Utekatt

En utekatt har mycket frihet och får oftast komma och gå som den vill. Men ute hägrar faror som är bra för kattägare att känna till.

Till exempel finns risken att bli påkörd i trafiken, att katten blir ormbiten eller att den av misstag får i sig utlagt råttgift. I tätbebyggda områden är det lätt att din katt letar sig in i grannens garage eller förråd och blir inlåst.

En utekatt kan hamna i konflikt med andra katter och kan lätt få bitskador. På sommaren spenderar utekatter mycket tid utomhus och då är det inte ovanligt med kattslagsmål.

Tips på hur du tar hand om din utekatt

  • Kastrera och vaccinera katten innan du släpper ut den.
  • Avmaska katten regelbundet.
  • Id-märk katten så att den kan spåras om den kommer bort.
  • Ge katten ordentlig kost. Sorkar och möss ger inte tillräckligt med näring och energi.
  • Känn genom pälsen dagligen efter fästingar och annan ohyra.
  • Ta för vana att känna igenom katten och leta efter sår, svullnader och bölder. Om katten har varit i slagsmål syns inte alltid små sår och bitskador förrän det blivit en böld. 
  • Släpp inte ut en liten kattunge ensam för tidigt. Se till att vara med när kattungen är utomhus i början, så att den lär sig att hitta hem. Ett bra tips är att börja med promenader i sele.
  • Försäkra din katt med en kattförsäkring, så blir inte veterinärräkningen så dyr om det händer den något.

En kattlucka gör det enkelt både för dig och katten. Den får en helt annan frihet att komma och gå än om du måste öppna dörren åt den när den vill ut. Kattluckan gör också att katten kan bära med sig sina byten hem, så det gäller att ta det onda med det goda. Vill du inte få in oönskade men stolt hemburna byten kan du köpa kattlucka med magnetlås.

Vinter och kyla

Det är ingen fara för katten att vara ute om det är snö och minusgrader. Men det är viktigt att katten har möjlighet att komma in värmen med jämna mellanrum annars kan den förfrysa sina öron, svanstipp, trampdynor och tår. Om du inte har kattlucka kan du ordna en skyddad plats åt katten där den kan ligga och värma sig medan den väntar på att bli insläppt.

Under vinterhalvåret kommer både kyla och mörker. Du kan skaffa ett reflexhalsband till din katt så att den syns ute på vägarna. Det finns många bra katthalsband med resår och så kallade snabbspännen som gör att katten lätt kan komma loss om den skulle fastna i en gren eller annat.

Sommar och värme

Precis som för oss människor så kan varmt och soligt sommarväder vara påfrestande för katter. Se till att katten får i sig vatten så att den inte blir uttorkad. När det är riktigt varmt kan en katt få värmeslag. Du kan hjälpa din katt att undvika värmeslag genom att klappa den med en fuktig och kall handduk eller lägga en påse med till exempel frysta ärtor där katten brukar ligga och vila, så kan katten kyla ned sig när den behöver. 

Lämna aldrig katten, eller något djur, ensam i en varm bil. Det blir snabbt väldigt varmt i bilen och det kan innebära livsfara för djuret.

Om katten är borta

Om din katt försvinner kan du kontakta de katthem som finns i närheten, de kan hjälpa till med att efterlysa katten. Oftast befinner sig katten i närheten men till exempel kan den av misstag blivit inlåst i något utrymme och kan inte ta sig ut. Många tar hjälp av sociala medier för att efterlysa sin katt. På vilse.nu kan du skapa en annons om din katt ha försvunnit.

Utekatt