Med reflex syns du

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda dig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar och andra fordon. 

Köp reflexer i Säkerhetsbutiken

Reflexen gör stor skillnad

När vi kommer in i höstmånaderna blir det mörkt ute tidigt på dygnet. Redan i september är det mörkt vid åtta-tiden på kvällen. Under vintermånaderna är det mörkt både när vi går eller cyklar till och från förskolan, skolan eller arbetet.

  • När du bär reflex kan en bilförare se dig på 125 meters avstånd.
  • Med ljusa kläder, vilket vi sällan har, kan du upptäckas på 60 meters håll.
  • Med mörka kläder och utan reflexer syns du först när bilen är 20-30 meter från dig.

Tänk också på att bilens bromssträcka blir 2-4 gånger längre vid halt väglag.  

Äldre kvinna går över övergångsställe
Utan reflex är du svår att upptäcka i mörker.

Med reflex syns du på 125 meters håll. Utan reflex på 30 meters håll.

Så syns du med och utan reflex

Bär reflexen rätt

Bär helst reflexen på sådant sätt att de rör sig, då syns de bäst. Bra ställen är på armar eller ben, eller att de hänger i ett snöre eller kedja. Placera gärna reflexen lågt så syns de bra i bilens halvljus. Det viktigaste är dock att ha en reflex. Heller en som är orörlig än ingen alls. 

Byt ut reflexen ofta

Visst du att en reflex snabbt blir gammal? Helst ska den bytas ut varje år. Ett enkelt test för att se om din reflex fortfarande håller den standard som den bör är att ta en bild med mobilen och använda blixt. Om reflexen lyser upp på bilden fungerar den fortfarande.  

Flest olyckor i städer

Att fler väljer att använda bilen mindre är positivt. I takt med att fler väljer att ta sig fram på exempelvis cykel, elsparkcykel, hoverboard, promenera eller åka kollektivt ökar behovet av att vi använder reflex så att vi syns. 

De flesta olyckorna sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Det kan förklaras med att det är fler människor som vistas i sådan miljö. Men också för att det är lätt att tro att man som fotgängare syns för att man själv ser. Gatubelysning lyser upp vägen men gör inte alltid så att fotgängare syns tydligt. Många ljuskällor kan dessutom ha en bländade effekt då ögat automatiskt alltid dras mot ljuset. Det finns också en tendens att bilister kör fortare om det finns bra belysning.Fakta om reflexer
  • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.
  • I Sverige är det SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer. Det bör finnas uppgifter på förpackningen om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. 
  • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer samt hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

Köp reflexer i Säkerhetsbutiken

Senast uppdaterad 10 oktober 2023