Offline O'Clock

Ett sömnexperiment
Sociala medier stör vår sömn vilket leder till sämre hälsa och fler olyckor. Fler än hälften av alla svenskar använder sociala medier innan de ska sova och många har utvecklat ett beroende.
Offline O'Clock - ett sömnexperiment

Allteftersom användandet av sociala medier ökar, visar undersökningar att vår sömnkvalitet minskar. För lite sömn leder till sämre hälsa och fler olyckor. Tyvärr sover vi mindre än någonsin och en av orsakerna är ljuset från våra skärmar som hindrar produktionen av kroppens sömnhormon, melatonin.

För att uppmärksamma problemet tog vi hjälp av några av Sveriges största sociala medie-profiler för att genomföra ett sömnexperiment; att under två veckor gå offline kl. 22. På deras egna Facebook-, Instagram- och Twitterkonton kunde man följa dem under de veckorna. 

Tröttsamma fakta

  • För lite sömn ökar risken att råka ut för en olycka och ungefär en tredjedel av alla trafikolyckor är sömnrelaterade. En bilförare som inte har sovit på 24h har lika dålig reaktionsförmåga som en förare med en promille alkohol i blodet.
  • Vi tar sämre beslut om vi sover för lite och flera historiska katastrofer som exempelvis Tjernobylkatastrofen var troligen relaterad till sömnbrist.
  • Om vi sover för lite försvagas vårt immunförsvar och vi har lättare för att bli sjuka. Sömnbrist är också en vanlig faktor bakom sjukdomar som hjärt- & kärlsjukdomar, diabetes och depression.
  • En vuxen behöver ca 7,5 timmars sömn per natt och det är bara 5% som klarar sig med bara sex timmars sömn. Vi sover idag ungefär en timme mindre per natt än för bara 100 år sedan.
  • En av tre svenskar har idag problem med att sova och var fjärde svensk lider av svår sömnbrist.
Det blå skärmljuset förhindrar produktionen av melatonin – kroppens eget sömnhormon.

Helena Kubicek Boye, Psykolog, sömnexpert

If x Fashion

Reflexer halverar risken för att bli påkörd i trafiken. Vi samarbetar med modedesigners för att skapa alternativ till de mer traditionella reflexerna.

Läs mer om reflexsamarbeten

Slow Down GPS

För att påminna om att sakta ner har vi utvecklat en GPS-app där den vanliga rösten automatiskt byts till en barnröst när du kör i barntäta områden.

Läs mer om vår GPS

Ifs Säkerhetsnål

Stipendiet Ifs Säkerhetsnål delas ut en gång per år till en ung person som arbetar för att stötta andra unga i utsatta positioner.

Unga eldsjälar gör skillnad

Säker färd för de små

Med våra bilbarnstolar får du en stol som alltid passar ditt barns ålder och storlek. I hyrpaketet ingår tre stolar för en säker färd, från det barnet är nyfött tills det fyller ca 10 år.

Läs mer om att hyra bilbarnstol

Tryggare i din vardag

I vår Säkerhetsbutik hittar du smarta och noggrant testade produkter för en tryggare vardag. Välj bland ett stort urval av produkter för familjen, ditt hem eller annat som är värdefullt.

Välkommen in i Säkerhetsbutiken

Tips som underlättar livet

Vi arbetar dagligen med frågor som gäller risker, säkerhet och hur du kan undvika olyckor. Vi delar med oss av kunskapen och tipsar om hur du kan skydda dig och det som är dig kärt. 

Nyttiga tips och goda råd

Försäkringar för dig och dina saker

Vi erbjuder försäkringar som ger ett bra skydd för dig, dina saker och annat som är värdefullt i ditt liv. Med våra försäkringar kan du känna dig lugn om något skulle hända, så att du kan få vardagen att fungera som vanligt igen. 

Försäkring för företag

Försäkra ditt unika företag hos oss, vi vet vilken företagsförsäkring som är rätt för just din verksamhet. Med anpassade lösningar för småföretagare, enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.