Med reflex syns du

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar och andra fordon. Den som bär reflexer syns mycket bättre och på längre avstånd än den som är utan.

Köp reflexer

När vi kommer in i höstmånaderna blir det mörkt ute tidigt på dygnet. Redan i september är det mörkt vid åtta-tiden på kvällen. Under vintermånaderna är det mörkt både när vi går eller cyklar till förskolan, skolan eller arbetet, och när vi är på väg hem. 

Reflexen gör stor skillnad

 • När du bär reflex kan en bilförare se dig på 125 meters avstånd.
 • Med ljusa kläder, vilket vi sällan har, kan du upptäckas på 60 meters håll.
 • Med mörka kläder och utan reflexer syns du först när bilen är 20-30 meter från dig.

Tänk också på att bilens bromssträcka blir 2-4 gånger längre vid halt väglag.  

Med reflex syns du på 125 meters håll – utan reflex på 30 meters håll.

Flest olyckor i städer

Att fler väljer att ställa bilen är positivt. I takt med att fler väljer att ta sig fram på cykel, skateboard, hoverboard, promenera eller åka kollektivt ökar behovet av att vi använder reflex så att vi syns. 

De flesta olyckorna sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Det kan förklaras med att det är fler människor som vistas i sådan miljö, men även med att fotgängare tror att de syns bara för att de själva ser. Det är ofta svårare att se en fotgängare när det finns flera ljuskällor runtomkring.

Person går i mörkret
Utan reflex är du svår att upptäcka i mörker.

Bär helst reflexen på sådant sätt att de rör sig, då syns de bäst. Det kan vara att de sitter på armar eller ben, eller att de hänger i ett snöre eller kedja. Placera gärna reflexen lågt så syns de bra i bilens halvljus. Det viktigaste är dock att ha en reflex. Heller en som är orörlig än ingen alls. 

En reflex är en optisk produkt som du bör hantera försiktigt. Visst du att en reflex snabbt blir gammal? Helst ska den bytas ut varje år. 

Ett enkelt test om din reflex fortfarande upprätthåller den standard som den bör är genom att ta en bild med mobilen och använd blixt. Om reflexen lyser upp på bilden är den fortfarande okej.

 • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.
 • Det bör finnas uppgifter på förpackningen om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. I Sverige är det SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer.
 • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon, släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

Köp reflexer i Säkerhetsbutiken

Flera olika att välja mellan
 • Reflexer till barn

  I Säkerhetsbutiken köper du reflexvästar, reflexband och hängreflexer med olika motiv. 

  Köp barnreflexer
 • Reflexer till cyklist

  Köp reflexer som passar cyklister, som reflexväst, reflexband, extra skal till cykelhjälmen Hövding. 

  Köp reflex för cyklist
 • Reflex för hundar

  I Säkerhetsbutiken kan du köpa reflexer både till dig själv och till din hund. 

  Köp reflex till hund och dig själv

Reflex gör skillnad

Kolla videon för att se skillnaden
 

Våra reflexkampanjer

Om kläder och accessoarer som hjälper dig att synas

Två av tre svenskar använder inte reflex, Sverige är sämst i Norden på att använda reflexer och bland unga är användandet minst. För att få fler att synas i mörkret har vi samarbetat med olika kläddesigners som tagit fram klädkollektioner och accessoarer som hjälper dig att synas i trafiken.