Skadedjur och småkryp

Småkrypen berättar något viktigt om inneklimatet i hemmet. En av de vanligaste orsakerna till skadedjur är att det är för fuktigt inomhus. Olika djur indikerar olika problem samt att något bör åtgärdas. Sanering av skadedjur ingår i villa- och fritidshusförsäkringen.

Småkryp som gillar fukt

 • Kvalster – trivs bäst i varma (20-30 grader) och fuktiga miljöer, och frodas i sängen. Vädra sovrummet och tvätta sängkläderna regelbundet.
 • Silverfiskar – trivs med värme och fukt, de dyker oftast upp i badrummet. Silverfisken kalasar gärna på avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De gillar också produkter med stärkelse som papper och tyg. I badrummet gör de ingen skada, om det däremot dyker upp silverfiskar i vardagsrum eller sovrum bör du reagera. Det kan vara tecken på fuktskada.

 • Gråsuggor – skvallrar även de om fukt. De lever av förmultnande växtdelar och trivs bäst i fukt och mörker i och kan föröka sig skrämmande snabbt i källare och suterrängvåningar.
 • Fjärilsmyggen – känns igen på sina håriga vingar, och trivs i fukt, vid avlopp och golvbrunnar. De frodas om det finns mycket hår, hud och annat snask i avloppet. Skölj grundligt eller rensa avloppet så kan du slippa dem.
Duschblandare
Kondens på oisolerat vattenrör är en fuktkälla som bör åtgärdas.

Tecken på att det finns matrester

 • Svartmyror – betyder att det finns matrester och smulor som ligger framme. Töm sophinken, håll efter husdjurens mat och tvätta och skura golv, skåp, bord och bänkar.
 • Mjölbaggar, plattbaggar och mottfjärilar – lever på torrvaror som mjöl, gryner och spannmålsprodukter. De föredrar oventilerade, fuktiga miljöer. Dammsug, torka av hyllor och försvara mat och torrvaror i slutna behållare.

Dags att städa garderoben

 • Pälsängrar – söker sig till textilier i garderober där deras larver knaprar hål på kläderna. De lockas av organiskt material därför bör man börja med att städa och endast förvara rena textilier i garderoberna. Redan angripna kläder och filtar måste tvättas i minst 60 grader eller frysas i -18.
 • Spindlar vittnar om att det i bostaden finns goda levnadsmöjligheter för smådjur, som spindlarna gärna äter.

Fritidshuset mer utsatt

Många fritidshus är stängda under vintern och då är det inte lika lätt att hålla koll på vilka små kryp som finns där.

När våren värmer upp marken och fritidshuset vaknar även skadedjuren till liv. Vårt tips är att du gör en ordentligt storstädning för att bli av med småkrypen. Har du fått in möss eller andra gnagare och behöver hjälp med sanering av skadedjuren kontaktar du Anticimex direkt. Skadedjursförsäkring ingår i din fritidshusförsäkring och du betalar inte någon självrisk för saneringsjobbet. 

Fritidshus
Storstäda fritidshuset på våren.

Städa bort småkrypen

Dammsug och skura rent hemmet. Var noga med att få bort matrester från skåp, golv, bord och bänkar. Var extra noga med skåpet under diskhon där det ofta förekommer både fukt och matrester.

Om det är rent, städat och vädrat hemma minskar risken för skadedjur, säger Mats Larsson, skadeinspektör hos oss på If.

 • Använd gärna microfibermopp. Mikrofibermoppen plockar upp nästan allt damm, så även de små äggen från pälsängrar, silverfiskar och andra malar och skadedjur.
 • Städa noggrant, även golvlister, klädkammare och garderober. Du måste in i hörnen ordentligt. Använd det smala munstycke på dammsugaren.
 • Kasta alla matvaror som blivit angripna av skadedjur och släng soppåsen genast.
 • Förvara inga smutsiga textilier i garderober. Har du fått in pälsängrar måste du ta ut allt, städa garderoben , borsta av kläderna och tvätta allt i 60 grader eller frysa det i -18 grader.
 • Tvätta alla sängkläder, även överkast, gosedjur och prydnadskuddar regelbundet. Vädra sovrummet varje dag.
 • Städa badrummet grundligt. Ta bort och skrubba galler i brunnar och avlopp, många skadedjur livnär sig på hudavlagringar som hamnar där.
 • Mus

  Skadedjurssanering ingår

  Sanering av skadedjur ingår i fritidshus- och villaförsäkringen. Kontakta Anticimex direkt.

  Kontakta Anticimex
 • vattendroppe

  Undvik vatten- och fuktskador

  Här kan du läsa tips om hur du undviker att få vattenskada i köket och badrummet.

  Så undviker du vattenskada
 • Kaffepaus på hustrappan

  En hälsocheck av huset

  I Stor Villaförsäkring ingår en kostnadsfri hälsocheck av huset som Anticimex utför.

  Så fungerar hälsochecken

Senast uppdaterad: 29 januari 2019