med reflex syns du

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar och andra fordon. Den som bär reflexer syns mycket bättre och på längre avstånd än den som är utan.

När vi kommer in i höstmånaderna blir det mörkt ute tidigt på dygnet. Redan i september är det mörkt vid åtta-tiden på kvällen. Under vintermånaderna är det mörkt både när vi går eller cyklar till förskolan, skolan eller arbetet, och när vi är på väg hem. 

Reflexen gör stor skillnad

 • När du bär reflex kan en bilförare se dig på 125 meters avstånd.
 • Med ljusa kläder, vilket vi sällan har, kan du upptäckas på 60 meters håll.
 • Med mörka kläder och utan reflexer syns du först när bilen är 20-30 meter från dig.

Tänk också på att bilens bromssträcka blir 2-4 gånger längre vid halt väglag.  

Med reflex syns du på 125 meters håll – utan reflex på 30 meters håll.
Person går i mörkret
Utan reflex är du svår att upptäcka i mörker.

Flest olyckor i städer

Att fler väljer att ställa bilen är positivt. I takt med att fler väljer att ta sig fram på cykel, skateboard, hoverboard, promenera eller åka kollektivt ökar behovet av att vi använder reflex så att vi syns. 

De flesta olyckorna sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Det kan förklaras med att det är fler människor som vistas i sådan miljö, men även med att fotgängare tror att de syns bara för att de själva ser. Det är ofta svårare att se en fotgängare när det finns flera ljuskällor runtomkring.

Bär helst reflexen på sådant sätt att de rör sig, då syns de bäst. Det kan vara att de sitter på armar eller ben, eller att de hänger i ett snöre eller kedja. Placera gärna reflexen lågt så syns de bra i bilens halvljus. Det viktigaste är dock att ha en reflex. Heller en som är orörlig än ingen alls. 

En reflex är en optisk produkt som du bör hantera försiktigt. Visst du att en reflex snabbt blir gammal? Helst ska den bytas ut varje år. 

Ett enkelt test om din reflex fortfarande upprätthåller den standard som den bör är genom att ta en bild med mobilen och använd blixt. Om reflexen lyser upp på bilden är den fortfarande okej.

 • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.
 • Det bör finnas uppgifter på förpackningen om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. I Sverige är det SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer.
 • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon, släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

Reflexer för barn

De lite yngre barnen syns bra i mörkret tack vare att deras kläder ofta har reflekterande material och detaljer insydda i plagget. Barn i förskoleålder har inte heller drabbats av fåfängan och tycker inte att det är larvigt och töntigt med reflex. Och det är ju tur det! Det är även vanligt att de mindre barnen bär reflexvästar när de är ute på aktiviteter med sin förskolegrupp.

Lite äldre barn syns sämre, vilket till viss del beror på att det inte är lika mycket reflexer insydda i äldre barns ytterkläder och att de inte är lika förtjusta i att ha reflexer hängande på jackor och väskor.

Vuxna skulle behöva föregå med gott exempel. Barn tar ju som bekant efter det som vuxna gör och när det kommer till att bära reflex kan många föräldrar bli bättre på att vara en förebild.

Reflexer för cyklister

Allt fler cyklar även under höst- och vintermånaderna och behöver komplettera cykelns utrustning med lite extra reflexer för att synas tydligt i trafiken. Förutom att vilja skydda sig själv finns det även en lag om cykelns utrustning att följa.

Lagen säger:

 • Reflexer, lyktor och strålkastare behövs vid cykling i mörker, vilket betyder från skymning till gryning.
 • Baktill på cykeln ska det finnas en lykta som kan visa rött ljus bakåt (baklykta) så att den tydligt syns på ett avstånd av 300 meter.
 • Framtill på cykeln ska det finnas en strålkastare som kan visa vitt eller gult ljus framåt av sådan ljusstyrka att fordonet kan framföras på ett betryggande sätt samt tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Har strålkastaren bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.
 • Vit reflex fram.
 • Röd reflex bak.
 • Orangegul eller vit reflex åt sidan.
 • Baklykta på cykel får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.

Saknar din cykel något av ovanstående kan du få böta mellan 500-1 000 kronor.

Reflexer för hundar och hundägare

Hundägare promenerar ju i alla väder hela året runt och behöver reflex både till sig själva och till hunden. Vi är ofta duktiga på att skydda det vi är rädda om och hunden är inget undantag.

Många sätter på hunden reflexväst, halsband med reflex eller blinkande lampa och kopplet kan också vara försett med reflex. Men hundägaren själv kan helt sakna reflex och det blir ju lite tokigt.

Både hundens och dina reflexer bör sitta så att de syns både framifrån, bakifrån och från sidan.

Reflexer för löpare

Löpning är en populär motionsform som lockat ut många människor på gångbanor, trottoarer och i parker. Kläd- och skodesigners inom sportkonfektionsbranschen har blivit duktiga på att integrera reflexer i plaggen och skorna så att användaren syns i mörkret. Om du vill komplettera din löpar-outfit med fler reflexer kan du köpa reflex-produkter i Säkerhetsbutiken. If-kunder får 20 % rabatt.

Tänk på att reflexerna ska sitta så att de syns både framifrån, bakifrån och från sidan.

Till Säkerhetsbutiken

Köp reflexer i Säkerhetsbutiken

Flera olika att välja mellan

Reflexer till barn

I Säkerhetsbutiken köper du reflexvästar, reflexband och hängreflexer med olika motiv. 

Köp barnreflexer

Reflexer till cyklist

Köp reflexer som passar cyklister, som reflexväst, reflexband, extra skal till cykelhjälmen Hövding. 

Köp reflex för cyklist

Reflex gör skillnad

Kolla videon för att se skillnaden
 

Våra reflexkampanjer

Om kläder och accessoarer som hjälper dig att synas

Två av tre svenskar använder inte reflex, Sverige är sämst i Norden på att använda reflexer och bland unga är användandet minst. För att få fler att synas i mörkret har vi samarbetat med olika kläddesigners som tagit fram klädkollektioner och accessoarer som hjälper dig att synas i trafiken.