Så skyddar du hunden på vintern

Många hundar älskar att leka i snön och det finns mycket roligt att göra tillsammans med hunden under vintern. Vi vill passa på att tipsa om några saker som är bra att tänka på vid snö och kyla.

Skydda tassar och trampdynor under vintern

Tassarna blir extra utsatta på vintern av snö, kyla och vägsalt. Därför är det bra att ta hand om tassarna och ge dem extra omsorg under vinterhalvåret.

 • Plocka bort snö som fastnat runt tassarna och skölj av dem om ni har promenerat på saltade vägar. Vägsalt torkar ut trampdynorna och kan orsaka otäcka sprickor.

 • Torka blöta tassar noga efter varje promenad. Fukt mellan trampdynorna kan orsaka svamp, bakterieinfektioner och fukteksem.

 • Klipp gärna bort lite av pälsen runt trampdynorna om din hund har mycket päls. Då blir det lättare att hålla tassarna rena och torra. 

 • Smörj in tassarna med en fet tassalva varje dag för att skydda dem mot uttorkning, sprickor och sår.
Många hundar tycker att det är kallt om tassarna på vinterpromenaderna.
 • Om din hund har stora problem med tassarna kan du köpa hundskor, de skyddar även mot kylan. 

Så kan du undvika köld- och halkskador

Även hundar påverkas av minusgrader och halka. Med några enkla knep kan du förebygga köldskador och att hunden gör sig illa när det är halt ute.

 • Hundar fryser lätt om de blir stillastående. Se till att hunden rör på sig så mycket som möjligt under promenaderna för att hålla cirkulationen igång. 

 • Lämna aldrig din hund ensam utanför affären. Hunden kan dels bli stulen eller skrämd, men den kan även få köldskador när den sitter och väntar på dig.

 • Om det är kalla vindar eller minusgrader ute kan hunden behöva ett fodrat täcke. Olika hundar klarar kyla olika bra men unga, äldre och små hundar samt hundar med korthårig eller tunn päls klarar ofta kylan sämre.
Cavalier King Charles Spaniel biter på pinne i snön
När hunden är aktiv och rör på sig behåller den värmen lättare.
 • Riktigt kalla dagar kan det vara bra att bara ta kortare promenader och aktivera hunden inomhus istället. 

 • Håll koll på underlaget innan du låter din hund springa lös. Om hunden springer okontrollerat på isigt underlag och halkar kan den få muskelbristningar och ledskador.

Ring Djurens vårdguide om du känner dig orolig

Om din hund är påverkad av kylan eller har problem med tassarna kan du alltid ringa till Djurens vårdguide på 0770-117 177. Obegränsat antal samtal ingår kostnadsfritt i alla våra hundförsäkringar. Du får prata med en djurskötare eller djurvårdare som ger dig råd och vägledning om vad du kan göra själv eller om du behöver kontakta en veterinär. 

Så fungerar Djurens vårdguide

Glykolförgiftning hos hundar

Glykol finns i bland annat spolar- och kylarvätska som används till bilar. Glykol kan orsaka allvarlig förgiftning och ge skador på njurarna, hjärtat och nervsystemet.

På vintern har glykol svårt att rinna undan när det är fruset i marken. Glykol smakar sött och många hundar tycker om att slicka i sig snö där det har läckt ut. Glykol är giftigt för hundar och även en liten mängd kan vara farligt. Var uppmärksam på vad din hund äter och slickar på, speciellt vid till exempel parkeringar och garage.

Första tecknen på glykolförgiftning kommer ofta snabbt. Exempel på symtom är att hunden:

 • blir trött och slö
 • börjar vingla
 • kräks
 • dricker och kissar mer.
Vad gör jag om min hund har fått i sig glykol?

Kontakta en veterinär hos FirstVet direkt om du misstänker att din hund har fått i sig glykol.

Relaterat innehåll

Senast uppdaterad 30 november 2023

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...