Skidresor

Försäkringar vid skidåkning i Alperna.

Vi hoppas såklart att du får en härlig skidsemester utan skador. Om det trots allt händer är det bra att ha rätt försäkringar.

Högsäsong för skidsemester

SOS International tar hand om alla svenskar som råkar ut för skador utomlands. För att få hjälpen behövs dock en hemförsäkring med reseskydd, vilket ingår i alla våra varianter av hemförsäkring.

Reseskyddet gäller för alla familjemedlemmar som är namngivna i hemförsäkringen. Även barnen ska vara namngivna. Logga in på Mina sidor för att se om alla i familjen är namngivna. 

Behöver du lägga till en familjemedlem? Använd medförsäkrad-formuläret.

Reseskyddet gäller förutom vid eventuella sjukdomar och olycksfall även om du blir bestulen på exempelvis skidorna eller snowboarden. Här kan du läsa tips om hur du undviker stöld av skidutrustningen.

Kör försiktigt i skidbacken

SOS är beredda på att hjälpa dig

Även 2019 kommer SOS ha ett dedikerat skidteam för att på ett smidigt och effektivt sätt ta hand om alla skadade skidresenärer i Alpregionen (Italien, Frankrike, Österrike och Schweiz) som behöver transporteras på annat sätt än den ursprungliga resplanen.

Vi hoppas dock att du inte behöver ta den så kallade "benexpressen" hem utan att du får en härlig skidresa utan allvarligare incidenter.

Olycksfallsförsäkring

Reseskyddet ersätter de akuta vårdkostnaderna vid ett olycksfall i skidbacken, men för att få ersättning för framtida men och kostnader behöver du en personförsäkring som gäller för olycksfallsskador – en olycksfallsförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring. Då kan du få ersättning om du till exempel fick en allvarlig fraktur, behöver vistas på sjukhus i Sverige på grund av olycksfallet och om du får bestående men eller besvär av händelsen.

42 % av olyckorna är knäskador.

Statistik från SOS International

Tre länder där flesta svenskar skadar sig

1. Italien – 31 %
2. Österrike – 30 %
3. Frankrike – 19 %

De vanligaste skidolyckorna

• Knäled – 42 %
• Underben, ankel, fot – 18 %
• Skuldra, överarm – 13 %
• Huvud – 6 %

Åldersgrupp

Skidåkare i åldersgruppen 40-59 år är de som skadas mest, följt av 20-29 åringar. Det är ingen större skillnad mellan män och kvinnor.

Senast uppdaterad:  18 januari 2019

Få hjälp av SOS-läkare online

Via HelpMe-appen kan du både boka och konsultera en SOS-läkare direkt från den plats du är på. 

Så fungerar HelpMe

Utlandsresekortet

Kortet innehåller information om hur försäkringen gäller och vem du kontaktar om något händer.

Till utlandsresekortet

Ta bilen till Alperna

Det bra att läsa på om vilka regler som gäller när du bilar genom Europa. T.ex. är dubbdäck förbjudna i Tyskland.

Tips inför bilresan