Bakåtvänd bilbarnstol

Den bakåtvända bilbarnstolen används från det att bebisen vuxit ur babyskyddet till barnet är 4-5 år. Undersökningar visar att många föräldrar vill vända barnet framåt redan vid 3 års ålder. Vi rekommenderar att barnet åker bakåtvänt till minst 4 års ålder.

Därför ska barn under 4 år åka bakåtvända

Det är mycket säkrare för barnet att åka bakåtvänd. För små barn som färdas framåtvänt är risken för allvarliga nack- och skallskador fem gånger högre i jämförelse med barn som åker bakåtvänt.

Det beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till resten av kroppen. Vid en krock pressas kroppen mot barnstolens ryggstöd och påfrestningen på barnets nacke och huvud blir betydligt mindre i en bakåtvänd stol.

Förutom risken att skadas allvarligt vid en bilolycka vid framåtvänt åkande riskerar för små barn att glida ur stolen. Det är också stor risk att bältet felaktigt hamnar över magen istället för över höften och glider ut på axeln.

4 åring åker baklänges
Barn kan åka bakåtvända även med böjda ben.

En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen när en tredje del av barnets huvud går ovanför kanten eller när viktgränsen för bilbarnstolen är överskriden. Maxvikten är vanligen 18 kg. För plustestgodkända stolar är maxvikten 25 kg. 

Barn kan sitta med böjda ben

Ett vanligt missförstånd är att det är dags att vända barnet till framåtvänt åkande när barnet sitter med böjda ben i den bakåtvända stolen. Det stämmer inte, barn är mjuka i kroppen och mår sällan dåligt av att sitta med böjda ben och det är inte heller farligt för dem.

Du kan hyra bilbarnstolen

Hos oss kan du hyra alla bilbarnstolar, från det första babyskyddet till den sista bälteskudden. Du kan hyra hela paketet av bilbarnstolar eller bara någon av dem. När du hyr bilbarnstolen kan du känna dig trygg med att ditt barn åker i en bilbarnstol som är hel, säker och anpassad till barnets ålder. När barnet vuxit ur stolen byter du till nästa.

Köpa begagnad bilbarnstol

Om du väljer att köpa en begagnad bilbarnstol är det viktigt att ta reda på om stolen är helt oskadd. En bilbarnstol som varit med i en bilolycka ska inte användas. Lämna gärna in den för återvinning. Bilbarnstolen ska inte heller vara för gammal. Livslängden för en bilbarnstol är cirka 10 år.

Bakåtvänd bilbarnstol i baksätet
Du kan hyra bakåtvänd bilbarnstol hos If Barn i bil.

Vanliga frågor om bakåtvänd bilbarnstol

Bältesstol vid framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen ska de ändå använda bältesstol eller bälteskudde till de är 10-12 år. Enligt lag ska barn kortare än 135 cm använda denna form av skyddsanordning.

Därför är det viktigt med bältesstol 

Babyskydd för nyfödda till 9 månader

Babyskydd är den första bilbarnstolen och används till barn från 0-9 månader. När huvudet sticker upp ovanför stolkanten är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol.

Information om babyskydd i bilen

Mer att läsa

Senast uppdaterad 14 februari 2022

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...