Jul och nyår för hundar

Fet mat, chokladpraliner, glänsande julpynt och levande ljus hör julen till. Vi vill uppmärksamma dig på att det finns en del runt julen som kan innebära en fara för hunden. Här ger vi våra bästa tips för en god och säker jul tillsammans med din hund.

Julmaten och godiset

Håll ett extra öga på julbordet och andra godsaker som kan vara frestande för en hund.

 • Ställ chokladaskar så att hunden inte kan få tag i dem. Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Vanliga symtom vid chokladförgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor, törst och oro.

 • Mata inte hunden med julmat, den är ofta väldigt fet och salt vilket ställer till det för hundens mage. I värsta fall kan det leda till inflammation i bukspottskörteln. Även all sorts lök är giftigt och kan orsaka blodbrist och skador på organen. 

 • Ge aldrig russin eller vindruvor till en hund. Det kan orsaka akuta njurskador och i vissa fall har det dödlig utgång.
flicka och vit hundvalo på golvet framför julgran
Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker.
 • Plocka undan godispapper direkt när du ätit godis. Ofta innehåller det aluminiumfolie och det kan reta hundens mage och tarm.

 • Se till att du inte tappar nötter på golvet. De kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.

Granen och julpyntet

Glittrande julpynt finns runt oss och hunden hela december och en bit in i januari. Det finns några saker som är bra att tänka på för att undvika att hunden blir sjuk eller skadar sig.

 • Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den.

 • Julgranskulor och annat pynt kan vara svårt att låta bli för en lekfull och busig hund. Se upp med ömtåligt julpynt, om det går sönder kan hunden skära sig illa.

 • Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det.

 • Många jul- och vinterblommor är giftiga för hunden att få i sig. Exempel på giftiga blommor som är vanliga runt julen är amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett och tulpan.
Om hunden har ätit något olämpligt 

Om du vet att hunden har fått i sig något giftigt, till exempel choklad, russin eller giftiga växter är det alltid bäst att rådgöra med Djurens vårdguide eller en veterinär, även om hunden inte visar några symtom. 

5 enkla tips inför julhelgerna

 1. Håll koll på julmat och godis och lämna inget framme obevakat.
 2. Undvik ätbara paket så som chokladaskar under granen.
 3. Var extra uppmärksam med mat och godis vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana.
 4. Se till att levande ljus står utom räckhåll för hunden. 
 5. Ta reda på vilken djurklinik i din närhet som har jouröppet under helgerna.

Gratis rådgivning om din hund inte mår bra

Eftersom hundar inte pratar vårt språk kan det ibland vara svårt att förstå hur de mår. Ring Djurens vårdguide på 0770-117 177 om du känner dig osäker eller orolig. En djurskötare eller djurvårdare ger dig kostnadsfri rådgivning och vägledning till den vård som passar bäst utifrån din hunds tillstånd.

Så fungerar Djurens vårdguide

Ett tryggt och lugnt nyårsfirande för hundar

Nyårssmällare och raketer är obehagligt för många hundar. De blir rädda för både ljusskenet och ljudet. Chansa inte och ta med hunden till platser där fyrverkerier avfyras.

 • Lämna inte hunden ensam hemma. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketer och smällare.

 • Rasta hunden innan det värsta smällandet börjar och ha hunden kopplad under promenaden så att den inte kan rusa iväg i panik. 

 • Om din hund gillar att åka bil kan du ta en tur med bilen till en lugn plats när det smäller som mest. En del hundklubbar brukar ordna träffar långt bort från raketer och smällare.

 • Rädda hundar brukar vilja gömma sig. De bästa är låta den göra det och att du är lugn och uppträder som vanligt. Att trösta eller bestraffa en rädd hund kan förvärra rädslan. 
hund och hundägare vilar vid julgran
Många hundar är rädda för fyrverkeri och smällare.
 • Res bort med hunden om du har möjlighet, till exempel till ett glesbebyggda område. 

 • Är problemet stort och inget annat hjälper kan du alltid kontakta en veterinär för att undersöka om medicinering är ett alternativ för din hund. 

Relaterade sidor

Senast uppdaterad 30 november 2021