Skydda ditt barn i bilen

Välj rätt bilbarnstol för barnets ålder och storlek

Barn är mindre till storleken, mer ömtåliga och med andra proportioner än vuxna. Därför behöver de ett särskilt skydd när de färdas i bil.

Godkänd bilbarnstol viktigt

  • Bilbarnstolen ska vara Europagodkänd och E-märkt enligt ECE-reglemente 44-03 eller senare.
  • En fastspänd barnvagnsinsats är inte ett säkert alternativ. Insatsen sitter fast, men inte barnet.
  • Bältesstol eller bälteskudde ska vara konstruerad så att bilbältet hamnar nära halsen och över bröstbenet. Midjebältet ska ligga över höften, inte över barnets mage. En bältesstol, till skillnad från en kudde ger bra sidostöd om barnet somnar, och barnet hålls på plats i bältet.

Barn ska åka bakåtvänt

Ett barn som färdas framåtvänt löper fem gånger större risk för allvarliga nack- och skallskador i jämförelse med ett barn som åker bakåtvänt. Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. En ettårings huvud utgör cirka 25 procent av barnets totala vikt. För en vuxen är motsvarande siffra 6 procent. Vid en krock pressas kroppen mot barnstolens ryggstöd och påfrestningen på barnets nacke och huvud blir betydligt mindre i en bakåtvänd stol. 

Köp inte framåtvänd stol för tidigt

Köp inte framåtvända stolar till barn som ska åka bakåtvänt, även om de har säker montering. Det kan vara stolar som tillverkarna säljer till andra länder där kunskapen om att åka bakåtvänt dessvärre inte är lika utbredd. Tidigast i 4-5-årsåldern kan man byta till framåtvänd bilbarnstol.

Välj alltid en godkänd bilbarnstol

Hyr bilbarnstol av oss

Du beställer ett hyrpaket med tre bilbarnstolar och byter stol vartefter barnet växer. Alltid rätt stol för barnet.

Att hyra bilbarnstol

På resa med barn i bilen

Vilka regler gäller när du har barn i bilen och bilar utomlands eller hyr bil på destinationen?

Barn i bil utomlands

​Isofix – säker montering

Isofix är ett mekaniskt system som underlättar monteringen av bilbarnstolen i bilen. De flesta biltillverkare erbjuder idag Isofixfästen i nya bilar.

Enkel installation

Stolen installeras enkelt med ett mekaniskt lås som krokar i fasta fästpunkter i bilen. Isofixfästena sitter placerade mellan bilens säte och rygg. Enklast är att själv kontrollera genom att känna efter. Fästena finns ofta bara i baksätet, men i några bilmodeller med krockkuddar som kan avaktiveras, kan man även hitta Isofixfästen i framsätet.

Isofix gör att man inte behöver använda bilens bälte när man monterar bilbarnstolen. Våra Isofixstolar har ett ”klick-in-system” med indikatorer som visar grönt när stolen är korrekt monterad.

Säker montering med Isofix

Undvik begagnade stolar

Vi rekommenderar att du inte väljer en begagnad bilbarnstol. En bilbarnstol har en livslängd på ungefär tio år. Det vill säga att stolen inte ska vara äldre än ca fem år då den tas i bruk av ett nytt barn. För ett babyskydd är livslängden kortare. När bilbarnstolen åldras finns risk för att materialet blir sprött och kanske inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock.

En bilbarnstol som varit med om en olycka är livsfarlig, och ska alltid kasseras direkt.

Är du gravid?

Tusentals funderingar snurrar i huvudet under graviditeten, därför gör vi försäkringsfrågan så enkel som möjligt.

Maxa graviditeten

Alla barn behöver försäkras

Försäkra den du älskar allra mest med en försäkring som bryr sig om. Gäller för både sjukdom och olycksfall. 

Barnförsäkring

Säkerhet för nyfikna barn

Föräldrar vill se sina barn växa upp i en säker och trygg miljö. Läs våra tips om barnsäkerhet, en hjälp på vägen.

Barnsäkerhet