Öppna sommarhuset

När dagarna blir längre och varmare väcks längtan till sommarhuset och det är dags att öppna upp det vinterstängda smultronstället. Följ gärna vår checklista så slipper du tråkiga överraskningar.

Slå på vattnet försiktigt

Har vattenledningarna klarat av vintern utan att ha frusit sönder? Det är extra viktigt att kontrollera dessa om det har varit en kall vinter. 

 • Stäng vattenkranarna som du öppnade inför vinterstängningen innan du slår på vattnet.
 • Känn på alla kranar utomhus och inomhus och känn på rörfogar där det är möjligt. 
 • Kolla vattenmätaren när kranarna är stängda. Tickar vattenmätaren då är det en indikation på att det läcker vatten någonstans. 
 • Ta en titt på vattenlås och golvbrunnar för att se att de är hela och täta. 
 • Stanna kvar i huset och övervaka uppvärmningen för se om det börjar sippra vatten någonstans.

Det brukar låta om rören när vattnet slås på. Det beror på att det samlats luft i ledningarna när vattnet varit avstängt. 

Värm upp huset sakta

Dra inte på elementen för fullt utan låt uppvärmningen ske långsamt. Om du har öppen spis eller kamin får du inte elda för hårt. Skorstenen kan spricka och den måste värmas försiktigt eftersom höga temperaturer i skorstenen ökar risken för brand. 

Här kan du läsa mer om hur du eldar säkert i kaminen

Har mössen gnagt på kablarna?

En annan orsak till att det kan börja brinna är att möss och andra gnagare har skadat elledningar och det kan orsaka kortslutning. Gör en kontroll av alla sladdar och kablar för att vara säker på att de är hela. 

Skadedjur är inga trevliga gäster i sommarhuset. I fritidshusförsäkringen ingår en skadedjursförsäkring. För att få hjälp med sanering kontaktar du Anticimex direkt.

Öppen eld
Elda inte för hårt i öppna spisen.

Är taket helt?

Gå upp på taket och kontrollera att alla tegelpannor är hela och att de ligger på plats. Byt de takpannor som spruckit. Taket bör för övrigt kontrolleras regelbundet under året och särskilt efter en storm.

Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av någon form av fritidshusförsäkring. Har du Stor Fritidshusförsäkring kan du få ersättning för skador på resten av byggnaden om det helt oförutsett läckt vatten genom takets ytskikt. Vattenskador på själva taket och takkonstruktionen ersätts inte av någon form av fritidshusförsäkring. 

Checka hängrännor och stuprör

Har vintern varit snörik kan tunga snösjok ha fallit ner på rännorna och gjort så att de har flyttat på sig. Kontrollera att stuprör och takrännorna sitter stadigt och rensa bort löv, mossa och barr från takrännorna.

Håll fasaden ren och luftig

Husgrunden behöver luft och mår inte bra av rabatter och buskar nära husfasaden. Rensa bort löv och grenar som kan ha blåst dit och plantera om buskar om de står för nära.

Fukt och kondens på väggarna?

Titta efter tecken på fukt och kondens både inomhus och ute på fasaden. Om du ser tecken av fukt eller mögel, försök spåra varifrån det kommer. Är det bara lite svarta prickar på fasaden brukar det inte vara någon större fara, de är oftast ytliga och går att borsta bort eller tvätta bort med fasadtvätt.

Röd stuga med vita knutar
Titta efter fukt på fasaden och kolla taket.

Kolla vattnet i brunnen

Har du egen brunn bör låta vattnet stå och rinna ett tag innan du använder det. Vatten som stått stilla en längre tid luktar och smakar inte så gott. Du bör även kolla vattenkvalitén  med jämna mellanrum genom att skicka ett vattenprov till kommunen. Rekommendation från Livsmedelsverket är att du ska göra vattenprov vart tredje år.

 • Kvinna med mobil

  Har det hänt något?

  Om något blivit stulet eller skadat kan du anmäla det här så återkommer vi dig.

  Anmäl skada
 • Tips & Råd

  Vi har samlat ihop tips och goda råd för olika tillfällen i livet. Vi hoppas att det vara till nytta och glädje för dig.

  Tips och goda råd
 • Man talar i telefonen.

  Rätt försäkrad på 15 minuter

  Att bli rätt försäkrad är enkelt. Boka rådgivning så går vi igenom ditt försäkringsbehov.

  Boka rådgivning