Så förtöjer du båten

Ingen förtöjning är bättre än sin svagaste punkt. Den gamla sjömansregeln: ”Förtöj alltid för storm” säger allt du behöver veta om förtöjning av båten.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

7 tips när du ska förtöja båten för storm

  1. Välj en plats som är väl lämpad och som ligger skyddad.
  2. Fästpunkterna i båten ska vara väldimensionerade, sitta ordentligt fast och inte nöta på förtöjningslinorna. 
  3. Förtöjningslinorna är hela och dimensionerade efter båtens storlek.
  4. Undvik ryckdämpare i metall. De gnisslar, går ofta av och måste alltid säkras med en kätting eller lina.
  5. Båten ska vara försedd med fendrar för att bland annat skydda mot stötar från andra båtar.
  6. Förtöjningslinorna ska klara av att vattennivån ändras.
  7. Om du har en liten båt som dras upp på land måste du dra den så långt att den inte kan nås av svallvågor eller högvatten. Surra den till något lämpligt fast eller tungt föremål.

Bra att veta om förtöjningslinor

  • Förtöjningslinor måste ha hög draghållfasthet och tåla ryck. De ska också tåla solljus och nötning.
  • Linornas svaga ställen är vid knopar och brytpunkter.
  • Linorna ska vara oskadade och anpassade efter båtens vikt.
  • Skadade linor ska bytas ut så snabbt som möjligt.
  • Kom ihåg att byta ut dina permanenta förtöjningslinor regelbundet, oavsett om de är skadade eller inte.
Kontrollera förtöjningslinornas skick regelbundet, särskilt vid stormvarning.

Förtöjning och ryckdämpning

En båt som är förtöjd på rätt sätt kan inte slita sig med ett ryck. Du behöver alltid någon form av ryckdämpning. Den skonar förtöjningslinorna, beslagen och infästningen i båten.

Två typer av ryckningsdämpning

Dämpning mellan förtöjningslina och landfäste

Stålfjäder – som alltid måste säkras med kätting. Stålfjädern ska dimensioneras efter båtens vikt.
Gummifjäder med inbyggd stålkärna – ska dimensioneras efter båtens vikt. Du bör säkra fjädern med kätting när du förtöjer i utsatt läge och om båten väger mer än 3 000 kg.

Dämpning på förtöjningslinan

Gummifjäder av dragtåligt gummi – dimensioneras efter båtens vikt och diametern på förtöjningslinan. Följ tillverkarens anvisningar vid montering. Här behövs ingen extra säkring eftersom förtöjningslinan är hel mellan båten och landfästet.

Ryckdämpning extra viktigt vid flytbrygga

När båten ligger vid flytbrygga kan förtöjningen utsättas för mycket kraftiga ryck vid sjö och svallvågor. Då är det extra viktigt att ryckdämpningen fungerar. Efter stora påfrestningar på förtöjningarna måste du kontrollera att ryckdämparna och deras säkringar är hela.

Båtens förtöjningsbeslag

  • Kontrollera att pollare, knapar, ring- eller öglebultar är hela och så stora att förtöjningslinor och nötningsskyddet får plats.
  • Förtöjningsbeslagen ska vara så kraftiga och stabilt monterade att de håller för stora belastningar som vid ryck och bogsering.
  • Se till att halkipar och klys är monterade med försänkt bult (plant huvud) så att de inte nöter på förtöjningslinorna.
  • Lätta båtar som väger mindre än 200 kg kan förtöjas i bygelbultar av 8 mm rostfritt stål.

Nötningsskydd

Nötning på förtöjningslinorna uppstår överallt där linorna kan gnida mot andra material eller mot varandra, som vid korslagda akterförtöjningar. Därför behövs nötningsskydd på förtöjningslinan.

Bojtyngden

Bojtyngden ska vara så tung att båten inte kan dra eller lyfta den vid stark vind och höga vågor. Öglan, där du fäster kättingen i tyngden, ska vara svetsad. Godsdiametern ska vara dubbelt så stor som bojkättingens, men aldrig mindre än 25 mm. När du väljer plats för bojen, bör du se ut en jämn del av sjöbottnen där bojtyngden inte riskerar att kana i väg av ryck i bojkättingen.

P-ringen

P-ringen har samma funktion som ett tungt ankare och är bara lämpligt på sand eller lerbotten utan vegetation. Du får inte använda P-ring vid förtöjning på svaj.

Förtöjning vid brygga eller annan båt

Förvissa dig om att bombeslag och infästningar är hela och att bommen är avsedd för din båtstorlek. När du förtöjer längs en brygga eller en annan båt, ska du se till att:

  • Båten har tillräckligt många och grova fendrar.
  • Båten inte kan glida längs bryggan eller grannens båt.
  • Hålla båten under fortlöpande tillsyn.
  • Observera hur grannbåtar är förtöjda.

Normalt får varje båt ta sina kostnader om båtarna går emot varandra. Uppmärksamma din båtgranne om dennes båt har bristande förtöjning. Se till att du har tillräckligt många och grova fendrar och förtöj med spring.

Vad menas med spring?

Spring kallas de förtöjningslinor som från förskeppet leder akterut (förspring) eller från akterskeppet leder förut (akterspring).
Vid förtöjning långsides är spring, helst då både för- och akterspring, nödvändiga komplement till för- och akterändarna. Utan spring rör sig ett fartyg ständigt lite fram och tillbaka längs med kajen.

Förtöjning vid boj

Bojen fungerar som ryckdämpare eftersom den kan dras ned i vattnet. Den ska vara så stor att den lätt kan bära bojkättingen, men inte större än att den kan dras ner under vattenytan vid kraftig belastning. Bojtenen (stången genom bojen) skall tåla mycket kraftig belastning och måste ha svetsade öglor i båda ändarna. Godstjockleken på både ten och öglor måste vara minst 1,5 gånger kättingens, dock minst 13 mm.

Att tänka på vid förtöjning vid boj

  • Ha alltid god marginal till land och andra båtar. 
  • Dimension och val av kvalitet är viktig. 
  • Använd helst kortlänkad kätting när djupet är mindre än 10 meter.
  • Kättingens livslängd beror på förhållandena på botten och i vattnet. Surt och salt vatten förkortar livslängden.
  • Använd gärna grövre kätting till den del som släpar på sjöbotten.
  • Den klenare kättingen upp till bojen bör vara någon meter kortare än lägsta vattenstånd. 
  • På djup över 10 meter kan du använda långlänkad kätting. Ibland finns anledning att använda syntetiskt tågvirke i stället för en del av bojkättingen.
  • Tågvirket måste vara grovt - minst 30 mm i diameter och det ska alltid vara kortare än vattendjupet. Resten av längden ska vara kätting - minst 2 meter närmast bojtyngden och minst 2 meter närmast bojen.

Förtöjning på land

  • Det är viktigt att förtöjningspunkten i land håller för din båt. Ringen, pollaren, bergkilen, trädet etc. måste ge stadigt och stabilt fäste.
  • Vattenståndet varierar med årstid, lufttryck och vindförhållanden (mest på väst- och sydkusten). Tänk på att förändringar i vattenståndet kan slacka eller strama förtöjningen.
  • Se till att avståndet mellan båt och brygga (land) är så stort att båten inte skadas mot brygga vid slack i förtöjningen eller blir hängande i stramande förtöjningslinor.
  • Mindre båt med tvär akter och tung utombordsmotor förtöjs med fören mot den mest besvärande vind- eller vågriktningen för att minska risken för överspolning.
  • Förtöjningsbommar är lämpligast på flytbryggor i skyddade lägen och används därför av många marinor och båtklubbar.

Senast uppdaterad 3 juli 2023