Avställningsförsäkring

Avställningsförsäkring, eller garageförsäkring som den också kallas, ger samma försäkringsskydd som en helförsäkring när bilen är avställd.​
bil på äng
Avställningsförsäkring behövs till sommarbilen när den inte används.

En avställd bil utsätts inte för lika stor risk att skadas som en bil som används. Det finns dock vissa händelser som kan drabba en bil som står i garage eller på parkeringsplatsen. Avställningsförsäkringen gäller vid stöld, brand och vagnskada, som till exempel skadegörelse eller att den blir påkörd, så länge bilen förvaras i Sverige. Rättsskydd ingår i avställningsförsäkringen.

Du som har halvförsäkring, helförsäkring, Stor Bilförsäkring eller TrafikXtra hos oss får automatiskt försäkringen ändrad till en avställningsförsäkring när du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. När du sedan ställer på bilen igen ändras din försäkring tillbaka till samma omfattning som tidigare. Detta sker automatiskt och du behöver inte kontakta oss när du ställer av eller på bilen. Om du vill byta försäkringsbolag kan du bara göra det på försäkringens årsförfallodag.

När bilen är avställd behöver du inte betala fordonsskatt eller trafikförsäkring.

Kör inte med en avställd bil 

Tänk på att du inte får köra med en avställd bil. Om du betalat fordonsskatt och har en avställningsförsäkring får du dock köra kortaste vägen till och från bilbesiktningen. Du får inte heller bogsera en avställd bil.

Om du planerar att sälja bilen är det bra att ställa på den först. Annars kan inte köparen provköra bilen och det blir svårare att sälja bilen när den är avställd.

  • ​Ställa av och ställa på

    Här har vi samlat tips till dig som ska ställa av eller på bilen. 

    Läs våra tips här
  • Besikta bilen

    Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna kring bilbesiktning.

    Läs mer om bilbesiktning