Vänj katten att vara ute

Om du bestämmer dig för att din katt ska få gå ut rekommenderar vi att den är kastrerad, id-märkt, försäkrad och vaccinerad. Innan du kan vänja din katt vid att gå ut behöver den ha bott hos dig några månader och vara trygg inomhus.

Innan du släpper ut katten

Om du bor i en miljö där din katt kan gå ut, utan att riskera att bli skadad eller påkörd så mår en katt ofta bra av att vara ute. Ett tips är att prata med dina grannar så att de känner till din katt och vet var den hör hemma.

Ljudet av mat eller godis

Det kan vara bra att ha ett ljud när du ger katten mat eller godbitar. Du kan till exempel skramla med torrfoder eller slå matskålen mot något. Om katten förknippar detta ljud med mat eller godbitar kan du använda det för att locka in katten när den är ute. Detta ljud kan du göra varje gång du matar katten, från det att den flyttar in till dig.

Vänj katten vid selen

Du kan vänja din katt vid att gå ut genom att först låta den ha sele på sig inomhus under korta stunder. Men lämna inte katten själv med en sele på sig. Den kan fastna och skada sig.

När katten är bekväm med selen kan ni gå ut med koppel, och katten får då uppleva omgivningen tillsammans med dig. Låt katten nosa runt och upptäcka i sin egen takt. Men bind den inte i koppel utomhus.

För- och nackdelar med halsband

Att ha halsband på sin katt har sina fördelar, då andra lätt kan se att katten tillhör någon. Men det finns en risk att katten får halsbandet runt ett av frambenen och skadar sig.

Ute, men nära bostaden

När katten går ut utan koppel för första gången bör du vara med. Rör du dig i närheten av bostaden håller sig katten i närheten av dig. Lek med katten och släpp in den om den vill gå in och belöna den gärna med mat eller godis.

När katten sedan går ut på egen hand kan du locka in den med ljudet du vant den vid. Låt katten vara ute kortare stunder till att börja med, då är chansen större att katten håller sig i närområdet och inte drar iväg på för stora äventyr i början.

Man gosar  med sin katt
Uppmuntra katten till att hålla sig nära hemmet.

Katter kan lära sig rutiner

Om du matar vid en särskild tid varje dag kan katten lära sig att komma hem då. Du kan till exempel locka in katten på kvällen om du vill att den ska vara inne på natten eller locka in den på morgonen om den varit ute under natten.

Det är viktigt att du ser till din katt varje dag. Kontrollera så att den inte har skadat sig eller får ohyra. Träffar katten andra katter ute finns det risk att den till exempel får öronskabb. Katter som fångar möss kan få mask. Du bör däremot inte avmaska regelbundet, utan istället vara uppmärksam på om katten visar tecken på mask och avmaska då.

9 tips till dig som har utekatt

1. Katten ska vara kastrerad, id-märkt, vaccinerad och den ska ha en kattförsäkring innan du släpper ut den.

2. Katten ska ha bott med dig i några månader och den ska var trygg med dig och inomhusmiljön.

3. Lär katten ett ljud som den associerar med mat eller godis, till exempel skrammel med matskålar, torrfoderburken eller liknande. 

4. Gå ut med katten i sele, men var med de första gångerna. Bind inte katten i koppel ute och ta in katten om den visar osäkerhet.

5. När katten varit ute i sele några gånger kan den gå lös ute, men var ute tillsammans med katten och lek gärna med den.

6. Locka in katten med ljudet som du lärt den. Gärna på bestämda tider.

7. Kontrollera din katt är frisk och inte har skadat sig, varje dag.

8. Katter som fångar möss kan få mask, så kontrollera detta regelbundet och ser du tecken på mask hos din katt ska du avmaska.

9. Katter som går ut kan även få öronskabb. Börjar katten klia sig i öronen eller skaka på huvudet kan du börja med att kontakta Djurens vårdguide för att få råd och hjälp. 

Senast uppdaterad 7 april 2022


Skrivet av

Anna Lundvall, Djurskyddet Sverige