Så tar du hand om din innekatt

En innekatt behöver mycket lek och stimulans samt bra mat för att den ska hålla sig i trim och må bra. Det finns även faror för en innekatt som är bra att känna till så att du kan skydda katten från att skada sig.  

Aktivera din innekatt

Katter är sociala djur och en innekatt behöver aktiveras för att må bra. Den främsta signalen till matte och husse när det är dags att leka är kattens svans, ofta rusar katten iväg med svansen i en båge efter sig.

Förutom att äta, dricka, sova och vila behöver katten få både mental och fysisk stimulans samt få utlopp för jaktbeteenden och markera revir. Att leka är framför allt viktigt när katten är liten, men innekatter är ofta lekfulla hela livet. Variera gärna leksakerna genom att plocka fram och gömma de periodvis. 

Även om det är viktigt att aktivera en innekatt för att den ska må bra är det lika viktigt att låta den vara ifred när den vill. Se till att katten har platser i hemmet där den kan gå undan, och låt den komma till dig när den vill gosa eller leka.

Katter vilar ofta på dagarna och är som mest aktiva på morgonen och kvällen.

5 tips för att aktivera din innekatt

1. Odla eller köp färdigt kattgräs. Många katter gillar att både leka med och smaka på kattgräs. Dessutom är det bra för kattens mage och hjälper matsmältningen. 

2. Gör en hinderbana och träna kattagility med din katt. Katter kan lära sig att hoppa, krypa och gå slalom på kommando.

3. Katter tycker om att spana på sin omgivning. Se till att katten har en eller flera utkiksplatser på en högre höjd i hemmet, till exempel i ett fönster eller en inglasad eller nätad balkong. 

Lek med din innekatt så att den får stimulans
Katter älskar ofta saker som prasslar och rör sig.

4. Låt katten jaga med jaktliknande lek, till exempel genom att låta den jaga en leksak efter golvet eller under en filt. De flesta katter älskar saker som prasslar, glittrar, blänker och rör sig ryckigt.

5. För att få mental stimulans kan du lägga ut kattens mat och godis på olika platser i hemmet och i toapappersrullar, så att den får söka och jobba lite extra för att hitta maten. 

Faror för en innekatt

Balkongen

Om katten vistas ensam på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med skyddsnät eller liknande för att förhindra att katten faller ned. 

Använd också fönsterhakar som gör att inte katten ska kunna trycka sig ut genom fönstret.

Faror i bostaden

  • Tillåt aldrig katten att vara på spisen. Den kan få brännskador på tassarna.
  • Lämna inte levande ljus, kokande vätskor och eld i öppna spisen obevakade.
  • Lägg undan kemikalier och läkemedel så att katten inte riskerar att få i sig det. Även vissa växter är giftiga för katter. Läs mer på Giftinformationscentralen.
  • Fäll alltid ned toalettlocket och håll luckor till ugn, torktumlare, tvätt- och diskmaskin stängda.
  • Katter är snabba, ta för vana att se dig för när du slår igen en dörr.
Kattförsäkringen täcker veterinärvårdskostnader om din katt äter en giftig växt.
Vissa växter är giftiga för katter, till exempel liljor och hyacint.

Saker som är farliga

  • Papper och påsar i alla former kan vara spännande gömställen för bus och lek. Katter ska aldrig leka med plastpåsar eftersom plast kan fastna i mag- och tarmkanalen. Men om du låter katten leka i en papperskasse – klipp bort handtagen så att den inte riskerar att strypas.
  • Göm elsladdar, så att katten inte kan tugga på dem.
  • Håll koll på små föremål som katten kan svälja, så som snören, gummiband, trådar och julgransglitter.

Kattförsäkring för innekatter

Det är inte bara utekatter som kan råka ut för skador. Även en innekatt kan skada sig i hemmet. En kattförsäkring gäller för både skador och sjukdomar och är en trygghet om din katt behöver veterinärvård.

Att klösa ligger i kattens natur

Katter klöser av flera anledningar, dels för att vässa klorna och dels för att träna och stretcha musklerna, men det är även ett sätt för de att aktivera sig och markera revir. Därför är det viktigt att låta katten klösa.

Ett klösträd, en klösbräda eller någon annan typ av klösmöbel är bra att ha hemma för att undvika att katten börjar klösa på möbler och väggar. Du kan uppmuntra den att klösa på rätt ställe genom att gnida in kattmynta, det är en doft som många katter gillar.

Kattunge på bordet
Vänj katten vid kloklippning när den är liten.

Kloklippning 

Även om katten klöser mycket behöver en innekatt få hjälp med att klippa klorna. Att klippa klorna är också ett sätt att undvika att katten börjar klösa på möbler och annat. För att vänja katten är det bästa att börja tidigt med kloklippningen, helst redan när den är kattunge.

Uppdaterad senast 1 november 2022