sälja bil privat

Checklista för en tryggare bilförsäljning

När du som privatperson säljer din bil till en annan privatperson är det en del att tänka på för att affären ska gå så bra och smidigt som möjligt.

Innan du säljer bilen

Förberedelser brukar vara A och O och det är inget undantag när det gäller att sälja en bil. Börja i rätt ände så kommer det kännas smidigare. 

Värdera din bil

Börja med att ta reda på vad din bil är värd. Kolla annonser på nätet och sök på begagnatpriser. På bilpriser.se kan du få värdering av bilen.

Överskatta inte din egen bils värde. Om andra säljare begär 60 000 kr för motsvarande bil är det svårt att få 70 000 kr bara för att du själv tycker att den är välskött. Och tänk på att en bilköpare alltid vill pruta. Se till att ha en marginal nedåt, ett sista slutpris.

Tvätta, städa och putsa upp bilen

Gör en rekonditionering av bilen; dammsug, tvätta och polera om möjligt upp lacken. Kom ihåg att torka rent inne i motorrummet. Det är bra att laga eventuella stenskott på vindrutan. Har du försäkring som gäller för det kan du använda den. Du får givetvis betala självrisken, men det kan det vara värt.

Leta reda på dokument till bilen

Försäljningen går lättare om du förberett dig och har protokoll och fakturor som visar att du har vårdat bilen enligt konstens alla regler. Ett dokument från rostskyddsbehandling kan vara en värdehandling i detta sammanhang.

Dags att annonsera

När du kommit fram till pris, snyggat till bilen och hittat alla dokument är det dags att annonsera. Om du väljer att annonsera på Blocket rekommenderar vi Blocket Begagnatförsäkring som ger både dig och köparen trygghet. Försäkringen gäller för plötsliga fel på bilens elektriska och mekaniska delar. 

Vi vill även tipsa om wayke.se. Där kan du som privatperson lägga ut din bil till försäljning. 

Vid provkörning – be att få se körkort och åk med.
När du har en köpare – skriv avtal och registrera ägarbytet.

När du har en köpare

Du som säljare är skyldig att lämna ärliga uppgifter. Om du "mörkar" ett allvarligt fel som du känner till kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet. Uppmuntra köparen att själv undersöka bilen noga. Finns det fel på bilen som köparen borde ha hittat vid undersökningen, men som upptäcks först senare, är det köparens ansvar.

Kontrollera köparen

Är köparen den person han/hon utger sig för att vara? Be att få se legitimation. Ägarbytet kommer inte att gå igenom om uppgifterna är falska. Då kommer du stå kvar som ägare till en bil du inte har. Skador, parkeringsböter och liknande kommer att registreras på dig. ​

Skriv ett avtal

Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen om inget annat avtalas. Ni kan skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Använd ett köpekontrakt​ och skriv in allt ni kommer överens om. Upprätta kontraktet i två exemplar, ett till köparen och ett till säljaren.​

Säker betalning

 • Vårt råd är att endast acceptera betalning via Swish – då överförs pengarna direkt och köparen kan inte i efterhand dra tillbaka pengarna. Swish fungerar om beloppet understiger 150 000 kronor.
 • Om summan är större än 150 000 kronor rekommenderar vi att ni gör upp betalningen hos banken alternativt med bank-/postväxel. 
 • Undvik kontanter om det handlar om stora summor, vilket det ofta gör vid bilaffärer.
 • Vi rekommenderar inte betalningen via banköverföring på internet. Det förekommer tyvärr bedrägerier med falsk identitet och att köparen avbryter banköverföringen strax efter köpet. Köparen har åkt iväg med bilen och du kan inte få tag på honom eller henne på grund av den falska identiteten.

Bilförsäkring när bilen säljs

För att den som köper bilen ska kunna köra iväg med den måste köparen har tecknat minst trafikförsäkring. Det är lag på det. Din bilförsäkring upphör att gälla när ni har skrivit på ägarbyteshandlingarna. 

När ägarbyteshandlingarna har registrerats hos Transportstyrelsen meddelar de oss att ägarbytet är klart och vi tar bort din bilförsäkring automatiskt. Om det blir pengar över på bilförsäkringen betalar vi tillbaka pengarna till dig. 

Registrera ägarbytet

Gör så här för att registrera ägarbytet

 • Fyll i ägarbyteshandlingarna (del 2, den gula delen) och skicka in den till Transportstyrelsen. Tänk på att man alltid måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Det går också bra att anmäla ägarbytet via Transportstyrelsens app "Mina fordon". 
 • Kontrollera att köparen är den person han eller hon utger sig för att vara och att det är den verklige bilägaren du gör affären med. 
 • Försäkra dig om att ägarbyteshandlingarna verkligen skickas in till Transportstyrelsen. 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vi tar upp ämnen som berör vardagen för bilägare och förare. Anmäl dig och få erbjudanden, tips och råd från oss.

Registrera din mejladress

Hjälp med värdering

Hos bilpriser.se kan du få kostnadsfri värdering av bilar av årsmodell 1992 eller yngre.

Värdering av bilar

Säga upp försäkringen

Läs om vad som gäller vid uppsägning av din försäkring. Det är olika beroende på vilken försäkring det gäller.

Detta gäller vid uppsägning

Filmer med tips

till dig som ska sälja bilen
 
Sälja bilen privat eller via bilhandlare
 •  
  Sälja bil privat - fem steg på vägen
   
  Sälja bil privat - fem steg på vägen
 •  
  Så slipper du bli lurad när du säljer bilen
   
  Så slipper du bli lurad när du säljer bilen
 •  
  Sälja bilen privat eller via bilhandlare
   
  Sälja bilen privat eller via bilhandlare