Helförsäkring för moped

En ny EU-moped kan kosta från 15 000 kronor och uppåt och en ny klass II moped kan kosta från 11 000 kronor. Om mopeden skadas i en olycka eller blir utsatt för skadegörelse behöver du ha helförsäkring för att kunna få ersättning.
Med helförsäkring får du ersättning vid skadegörelse.

Eftersom mopeder kostar en hel del rekommenderar vi att du väljer helförsäkring. Skillnaden mellan en helförsäkring och halvförsäkring är att den som har helförsäkring får ersättning om mopeden skadas i en olycka eller om den blir utsatt för skadegörelse. Blir mopeden stulen räcker det med halvförsäkring för att få ersättning. Den obligatoriska trafikförsäkringen ingår i båda varianterna.

Två viktiga saker att känna till 

  1. Den som är registrerad som ägare till en EU-moped är den som ska ha försäkringen, men det ska vara den verklige brukaren av mopeden. En föräldrar ska inte stå som ägare och försäkringstagare till sonens eller dotterns moped. Om fel person står som försäkringstagare riskerar du att inte få någon ersättning för mopeden.
  2. Trimma inte mopeden. Det är olagligt och kan ge böter, samt att vi inte ersätter skadorna på mopeden om den är trimmad. Vi betalar ut ersättning för personskador och om en annan persons egendom skadats, men inte för den trimmade mopeden. 

Mopeden och lagen

  • Sedan oktober 2009 år måste man ha förarbevis för att få köra oregistrerad moped (klass II) och AM-körkort för att få köra EU-moped (klass I)
  • Ett annat lagkrav är att man har hjälm på huvudet, och den ska sitta fastknäppt för att göra någon nytta. Tyvärr finns det många ungdomar som kör utan hjälm, har den hängande över armen eller uppskjuten i pannan. Var rädd om huvudet och använd godkänd mopedhjälm.
  • Mopeden måste ha minst trafikförsäkring för att du ska få köra med den.
  • Köp inte och kör inte en trimmad moped. Du riskerar böter, risken för att du skadar dig ökar och du får ingen ersättning för skador på mopeden om den är trimmad. 

Innehåll i mopedförsäkringen

Innehåll Hel Halv Trafik
Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen ersätter dels personskador på förare, passagerare och andra personer, dels skador på andras fordon och egendom som föraren av din moped orsakar.

checkmark checkmark checkmark
Brandskada

Försäkringen gäller för skador som orsakats av brand, blixtnedslag, explosion eller skada på elektriska kablar genom kortslutning och direkt uppkomna följdskador

checkmark checkmark
Rättskydd

Försäkringen gäller för ombuds- och rättegångskostnader i vissa tvister och mål.

checkmark checkmark
Stöld- och inbrottsskada

Försäkringen gäller vid stöld, tillgrepp och försök till stöld eller tillgrepp. Avmonterade fordonsdelar ska vara inlåsta i utrymme som endast du har tillgång till.

checkmark checkmark
Vagnskada

Försäkringen gäller för skador som uppstått vid trafikolycka, skadegörelse av tredje man eller annan yttre olyckshändelse – till exempel att träd blåst ner.

checkmark

Har du ingen försäkring?

Här kan du se vad det kostar att försäkra din moped. Du får 10 % rabatt. 

Räkna ut ditt pris

Har det hänt något?

Anmäl skadan här. Vi återkommer inom 24 timmar.  Tänk på att stöld och skadegörelse alltid ska polisanmälas. 

Anmäl skada
Man med jeansskjorta

Kontakta oss

Vi hjälper dig gärna med dina frågor om försäkringar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Kontakta kundservice