Coronaviruset – hur gäller reseskyddet?

Här hittar du information om hur reseskyddet i hemförsäkringen gäller vid utlandsresor med anledning av Covid-19 och smittspridningen i världen. 

Om reseskyddet i hemförsäkringen

  • Hemförsäkringens reseskydd gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar. Vi hjälper dig på resmålet om du eller någon i familjen blir sjuk, skadad eller bestulen.
  • Reseskyddet gäller dock inte för de länder och regioner som UD avråder dig att resa till. Om du redan hade rest iväg innan avrådan kom gäller reseskyddet som vanligt. 
  • Om du väljer att resa trots att UD avråder från resor gäller inte längre reseskyddet i hemförsäkringen. Tänk på att du tar en stor risk om du reser utan försäkring. Du kan då inte få någon praktisk eller ekonomisk hjälp om du blir sjuk, skadad, bestulen eller försenad under resan.
  • Vid tjänsteresa gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen utan då är det tjänstereseförsäkringens villkor som gäller.

UD godkänner resor till dessa länder

Länder som du kan åka till från och med 1 juni 2021

Ingår inte
Andorra
Lettland San Marino
Australien
Liechtenstein Schweiz
Belgien
Litauen Singapore
Bulgarien
Luxemburg Slovakien
Cypern
Malta Slovenien
Danmark
Monaco Spanien
Estland
Nederländerna Storbritannien
Finland
Nordirland Sydkorea
Frankrike
Norge Thailand
Grekland
Nya Zeeland Tjeckien
Irland
Polen
Tyskland
Island
Portugal Ungern
Israel
Rumänien Vatikanstaten
Italien
Rwanda Österrike
Kroatien
Ingår inte Ingår inte

Övriga länder 

För länder som inte finns med i listan ovan avråder UD från icke nödvändiga resor till dessa länder.  UDs avrådan gäller till och med 1 juli 2021. Nytt besked kommer efter det. 

Om du planerar att resa

Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder i Europa betyder inte det att allt är som vanligt. Pandemin påverkar fortfarande förutsättningarna för resor i hela världen.

Många länder har fortfarande omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Du som planerar att resa har ett eget ansvar.

  • förbered dig noga
  • håll dig uppdaterad hela tiden och
  • följ lokala myndigheters råd och anvisningar på den plats du befinner dig. 
EU och UD informerar

På UDs webbsidor finns mer information om vad som gäller för svenskar som vill resa.

UDs avrådan om resor

Re-open EU – information för respektive land.

Vid bilresa i Europa

Om du planerar att åka med bilen till något av de länder UD har släppt restriktionerna för, är det viktigt att du är medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa.

Om du skulle råka ut för driftstopp i något av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period, kan det bli svårt att få tillgång till hyrbil, hotell eller resealternativ. 

Av den anledningen är det extra viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering.

Par på bilresa

Om du vill avboka en resa

Om du vill avboka en redan köpt resa kontaktar du din researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter du har att avboka eller omboka en resa.

När UD avråder från resor till ett land eller region gäller inte avbeställningsskyddet i hemförsäkringens reseskydd oavsett anledning till avbokningen.

Senast uppdaterad 10 juni 2021