med barn i bilen på resan

både i Europa och resten av världen.

Ska du hyra bil eller bila utomlands på semestern?  Säkerheten med barn i bilen är lika viktigt utomlands som hemma.

Barn behöver bälte även utomlands.

Barn ska sitta säkert på resan

Ska du bila utomlands på semestern eller hyra bil på destinationen och har barn med på resan? Då finns det lite att tänka på när det gäller säkerheten. Det är lika viktigt att barn sitter säkert i bilen utomlands som hemma. Här kan du läsa om vilka regler som gäller i olika delar av världen

Regler för barn i bilen utomlands

Regler inom EU

Vi svenskar tenderar att tänja lite på trafiksäkerheten för barnen när vi är utomlands. Att resa med barn och försöka få tag på en bilbarnstol på utlandsresan är kanske inte alltid så enkelt. Inom EU gäller samma regler som här i Sverige, att barn ska använda bilbarnstol eller bälteskudde i bilar och lastbilar och om det är möjligt även i andra fordon. Därför krävs det lite planering för att barnen ska sitta säkert i bilen även på resan. 

Regler utanför EU

Det är många länder som inte har samma tillgång till säkra sittskydd för barn som åker bil eller annat fordon. Finns det ingen bakåtvänd bilbarnstol till de minsta är alternativet att använda bälteskudde – bältesstol – tillsammans med bilens 3-punktsbälte. Finns varken bilbarnstol eller bälteskudde är 3-punktsbälte det bästa skyddet och ska då fästas på samma sätt på barn som på vuxna. Men tänk efter före, barn sitter alltid säkrare på en bälteskudde än att de bara sitter på sätet med bilens bälte fastspänt. Och det sker fler olyckor på utländska vägar än här i Sverige. 

Ditt Europa – trafiksäkerhet

Läs om gällande regler i olika EU-länder och ladda ner EUs app, för att alltid ha den tillgänglig på resan. 

Läs mer på Ditt Europa

Köra hyrbil utomlands

När du hyr bil eller annat fordon utomlands kan försäkringsskyddet vara sämre än vi är vana vid i Sverige.

Information från Konsumenternas

Ta med bilbarnstolen på resan

Har du ett litet barn som sitter i babyskydd – ett sådant som du bär med dig – är det enkelt att ta med på resan. Även en bälteskudde för de lite större barnen är enkelt att ta med sig. Vi rekommenderar att du tar med dig den bilbarnstol ditt barn behöver. Vilka regler som gäller för bilbarnstol som bagage på resan kan du kontrollera med flygbolaget du reser med. Relgerna kan skilja sig åt från bolag till bolag, men många flygbolag erbjuder att ta med bilbarnstolen som gratis bagage.  

Hyr bilbarnstol av oss

Du beställer ett hyrpaket med tre bilbarnstolar och byter stol vartefter barnet växer. Alltid rätt stol för barnet.

Att hyra bilbarnstol
Barn som skrattar

Alla barn behöver försäkras

Försäkra den du älskar allra mest med en försäkring som bryr sig om. Gäller för både sjukdom och olycksfall. 

Barnförsäkring