Så tar du hand om utekatten

En utekatt har mycket frihet och får oftast komma och gå som den vill. Men ute hägrar faror som är bra för kattägare att känna till. Här får du tips om hur du skyddar utekatten. 

Vänj katten att bli utekatt

När katten kommer till sitt nya hem bör den hållas inomhus den första tiden. En katt behöver lugn och ro för att bekanta sig med sitt nya hem och lära sig var den bor, så att den hittar tillbaka hem igen.

Om du släpper ut din unga eller ovana katt för snabbt finns det risk för att den blir rädd för nya intryck och springer och gömmer sig. Låt katten vänja sig steg för steg att vara utomhus. Du kan använda koppel till en början och vara ute tillsammans med din katt. Låt den nosa på gräsytor och börja vänja sig med de ljus och dofter som finns.

När den vant sig vid gräsmattan och verkar börja trivas och visa nyfikenhet, kan du låta den gå fritt utan koppel först på samma yta och senare på en större yta. Belöna den med någonting gott när den kommer tillbaka så att den lär sig var den hör hemma.

Här hittar du fler tips om hur du vänjer katten vid utelivet

Katt som längtar ut
Utekatter bör hållas inomhus i början för att lära sig var den bor.

Släpp ut den precis före matdags

Om du brukar ge din katt mat vid samma tid varje dag är det en bra idé att släppa ut katten precis innan det är matdags så att den kommer tillbaka självmant när den är hungrig.

Kattluckans för- och nackdelar

En kattlucka gör det enkelt både för dig och katten. Den får en helt annan frihet att komma och gå än om du måste öppna dörren åt den när den vill ut.

Kattluckan gör också att katten kan bära med sig sina byten hem, så det gäller att ta det onda med det goda. Vill du inte få in oönskade, men stolt hemburna byten kan du köpa kattlucka med magnetlås.

Faror för utekatter

Det är en myt att katter har nio liv. För en katt som vistas utomhus finns det en hel del faror som lurar.

Katter som rör sig mycket utomhus riskerar att bli påkörda i trafiken, att bli ormbitna eller att av misstag får i sig utlagt råttgift. I tätbebyggda områden är det lätt att din katt letar sig in i grannens garage eller förråd och blir inlåst.

En utekatt kan hamna i konflikt med andra katter och kan då få riv- och bitskador. På sommaren spenderar utekatter mycket tid utomhus och då är det inte ovanligt med kattslagsmål.

Om katten försvinner

Om din katt försvinner kan du kontakta de katthem som finns i närheten, de kan hjälpa till med att efterlysa katten. Oftast befinner sig katten i närheten men kan till exempel av misstag ha blivit inlåst i något utrymme och kan inte ta sig ut. Många tar hjälp av sociala medier för att efterlysa sin katt. På vilse.nu kan du skapa en annons om din katt ha försvunnit.

Skogskatt i trädet
För en utekatt finns en hel del faror som lurar.

7 tips om hur du skyddar utekatten

Några enkla tips om hur du tar hand om och skyddar din katt så att den mår bra och lever länge. En bra start är att inte släppa ut en kattunge ensam för tidigt.

  1. Kastrera och vaccinera katten innan du släpper ut den.
  2. Avmaska katten regelbundet.
  3. Id-märk katten så att den kan spåras om den kommer bort.
  4. Ge katten ordentlig kost. Sorkar och möss ger inte tillräckligt med näring och energi.
  5. Känn genom pälsen dagligen efter fästingar och annan ohyra.
  6. Ta för vana att känna igenom katten och leta efter sår, svullnader och bölder. Om katten har varit i slagsmål syns inte alltid små sår och bitskador förrän det blivit en böld. 
  7. Försäkra din katt med en kattförsäkring, så blir inte veterinärräkningen så dyr om det händer något.
Katt hos veterinären
Kastrera och vaccinera katten innan du släpper ut den.

Sommar- och vinterkatt

Hur en utekatt behöver skyddas är lite olika beroende på vilken tid på året det är. Sommaren har sina utmaningar, liksom vintern som bjuder på andra prövningar beroende på var i landet du och katten bor.

Sommartiden

Precis som för oss människor så kan varmt och soligt sommarväder vara påfrestande för katter.

Se till att katten får i sig vatten så att den inte blir uttorkad. När det är riktigt varmt kan en katt få värmeslag. Du kan hjälpa din katt att undvika värmeslag genom att klappa den med en fuktig och kall handduk eller lägga en påse med till exempel frysta ärtor där katten brukar ligga och vila, så kan katten kyla ned sig när den behöver. 

En varm bil är livsfarlig 

Lämna aldrig katten, eller något djur, ensam i en varm bil. Det blir snabbt väldigt varmt i bilen och det kan innebära livsfara för djuret.

Vintertid

Det är ingen fara för katten att vara ute om det är snö och minusgrader. Men det är viktigt att katten har möjlighet att komma in värmen med jämna mellanrum annars kan den förfrysa sina öron, svanstipp, trampdynor och tår. Om du inte har kattlucka kan du ordna en skyddad plats åt katten där den kan ligga och värma sig medan den väntar på att bli insläppt.

Under vinterhalvåret kommer både kyla och mörker. Du kan skaffa ett reflexhalsband till din katt så att den syns ute på vägarna. Det finns många bra katthalsband med resår och så kallade snabbspännen som gör att katten lätt kan komma loss om den skulle fastna i en gren eller annat.

Senast uppdaterad 5 april 2022