Öppna fritidshuset efter vintern

När det blir vår är det dags att öppna den vinterstängda stugan. Vi tipsar om vad du ska tänka på när du öppnar upp stugan så att du slipper skador och obehagliga överraskningar.

Klarade vattenledningarna vintern?

Innan du slår på vattnet – kolla att ledningarna klarade vintern. Det är extra viktigt att göra det om det varit en kall vinter.

 • Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vinterstängningen innan du slår på vattnet.
 • Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt. 
 • Kolla vattenmätaren när kranarna är stängda. Tickar vattenmätaren då är det en indikation på att det läcker vatten någonstans. 
 • Ta en titt på vattenlås och golvbrunnar för att se att de är hela och täta. 
 • Vrid inte på för fullt med en gång. Om ni är flera i huset är det smart att fördela ut sig vid extra känsliga ställen som kök och badrum. 
 • Stanna kvar i huset och övervaka uppvärmningen för se om det börjar sippra vatten någonstans. 
Läckande vattenkran
Kolla att kranarna inomhus och utomhus inte läcker.

Det är vanligt och helt normalt om det låter i rören när vattnet slås på. Det beror på att det samlats luft i ledningarna när vattnet varit avstängt. Om du har vattenburen värme kan du släppa ut luft ur systemet genom att försiktigt öppna ventilen på elementet. Var beredd med ett kärl att samla upp vatten med.

Har du drabbats av vattenläcka?

Om du upptäcker en vattenläcka stänger du av vattnet och försöker begränsa skadorna så gott du kan. Du kan till exempel ösa upp vattnet, ta bort material som blivit blött, rädda undan det som riskerar att bli blött.

 

Värm upp huset långsamt

Dra inte på elementen för fullt utan låt uppvärmningen ske långsamt.

Om du har öppen spis eller kamin får du börja elda försiktigt. Eldar du för hårt kan skorstenen spricka. Den måste värmas försiktigt eftersom höga temperaturer i skorstenen ökar risken för brand.

Här kan du läsa mer om hur du eldar säkert i kaminen

Brasa i öppen spis.
Elda försiktigt för att undvika brandfara.
15 grader För låg temperatur inomhus ökar risken för fuktskador. 15-16 grader är rekommenderad grundvärme. Detta för att värmen ska räcka till vid köldknäppar och nå ut i hela huset.

Rensa hängrännor och titta till taket

Det är viktigt att hängrännor är rensade så att vattnet kan rinna i dem som det ska. För att slippa stå på stegen flera gånger om året kan du sätta ett galler över hängrännorna så att löv, kottar och smågrenar inte hamnar i rännan. 

 • Kolla att hängrännorna är hela och hänger som de ska. Om det varit mycket snö på taket kan snösjok ha flyttat på hängrännorna när snön gled ner från taket. 
 • Om du har möjlighet - kontrollera att tegelpannorna är hela och att de ligger på plats.
 • Byt de takpannor som spruckit.
Man på stege rensar hängrännor
Rensa hängrännorna och kolla så att de inte flyttat på sig under vintern.

Var försiktig om du går upp på taket

Säkerheten är A och O när man är på tak.

 • Ha glidskydd på taket så att stegen inte kan glida iväg i slidled.
 • Ni bör vara minst två personer.
 • Utrusta er med säkerhetslina och bra skor. Den ena personen lägger linan runt säkerhetsanordningen och ser till att linan är sträckt medan den andra kollar takpannorna.

Detta gäller om taket läcker

Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen. Har du Stor Fritidshusförsäkring kan du få ersättning för skador på resten av byggnaden om det helt oförutsett läckt vatten genom takets ytskikt. Du kan få ersättning med upp till 20 000 kronor. Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av fritidshusförsäkringen oavsett vilken typ av försäkring du har. 

Gör det rent och luftigt runt husgrunden

Husgrunden behöver luft och mår bättre när det inte finns rabatter och buskar nära husfasaden. Rensa bort gamla höstlöv och grenar som kan ha blåst dit. Plantera gärna om buskar om de står för nära fasaden.

Titta efter svarta prickar på fasaden

Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer. Är det bara lite svarta prickar på fasaden brukar det inte vara någon större fara, de är oftast ytliga och går att borsta bort eller tvätta bort med fasadtvätt.

Kolla att elsladdarna är hela

Har mössen gnagt på elledningarna? Ta en titt på alla sladdar och synliga elledningar. Är de hela eller har mössen gnagt på dem? Det kan orsaka kortslutning och det kan på grund av att möss och andra gnagare har skadat elledningarna.

Skadedjurssanering ingår

Har du fått in möss eller andra gnagare och behöver hjälp med sanering av skadedjuren kontaktar du vår samarbetspartner Anticimex direkt. Sanering av skadedjur ingår i fritidshusförsäkringen och du betalar ingen självrisk.

Kontakta Anticimex om du behöver saneringshjälp

Liten mus äter nöt.
Har mössen bott i fritidshuset och gnagt på elsladdarna?

Städa ut småkrypen

När våren värmer upp marken och fritidshuset vaknar även skadedjuren till liv. Vårt tips är att du gör en ordentlig storstädning för att bli av med småkrypen.

Därför finns småkrypen i huset.

Testa ditt dricksvatten

Vatten som stått stilla en längre tid luktar och smakar inte så gott. Har du egen brunn bör du låta vattnet stå och rinna ett tag innan du använder det.

Vattenkvaliteten behöver kollas med jämna mellanrum, inte bara på våren. Kontrollen görs genom att du skickar ett vattenprov till kommunen. Livsmedelsverket rekommenderar att du gör vattenprov vart tredje år.

Har du egen brunn bör du kolla kvaliteten på vattnet.
Kolla kvaliteten på dricksvattnet med jämna mellanrum om du har egen brunn.

Om du tänker elda på tomten

Om du gjort fint på tomten och har kvistar, fjolårsgräs och annat från trädgården som du vill bli av med är återvinningsstationen ett bra val. Om du vill elda upp trädgårdsavfallet ska det göras på ett säkert sätt. Tänk på att det är torrt i marken redan på våren och elden kan snabbt sprida sig. Det har hänt att gnistor farit iväg och antänt fritidshuset, berättar vår produktspecialist Lise-Lotte Johansson.

Om du planerar att elda, kontrollera om det råder eldningsförbud genom att kontakta kommunen eller länsstyrelsen. Du kan även kontakta den lokala räddningstjänsten för frågor om brandrisk och eldning.

Brasa på tomten
Om du ska elda på tomten bör du vara försiktig så att elden inte sprider sig.

Tips för att minska brandrisken

 • Tänk på vindriktningen. Undvik att elda när det blåser. 
 • Välj en plats där elden inte riskerar att sprida sig till annat brännbart. 
 • Blöt ned marken runt eldningsplatsen så att elden har svårare att sprida sig.
 • Tänk igenom vilken släckutrustning du behöver innan du börjar elda.
 • Se till att brasan släcks helt, kratta ur glöden och dränk den med vatten. Kontrollera att brasan inte blossar upp igen, det kan behöva göras under flera timmar efter att du slutat elda.

Och till sist – se efter så att inga djur, till exempel igelkottar eller huggormar, gömmer sig i rishögen innan du tänder elden.

Senast uppdaterad 15 mars 2024

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...