Coronaviruset – hur gäller reseskyddet?

Här hittar du information om hur reseskyddet i hemförsäkringen gäller vid utlandsresor med anledning av Covid-19 och smittspridningen i världen. 

Om reseskyddet i hemförsäkringen

 • Hemförsäkringens reseskydd gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar. Vi hjälper dig på resmålet om du eller någon i familjen blir sjuk, skadad eller bestulen.
 • Reseskyddet gäller dock inte för de länder och regioner som UD avråder dig att resa till. Om du redan hade rest iväg innan avrådan kom gäller reseskyddet som vanligt. 
 • Om du väljer att resa trots att UD avråder från resor gäller inte längre reseskyddet i hemförsäkringen. Tänk på att du tar en stor risk om du reser utan försäkring. Du kan då inte få någon praktisk eller ekonomisk hjälp om du blir sjuk, skadad, bestulen eller försenad under resan.
 • Vid tjänsteresa gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen utan då är det tjänstereseförsäkringens villkor som gäller.

EU och UD informerar

Här kan du se det senaste beslutet om vilka länder som inte längre har en reseavrådan med anledning av covid-19-pandemin:
UDs reseinformation - ändringar av reseavrådan

Kom ihåg att reseavrådan av andra orsaker än covid-19 finns för flera av länderna sedan tidigare och de gäller fortfarande. På den här sidan kan du se alla länder som UD avråder att resa till, men som inte direkt är relaterat till covid-19:
Länder som UD avråder att resa till

Information för respektive land om bland annat karantän- och testningskrav för resenärer:
Re-open EU 

Om du planerar att resa

Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder i Europa betyder inte det att allt är som vanligt. Pandemin påverkar fortfarande förutsättningarna för resor i hela världen.

Många länder har fortfarande omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Du som planerar att resa har ett eget ansvar.

 • förbered dig noga
 • håll dig uppdaterad hela tiden och
 • följ lokala myndigheters råd och anvisningar på den plats du befinner dig. 
Ifs råd inför utlandsresan

Vid bilresa i Europa

Om du planerar att åka med bilen till något av de länder UD godkänt är det viktigt att du är medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa.

Om du skulle råka ut för driftstopp i något av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period, kan det bli svårt att få tillgång till hyrbil, hotell eller resealternativ.  Av den anledningen är det extra viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering. Ta gärna med dig Grönt Kort – beviset på att bilen har trafikförsäkring för att undvika diskussion om du har försäkring eller inte. 

Beställ Grönt Kort

Om du vill avboka en resa

Om du vill avboka en redan köpt resa kontaktar du din researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter du har att avboka eller omboka en resa.

När UD avråder från resor till ett land eller region gäller inte avbeställningsskyddet i hemförsäkringens reseskydd oavsett anledning till avbokningen.

 • Kvinna går ombord på plan

  Reseintyg att ta med

  Vissa länder kräver intyg på att du har reseskydd. Här kan du beställa ditt intyg.

  Beställ ett reseintyg
 • Kvinna på resa

  Försäkrad på resan

  Med reseförsäkringen får du och familjen hjälp om det skulle hända något på resan.

  Läs mer om reseförsäkring
 • Kvinna betalar online

  Betalat resan med kort?

  Om resan betalades med kort kan du ha reseförsäkring via det kortet. Kolla upp det.

Senast uppdaterad 9 juli 2021