Assistansförsäkring

Punktering, fel på motorn eller bensinstopp. Det finns olika anledningar till varför du blir stående med bilen vid vägkanten och behöver assistans. Det finns olika former av försäkringar som kan hjälpa dig i dessa situationer.

Assistansförsäkring som ingår i bilförsäkringen

Om du väljer någon av våra bilförsäkringar (gäller inte trafikförsäkring) får du en räddningsförsäkring, även kallad assistansförsäkring, som gäller vid trafikolycka eller annat driftstopp under bilresan. 

Assistansförsäkringen gäller även om föraren blir sjuk eller skadas och inte kan köra. Du får då hjälp med bärgning av bilen och transport av förare och passagerare, samt bagaget. Försäkringen gäller även för starthjälp och merkostnader för hotellnatt om det behövs. 

  • Har du Stor Bilförsäkring eller tilläggsförsäkringen BilXtra så betalar du ingen självrisk.
  • Har du har TrafikXtra gäller detta moment högst 2 gånger per år och självrisken är då 500 kr.
  • För halv- eller helförsäkring är självrisken 1 500 kr. 

Vi samarbetar med Viking som är ett av Nordens störta transport och bärgningsföretag. När du bokar bärgning är det Viking som kontaktar dig och hjälper dig direkt, dygnet runt. 

Assistansförsäkring när du servar bilen

För många bilmärken finns en form av assistansförsäkring som ingår som en del av servicen när du servar din bil hos en auktoriserad märkesverkstad för det bilmärket. Den försäkringen eller garantin brukar gälla om det plötsligt inte går att köra med bilen på grund av exempelvis punktering eller annat haveri.

En förutsättning för att denna assistans ska gälla är att du måste ha följt serviceplanen för bilen. Alla bilmärken har olika regler för när denna form av assistans gäller så du får höra efter med serviceverkstaden om vad som gäller för just det bilmärket du har.

Separata assistansförsäkringar

Det finns assistansförsäkringar att köpa som inte är kopplade till någon serviceplan eller den ordinarie bilförsäkringen. Dessa försäkringar ger hjälp vid motorstopp, punktering, bränslestopp eller om du behöver hjälp med att öppna bilen. De separata assistansförsäkringarna betalar även självrisken på den vanliga försäkringen och du kan få hyrbil om din egen inte kan repareras samma dag.

Generellt om assistansförsäkringar

Oavsett vilken form av assistansförsäkring du har, brukar de inte täcka kostnader för reservdelar och bränsle. Samtliga har också föreskrifter om att försäkringen inte gäller vid bristande underhåll av bilen, vid lagöverträdelser i samband med stoppet, vid tävlingsverksamhet, taxikörning med mera.

– Det viktigaste är att du gör en riskbedömning, och frågar dig hur ofta händer det att du får ett driftstopp? För det stora flertalet bilister sker det sällan eller aldrig, säger Mats Sjögren vid Konsumenternas.
Assistansförsäkringarna kan vara ett komplement och en del tycker säkert att det är bekvämt att ha en. Kostnaden för en separat assistansförsäkring är mellan 360-540 kronor per år.

Senast uppdaterad 25 september 2020