Assistansförsäkring

Punktering, fel på motorn eller bensinstopp. Det finns olika anledningar till varför du blir stående med bilen vid vägkanten och behöver assistans. Det finns olika former av försäkringar som kan hjälpa dig i dessa situationer.

Assistansförsäkring som ingår i bilförsäkringen

Om du väljer vår halvförsäkring eller helförsäkring till bilen får du en räddningsförsäkring, även kallad assistansförsäkring som gäller vid alla typer av driftstopp under bilresan. Försäkringen gäller även om föraren blir sjuk eller skadas och inte kan köra. Du får då hjälp med bärgning av bilen och transport av förare och passagerare, samt bagaget. Denna del i försäkringen gäller även utomlands.

Assistansförsäkring när du servar bilen

För många bilmärken finns en form av assistansförsäkring som ingår som en del av servicen när du servar din bil hos en auktoriserad märkesverkstad för just det bilmärket. Den försäkringen eller garantin brukar gälla om det plötsligt inte går att köra med bilen på grund av exempelvis punktering eller annat haveri. En förutsättning för att denna assistans ska gälla är att du måste ha följt serviceplanen för bilen.
Alla bilmärken har olika regler för när denna form av assistans gäller så du får höra efter med serviceverkstaden om vad som gäller för just det bilmärket du har.

Separata assistansförsäkringar

Det finns assistansförsäkringar att köpa som inte är kopplade till någon serviceplan eller den ordinarie bilförsäkringen. Dessa försäkringar ger hjälp vid motorstopp, punktering, bränslestopp eller om du behöver hjälp med att öppna bilen. De separata assistansförsäkringarna betalar även självrisken på den vanliga försäkringen och du kan få hyrbil om din egen inte kan repareras samma dag.

Generellt om assistansförsäkringar

Oavsett vilken form av assistansförsäkring du har, brukar de inte täcker kostnader för reservdelar och bränsle. Samtliga har också föreskrifter om att försäkringen inte gäller vid bristande underhåll av bilen, vid lagöverträdelser i samband med stoppet, vid tävlingsverksamhet, taxikörning med mera.

– Det viktigaste är att du gör en riskbedömning och frågar dig hur ofta händer det att du får ett driftstopp. För det stora flertalet bilister sker det sällan eller aldrig, säger Mats Sjögren vid Konsumenternas.
Assistansförsäkringarna kan vara ett komplement och en del tycker säkert att det är bekvämt att ha en. Kostnaden för en separat assistansförsäkring är mellan 360-540 kronor per år.

Behov av bärgning?

Ring oss så hjälper vi dig. 

Inom Sverige: 0771-655 655
Från utlandet: +46 8 625 44 59

Har det hänt något?

Anmäl skadan här. Vi återkommer inom 24 timmar. Tänk på att stöld och skadegörelse alltid ska polisanmälas.

Anmäl skada
Spricka i vindrutan

Reparation/byte av glasruta

Om du behöver hjälp med reparation eller byte av glasruta, och har din bil minst halvförsäkrad, ring oss på telefon 08-792 71 07 så hjälper vi dig.