • Kasta alla matvaror som blivit angripna av skadedjur och släng soppåsen genast.
  • Förvara inga smutsiga textilier i garderober. Har du fått in pälsängrar måste du ta ut allt, städa garderoben , borsta av kläderna och tvätta allt i 60 grader eller frysa det i -18 grader.
  • Tvätta alla sängkläder, även överkast, gosedjur och prydnadskuddar regelbundet. Vädra sovrummet varje dag.
  • Städa badrummet grundligt. Ta bort och skrubba galler i brunnar och avlopp, många skadedjur livnär sig på hudavlagringar som hamnar där.

Fritidshus är mer utsatta

Många fritidshus är stängda under vintern och då är det inte lika lätt att hålla koll på vilka små kryp som finns där. När våren värmer upp marken och fritidshuset vaknar även skadedjuren till liv.

Relaterade ämnen

Senast uppdaterad 12 mars 2024