Barn i bilen

Barn är mindre till storleken och har andra proportioner än vuxna. Därför behöver de skyddas extra noga och sitta säkert i bilen.

Hyr Bilbarnstol – Alltid rätt stol för barnets ålder och storlek

Vi vill att ditt barn ska sitta säkert i bilen! Därför erbjuder vi If Bilbarnstol, en möjlighet att hyra alla bilbarnstolar ditt barn behöver från nyfödd upp till tio års ålder, istället för att köpa flera olika. Alla bilbarnstolar är testade och säkra, och den sista stolen får du behålla. När ditt barn vuxit ur stolen och det är dags att byta till en större, ringer du oss. Vi skickar nästa stol till dig och du skickar tillbaka den använda stolen till oss. Självklart helt portofritt!

Guide för val av bilbarnstol

Kunskap är viktigt och underlättar när du ska skapa en trygg värld för ditt barn. Läs på om hur du skyddar barnet i bilen, väljer rätt bilbarnstol för barnets ålder och storlek och om hur du monterar bilbarnstolen på ett säkert sätt.

Barn ska sitta säkert i bilen

Vi vill att ditt barn ska sitta säkert under bilfärden. Men barn växer, och därför är det viktigt att byta bilbarnstol med jämna mellanrum. Att hyra ett paket med alla de bilbarnstolar ditt barn behöver kan därför vara klokt, och på ett enkelt och smidigt sätt låta bilbarnstolen växa med barnet – från nyfödd tills barnet är cirka tio år.

Välj en godkänd bilbarnstol

Bilbarnstolen ska vara Europagodkänd och E-märkt enligt ECE-reglemente 44-03 eller senare. En fastspänd barnvagnsinsats är inte ett säkert alternativ. Insatsen sitter fast, men inte barnet. Bältesstol eller bälteskudde ska vara konstruerad så att bilbältet hamnar nära halsen och över bröstbenet. Midjebältet ska ligga över höften, inte över barnets mage. En bältesstol, till skillnad från en kudde ger bra sidostöd om barnet somnar, och barnet hålls på plats i bältet.

Hyr bilbarnstol av oss istället för att köpa flera olika. 

Barn ska åka bakåtvänt

Ett barn som färdas framåtvänt löper fem gånger högre risk för framför allt allvarliga nack- och skallskador i jämförelse med ett barn som åker bakåtvänt. Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. En ettårings huvud utgör cirka 25 procent av barnets totala vikt, på en vuxen är motsvarande siffra sex procent. Vid en krock pressas kroppen mot barnstolens ryggstöd och påfrestningen på barnets nacke och huvud blir betydligt mindre i en bakåtvänd stol. Tidigast vid fyra-fem års ålder kan man vända till en framåtvänd stol.

Rätt stol för varje ålder

Byt stol allt eftersom barnet växer, men inte för tidigt eller för sent. Babyskyddet är urvuxet när barnets huvud sticket upp ovanför kanten. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen först när barnets huvud når upp över bilbarnstolens ryggstöd, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron.

Säker montering med ISOfix

ISOfix är ett fästanordningssystem som är framtaget för montering av bilbarnstolar, ett mekaniskt system som gör monteringen av bilbarnstolen enkel och säker. Bilbarnstolen installeras enkelt med ett mekaniskt lås som krokar i fasta fästpunkter i bilen. De flesta biltillverkare erbjuder idag ISOfix-fästen i nya bilar.

Undvik begagnade stolar

Vi rekommenderar inte att du väljer en begagnad bilbarnstol. En bilbarnstol har en livslängd på ungefär tio år, och det vill säga att stolen inte ska vara äldre än cirka fem år då den tas i bruk av ett nytt barn. För ett babyskydd är livslängden kortare. När bilbarnstolen åldras finns risk för att materialet blir sprött och kanske inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock. Den tekniska utvecklingen går konstant framåt, och äldre stolar kan vara konstruerade med sämre säkerhetsteknologi. 

En bilbarnstol som varit med om en olycka är livsfarlig och ska alltid kasseras direkt.

 • tangentbord

  Kontakta If Barn i bil

  Ring 0775-333 010 om du har frågor om beställning, din order eller leverans av bilbarnstol. 

  Fler kontaktuppgifter
 • Bebis på mage

  Barn behöver försäkring

  Försäkra den du älskar med en försäkring som gäller dygnet runt för både sjukdom och olycksfall. 

  Barnförsäkring
 • använder mobil i bilen

  Pris på bilförsäkring?

  Vi hjälper dig att hitta rätt försäkring för din bil. Teckna din bilförsäkring hos oss.

  Se ditt pris